REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hojs iz parlamenta odšel neodstavljen, sramota obrambe ustaštva in nenačelnosti - ostala

Hojs iz parlamenta odšel neodstavljen, sramota obrambe ustaštva in nenačelnosti - ostalaProtesti pred DZ tekom interpelacije zoper Hojsa. Vir: Twitter

Poslanci vladajoče koalicije so ob glasovanju o interpelaciji v Državnem zboru nekaj po drugi uri zjutraj po pričakovanju s 43 glasovi proti odstavitvi že odstopljenega ministra ubranili Aleša Hojsa.

Za interpelacijo je tako glasovalo 38 poslancev, torej eden manj kot ga ima sama koalicija, ki pa so ji od 46 glasov pravkar umanjkali trije glasovi.

Po vsem kar je bilo slišati v parlamentu pa bi lahko rekli, da je Hojs iz parlamenta sicer odšel neodstavljen – sramota na hramu demokracije zaradi obrambe nesprejemljivega ustaštva pa je ostala.

Interpelacija, ki se je ukvarjala z ministrovo promocijo ustaštva se je ob nekaterih novih obtožbah zdela že nekoliko zastarela, minister pa se je branil le z navedbami, da z odločitvami organov v primeru Thompsonovega koncerta v Mariboru ni imel ničesar – kar pa so opozicijski poslanci izpodbijali.

Poslanec SD Matjaž Nemec je v imenu predlagateljev interpelacije iz vrst LMŠ, SD, SAB in Levice poudaril, da Hojs za funkcijo ministra ni in nikdar ni bil primeren.

Med drugim zato, je dejal, ker tepta človekovo dostojanstvo, s tem ko podpira posameznike, ki poveličujejo ustaštvo, policijo podreja stranki SDS, lastnemu narodu pa postavlja ograje.

Še huje je bilo za ministra dejstvo, da je prišel v parlament branit položaj, na katerem je že odvrgel puško v koruzo in iz njega nepreklicno odstopil.

Še huje je bilo za ministra dejstvo, da je prišel v parlament branit položaj, na katerem je že odvrgel puško v koruzo in iz njega nepreklicno odstopil.

Nekateri opozicijski poslanci in poslanke so v svojih govorih izpostavili, da je minister pravzaprav nepreklicno že odstopil, a je še vedno minister – in zdaj se je celo pojavil v DZ.

Poslanec Marko Bandelli (SAB) je, ko je dobil besedo, predvajal celo posnetek ministrovega govora, ko je objavil nepreklicen odstop.

»To so vaše besede, minister,« je dejal Bandelli in dodal, da si je sam izmislil odstop in da je to bila njegova iniciativa.

Bandelli je še razkril, da naj bi se po hodnikih govorilo, da bo Hojs po interpelaciji odstopil.

Hojs je odvrnil, da je Marjan Šarec Bandellija »nagnal« medtem ko je sam na prigovarjanje Janeza Janše pač še ostal na položaju.

Bistvena razlika pa seveda ni bila v tem, pač pa v dejstvu, da je Bandelli sprejel odgovornost za posledice svojih dejanj.

Aleš Hojs, katerega besede očitno ne pomenijo veliko - pa očitno ne.

Protesti zoper Hojsa pred Državnim zborom
Protesti zoper Hojsa pred Državnim zborom. Vir: Twitter

Med interpelacijo so poslanci SDS in sam Hojs sicer poskušali povleči tudi vzporednice med drugimi politiki ter pevci kot so Ceca Ražnatović in Bora Đorđević, ki so ju obtoževali četništva.

Toda dejstvo je, da ne Ceca in ne Đorđević svojega glasbenega opusa - za razliko od Hojsu ljubega proustaškega pevca Thompsona - nista izgradila na besedilih, ki bi promovirala množične zločine in hvalila okupatorjeve sodelavce.

Medtem je Aleš Hojs doživel drugačno usodo pred parlamentom.

Tu se je znova zbrala množica protestnikov na 22. petkovem protestnem shodu v Ljubljani.

Toda dejstvo je, da ne Ceca in ne Đorđević svojega glasbenega opusa nista izgradila na besedilih, ki bi promovirala množične zločine in hvalila okupatorjeve sodelavce.

Zahtevali so tudi odstop vlade v celoti, stavbo parlamenta pa so obkolili z baklami, s čimer so želeli pokazati, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo.

Odmevali so vzkliki Ulice so naše in Vlada pada.

Na koncu so z baklami zažgali lutko strahovlade in tako razrešili tudi ministra Aleša Hojsa.

Govorniki so spomnili tudi na sporne ministrove kadrovske poteze in na legitimiranje državljanov, ki so se sprehajali po središču glavnega mesta ter na razkritje Hojsovega poceni nakupa dragega zemljišča na slovenski Obali.

Aktivistka Monika Weiss pa je v svojem nagovoru zbrane pozvala še na sobotni protest v Anhovem zaradi onesnaževanja.

»Cementarna Salonit je več desetletij uporabljala azbest, posledice so grozljive,« je poudarila in opozorila na visoko pojavnost raka, povzročenega z azbestom, pri tamkajšnjih prebivalcih.

»Če je prejšnja država dopuščala azbest, ta država dopušča sežiganje odpadkov, tudi nevarnih,« je sklenila.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek