REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Politično mrtev Aleš Hojs še naprej pritiska na policiste: Sedaj zahteva »revizijo« pomembnih kriminalističnih preiskav

Politično mrtev Aleš Hojs še naprej pritiska na policiste: Sedaj zahteva »revizijo« pomembnih kriminalističnih preiskavHojs v OKC-ju - fotomontaža. Vir: Twitter

Medtem ko se vsa Slovenija ukvarja z nedostojnimi ravnanji kmetijske ministrice Aleksandre Pivec, »odstopljeni« notranji minister Aleš Hojs od policistov zahteva revizijo nekaterih pomembnih kriminalističnih preiskav.

Aleš Hojs naj bi namreč po poročanju 24ur.com novemu direktorju NPU Andreju Juriču odredil, da mora poskrbeti za revizijo nekaterih že zaključenih kriminalističnih preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU).

Minister zahteva, da se znova »nepristransko pregleda«, ali so bili izvedeni vsi potrebni ukrepi v konkretnih preiskavah.

Pri tem je seveda potrebno vedeti tudi, da prejšnji začasni direktor NPU, ki je začasno nadomestil prav tako še nekoliko prejšnjega, očitno nezakonito odstavljenega direktorja NPU na mesto vodilnega v NPU ni bil izbran potem, ko je za svoje kolega dejal, da so – profesionalci.

Številni policisti so nad takšno zahtevo ministra v odstopu zgroženi in to, po vsem, kar je storil ali izjavil Aleš Hojs že doslej, vidijo kot politični pritisk in poskus stranke SDS, da poskrbi za 'primeren' zaključek policijskih preiskav.

Kar je bilo v nasprotju z mnenjem Aleša Hojs, ki je ob svojem očitno lažnem odstopu zatrdil, da policijske preiskave, še posebej pa zadnjo, zaradi nepravilnosti pri nakupu medicinske zaščitne opreme vodijo politično motivirani policisti.

Revizijo primerov naj zato sedaj, tako želi Aleš Hojs, opravijo ustrezno strokovno usposobljeni policisti, ki s posamezno zadevo niso »okuženi« oziroma zanje niso podane okoliščine, ki bi vzbujale dvom v njihovo nepristranskost, je v dokumentu »Usmeritve in obvezna navodila«, zapisal odstopljeni minister Aleš Hojs.

Kuverta, Hojs in Janša
Kuverta, Hojs in Janša. Vir: Twitter

Številni policisti so nad takšno zahtevo ministra v odstopu zgroženi in to zahtevo po vsem, kar je storil ali izjavil Aleš Hojs že doslej, vidijo kot politični pritisk in poskus stranke SDS, da poskrbi za primeren zaključek policijskih preiskav.

Pri tem je potrebno vedeti, da to predstavlja tudi udarec za delo tožilcev, saj v Sloveniji kriminalistične preiskave usmerjajo tožilci.

Da bi njihovo preverjanje zahtevali politično nastavljeni funkcionarji, ki so ob tem še celo sami tarča preiskav – zaradi spornih nakupov opreme, ki jih je opravljala Janševa vlada in zaradi financiranja medijev iz tujine, kjer je strankarske medije SDS kot njihov direktor vodil prav Aleš Hojs – pa se v Sloveniji ni zgodilo še nikoli.

Delničarji preiskovane televizije Nova24tv, kjer je bil direktor Aleš Hojs

S tem se bodo nekatere ključne preiskave znova zavlekle, s tem pa se bo povečala možnost zastaranja kaznivih dejanj.

V nič bo šlo tudi delo številnih drugih državnih organov.

Za preiskovanje določenih kaznivih dejanj so ustanovljene celo specializirane preiskovalne skupine, v katerih poleg kriminalistov sodelujejo še predstavniki Finančne uprave, Urada za preprečevanje pranja denarja in Komisije za preprečevanje korupcije.

Takšne skupine običajno vodijo tožilci Specializiranega državnega tožilstva, ki odločajo, v katero smer gredo preiskave.

Janez Janša, ki je nekoč protestnike proti njemu označil kot »zombije«, ima torej v svoji vladi vse več političnih mrtvecev, ki pa še naprej precej učinkovito spodkopavajo pravne temelje Slovenije. 

Andreju Juriču pa naj bi sedaj menda politika izbirala celo pomočnika oziroma pomočnico.

Po desetih letih so namreč na NPU menda ugotovili, da menda nujno potrebujejo takšno delovno mesto in zaposlenega, zato so hitro sistemizirali še to delovno mesto.

Po nekaterih navedbah naj bi bila zaposlitev že predvidena za Petro Grah Lazar, ki je bila v igri že za direktorsko mesto na NPU, a si je Andrej Jurič zaradi burnih odzivov nato premislil zaradi razkritja, da gre za politično izbiro neizkušene osebe po volji aktualnega predsednika vlade.

Politično mrtev Aleš Hojs torej kljub svojemu odstopu, zapakiranem v kuverto, ki je Janez Janša še ni »odprl« tako še naprej dela in kadruje.

In to kljub temu, da so njegove izjave obsodili v društvu kriminalistov, v policijskih sidikatih in Združenju policijskih šefov Slovenije.

Predvsem pa dela škodo že zaključenim kriminalističnim preiskavam.

Janez Janša, ki je nekoč protestnike proti njemu označil kot »zombije« ima torej v svoji vladi vse več političnih mrtvecev, ki pa še naprej precej učinkovito spodkopavajo pravne temelje Slovenije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek