REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Upor pravne države: Hojs in Travner odstopila, Počivalšek aretiran, NPU opravlila hišne preiskave!

Upor pravne države: Hojs in Travner odstopila, Počivalšek aretiran, NPU opravlila hišne preiskave!Odstopljena: Hojs in Travner - objektivno odgovorna za stanje v policiji. Vir: Twitter

V državi, v kateri je sedanja vlada »glajhšaltala« in si podredila skoraj vse institucije se je očitno zgodilo nekaj nepredstavljivega – NPU, ki so ji očitno nezakonito in neustavno zamenjali direktorja je na podlagi podanih ovadb in sumov o korupciji pri nabavi zaščitne opreme sama nadaljevala z delom.

Za danes je načrtovala hišne preiskave, kar so že včeraj zvečer vedela medijska trobila, povezana z vlado in SDS.

Danes so se preiskave res zgodile, to pa je privedlo do vrste nepričakovanih dogodkov.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je odstopil, kar je povedal šele na tiskovni konferenci danes opoldne.

Danes so se preiskave res zgodile, to pa je privedlo do vrste nepričakovanih dogodkov.

Na koncu konference je dejal, da je nepreklicno odstopil, predsednik vlade Janez Janša pa je odstop sprejel.

Svoj odstop je ministru Hojsu danes ponudil tudi generalni direktor policije Anton Travner.

Hojs je njegov odstop prav tako sprejel.

Istočasno je policija začasno odvzela prostost tudi večnemu gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, sicer predsedniku SMC.

Predstavniki NPU so dopoldne na sedežu Zavoda za blagovne rezerve opravili pogovor z bivšim direktorjem Antonom Zakrajškom in podpisnikom pogodbe s podjetjem Geneplanet Alojzom Černetom.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na vladni tiskovni konferenci danes komentiral preiskavo.

Kot je povedal, se kot minister nikoli ni vpletal v delo policije, koga, kdaj in zakaj preiskovati.

Ivan Gale in Zdravko Počivalšek
Ivan Gale in Zdravko Počivalšek. Vir: Screenshot RTV SLO

»Moje stališče je vedno bilo, da je treba v tej državi narediti red za vse, da je treba kazniva dejanja preganjati. Da je treba tiste, ki ta kazniva dejanja izvršujejo, bodisi na kakršni koli podlagi, vključno z nami funkcionarji, preganjati in ustrezno sankcionirati,« je povedal odstopljeni Hojs.

Dodal je, da na žalost ne more mimo dejstva, da imamo celo vrsto založenih kazenskih postopkov, ki na NPU stojijo že leta, da imamo na sodiščih in tožilstvu »v predalih celo vrsto stvari.«

Nacionalni preiskovalni urad danes sicer na več lokacijah po državi, tudi na Zavodu za blagovne rezerve in ministrstvu za gospodarstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, izvaja hišne preiskave, povezane s potratnim nakupom zaščitne opreme.

Svoj odstop je Hojs poskusil opravičiti tudi s tirado na račun tednika Mladina, ki je prejšnji teden podal kazensko ovadbo zoper odgovorne zaradi sumov nepravilnosti pri nakupih medicinske opreme.

V odstopni izjavi, ki jo je minister Hojs poslal predsedniku vlade Janezu Janši, je Aleš Hojs, ki je pred imenovanjem opravljal delo direktorja SDS naklonjeni in s strani madžarskega kapitala financirani Nova24TV zapisal, da se po času, ko je vlada uspešno zajezila prvi val epidemije, v družbi »ponovno intenzivirajo medijski in pritiski varnostnih organov na vse tiste, ki v vladni ekipi to delo zavzeto, odgovorno in v dobro državljanov opravljamo.«

Svoj odstop je poskusil opravičiti tudi s tirado na račun tednika Mladina, ki je prejšnji teden podal kazensko ovadbo zoper odgovorne zaradi sumov nepravilnosti pri nakupih medicinske opreme.

»Tako smo včeraj lahko prebrali, da se pripravljajo hišne preiskave na domu ministra Počivalška, da je nezakonito, še pred zagovorom ministra Tonina, zanj že spisana kazenska ovadba in da se uresničujejo grožnje, ki jih je v kolumni za tednik Mladino, pred dvema mesecema, tej vladi napovedal tvorec največjih slovenskih policijsko-političnih afer Drago Kos. Danes so se te napovedi potrdile kot točne,« je zapisal odstopljeni minister.

Joc Pečečnik, Matej Tonin, Aleš Hojs in Zdravko Počivalšek pozirajo na brniškem letališču ob medicinski opremi, ki jo je Pečečnik s kitajskimi kolegi na Kitajskem ukradel - kot je to razkrila Pečečnikova elektronska pošta - Američanom in Nemcem. Vir: Twitter

Hojs je celo zapisal, da kljub kadrovski menjavi na vrhu policije in menjavam, ki jih je do sedaj v policiji izvedel generalni direktor policije, ocenjuje, da je »udbovsko-partijska struktura odločujočega dela policije, v navezi s tožilstvom in sodstvom ta iste provenience, tako močno zasidrana v sistem, da mi ob obstoječi zakonodaji in pristojnostih, ki jih kot minister v odnosu do policije imam, ne omogoča učinkovite depolitizacije in sprememb v policiji.«

Prodržavni SiOL, ki ga od nastopa Janševe vlade vodi Peter Jančič je odstope prav tako poskusil takoj povezati z »globoko državo« in starimi strukturami, ki preko nekih »zgodb« rušijo ministre.

In to kljub temu, da je celo na družbenih omrežjih veliko dokazov, da se je medicinsko opremo dalo neposredno v Kitajski sredi največjega vala pandemije kupiti po znatno nižjih cenah, kot jih je preko posrednikov kupovala država.

»Potem ko se je včeraj po Ljubljani razširila govorica, da je sodnica Mojca Kocijančič odredila preiskave zaradi nabave zaščitnih sredstev in ventilatorjev proti ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku in nekdanji poslanki SMC Andreji Potočnik, ki bi morale biti že v ponedeljek, so se danes tudi zgodile. Preiskave je po neuradnih podatkih predlagala NPU, temelj pa naj bi bile v glavnem ugotovitve Tarče in trditve uradniškega funkcionarja, zaposlenega na blagovnih rezervah, Ivana Galeta in zdravnika Riharda Knaflja je zapisal SiOL.

Aleš Hojs naj bi namreč okoli 9. ure zjutraj prejel obvestilo namestnika direktorja slovenske policije Jožeta Senice, da je bila gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku za čas hišne preiskave s strani NPU začasno odvzeta prostost.

Hišne preiskave potekajo tudi na sedežu Geneplaneta.

NPU na več naslovih s preiskavami zbira podatke, ali se je res zgodilo oškodovanje javnih sredstev, s čimer naj bi nastala velika premoženjska škoda.

Mediji, ki so blizu SDS poudarjajo, da je sodnica Maja Kocijančič, ki je odredila preiskavo, nekdanja žena pravosodnega ministra LDS Aleša Zalarja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek