REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Aleš Hojs vendarle našel izginule slovenske državljane

Aleš Hojs vendarle našel izginule slovenske državljaneOdstopljeni minister Aleš Hojs v skrbeh: Kam je izginilo nekaj deset tisoč Slovencev? Vir: Twitter

Slovensko javnost v zadnjih dnevih nepopisno zabava preštevanje domnevno izginulih slovenskih državljanov, ki se morajo zaradi grožnje s 14-dnevno karanteno predčasno vrniti z dopusta na Hrvaškem.

Vse kaže, da ima MNZ na čeli z odstopljenim ministrom Alešem Hojsom velike težave pri oceni tega, koliko slovenskih državljanov je zapustilo Slovenijo proti jugu in ugotavljanjem – kam so poniknili?

Na mejah so najprej postavili okrepljene posadke, saj so pričakovali velik naval nekaj deset tisoč slovenskih državljanov pred uvedbo karantene od polnoči v ponedeljek na torek.

Ocenjevali so, da je v tujini od 160.000 pa do 80.000 Slovencev.

Toda le-teh nato ni bilo na spregled.

To je sprožilo vrsto zabavnih komentarjev, hkrati pa je pokazalo, da ima država očitno resne probleme pri ocenjevanju gibanja lastnega prebivalstva.

Obenem to za mnoge odpira še eno dilemo - kako zaupati ocenam, obljubam in napovedim vlade, ki ne zna prešteti niti lastnih državljanov?

Nato se je pred novinarji znova pojavil minister v dolgotrajnem odstopu - Aleš Hojs.

Hrvaško-slovensko mejo je minuli konec tedna in v ponedeljek prešlo nekaj več kot 60.000 slovenskih državljanov, je naposled pojasnil notranji minister Aleš Hojs.

Prevelikega navala na meji tako ni bilo, saj so se nekateri očitno vrnili že v dneh pred tem.

Na Hrvaškem pa jih po nekaterih ocenah ostaja med 30.000 in 40.000.

Zaradi povsem drugačnih ocen MNZ in vlade v preteklih dneh pa je tudi ta izjava požela le salve smeha.        

Hojs je na vladni novinarski konferenci sicer še trdil, da prav velikega navala na mejne prehode zaradi vladne napovedi o uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam epidemiološko nevarnih držav ob koncu tedna in v ponedeljek ni bilo.

Po analizi, ki jo je opravila policija, število tistih, ki so mejo prestopili v predzadnjem avgustovskem koncu tedna, ne odstopa bistveno od števila prestopov ob istem koncu tedna lanskega leta.

Toda če je to res, potem ni jasno, koga so policisti na slovensko-hrvaški meji zadnji vikend tako nestrpno čakali.

So pa nekateri na družbenih omrežjih opazili, da se v Sloveniji očitno v zadnjem času marsikaj izgublja.

V soboto, nedeljo in ponedeljek je tako hrvaško-slovensko mejo skupno prestopilo okoli 226.000 potnikov, od tega nekaj čez 60.000 slovenskih državljanov.

V soboto jih je mejo prestopilo okoli 22.000, v nedeljo približno 25.000 in v ponedeljek okoli 16.000.

Ta številka po oceni ministra ni majhna, so se pa očitno časovno tako razporedili, da ni bilo zastojev.

Tistim, ki so se vračali iz Hrvaške, v teh dneh še niso izdajali karantenskih odločb.

So jih pa 2138 izdali tistim, ki so se preko meje vračali iz držav, ki so že dlje časa na rdečem seznamu in iz katerega jih ne brišejo niti tedaj, ko se jim stanje popravi.

Hojs je odgovoril tudi na pomisleke, da bi se nekateri slovenski državljani utegnili namesto preko hrvaško-slovenske meje domov vrniti preko Madžarske (ali Italije) in se tako skušali izogniti karantenski odločbi.

Hojs je poudaril, je policija že danes zato nadzor začela izvajati tudi na madžarsko-slovenski meji.

Od potnikov lahko policisti zahtevajo dokazilo, da niso prispeli iz nevarnih držav.

Poostren nadzor bodo izvajali tudi v naslednjih dneh, je napovedal.

Obenem pa v sami Sloveniji mnogi še vedno komentirajo diskriminacijo, ki jo istočasno izvajata MNZ in vlada.

Vsi, ki imajo namreč na Hrvaškem nepremičnine ali plovila lahko za 48 ur še vedno odhajajo na Hrvaško in se vračajo brez zapovedane karantene.

Svoboda gibanja je torej v času sedanje vlade pogojena s - premoženjem.

Klimno, otok Krk (Hrvaška): Nepremično in premično premoženje vladnega govorca Jelka Kacina - vila, bazenček, avto... Vir: Twitter

Več kot imaš, več veljaš in se lahko bolj svobodno giblješ.

Tako preprosto je to.

Ni pa seveda pravično, ampak od vlade, ki diskriminira vse – najprej izbrisane in južnjake, nato tujce, politično neprimerne in tako naprej – drugega tudi ni mogoče pričakovati.

Informacije o tem, koliko slovenskih državljanov je ta trenutek še vedno na Hrvaškem, Hojs sicer nima.

Po informacijah hrvaških organov za notranje zadeve oz. po vnosih v njihovi aplikaciji pa bi bilo mogoče sklepati, da jih je med 30.000 in 40.000.

In povsem mogoče je, da jih bo del ostal na Hrvaškem celo malce dlje, saj naj bi bila Hrvaška na rdečem seznamu najmanj tri tedne.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek