REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Laži ministra Zdravka Počivalška razgrele kolesarje, vlada pa se pri odgovorih glede ventilatorjev zapleta

Laži ministra Zdravka Počivalška razgrele kolesarje, vlada pa se pri odgovorih glede ventilatorjev zapletaPočivalšek, Gale in kolesarji
Po vsem kar smo slišali in videli je jasno, da se je oprema nabavljala netransparentno, preko organa, ki za to sploh ni bil usposobljen, brez jasnih smernic, z ignoriranjem strokovnih mnenj pri nabavi ventilatorjev, s privilegiranjem nekaterih podjetij (Geneplaneta, Acrona in še nekaterih), vse skupaj pa so nato poskusili politiki opravičiti še z neresnicami.

Ljubljano je v petek »zasedlo« okoli 3500 kolesarjev, ki so z mobilnim prakticiranjem istočasnega protesta ter socialne distance jasno pokazali, da si ne želijo več vlade, ki krade, zavaja in izkorišča krizo za bogatenje privilegiranih.

V dobrem delu je takšno vzdušje med protestniki, ki se izraža tudi na družbenih omrežjih, rezultat razkritij Ivana Galeta, zaposlenega kot namestnika direktorja v Zavodu za blagovne rezerve ter že dveh oddaj Tarče na TV Slovenija, kjer so bile razkrite številne nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme v Sloveniji.

Ivan Gale in Zdravko Počivalšek
Ivan Gale in Zdravko Počivalšek.

Po vsem kar smo slišali in videli je jasno, da se je oprema nabavljala netransparentno, preko organa, ki za to sploh ni bil usposobljen, brez jasnih smernic, z ignoriranjem strokovnih mnenj pri nabavi ventilatorjev, s privilegiranjem nekaterih podjetij (Geneplaneta, Acrona in še nekaterih), vse skupaj pa so nato poskusili politiki opravičiti še z neresnicami.

Tako je na primer Zdravko Počivalšek zatrdil, da v celjski in ljubljanski bolnišnici uporabljajo prav isto vrsto ventilatorjev, ki so bili nabavljeni s strani države in jih je strokovna zdravniška komisija, zadolžena za tehnično oceno opreme, ki je delovala v okviru Ministrstva za obrambo, ocenila za neprimerne oziroma manj primerne.

Zdravnik internist Rihard Knafelj iz ljubljanskega UKC-ja je v oddaji Tarča namreč predstavil mnenje strokovne skupine, ki je ocenila, da so medicinski ventilatorji Geneplaneta neustrezni za zdravljenje bolnikov s Covidom-19, so sporočili v večernih Poročilih na TV Slovenija.

»Ventilatorji so nižjega oz. srednjega zmogljivostnega razreda in za bolnike s Covidom, glede na to, kaj imamo trenutno na razpolago od ventilatorjev, niso primerni,« je dejal internist.

Poleg dr. Riharda Knaflja sta bila v skupini še dr. Primož Gradišek in dr. Marko Noč.

Slednji je kot strokovnjak sodeloval tudi pri parlamentarni preiskovalni komisiji pod vodstvom poslanke SDS Jelke Godec, ki je preiskovala žilne opornice, zdaj pa kot strokovnjak sodeluje tudi na vladnih tiskovnih konferencah.

Vendar pa medicinskih ventilatorjev tega tipa, ki so po mnenju strokovne skupine najmanj primerni, v celjski in ljubljanski bolnišnici do zdaj niso imeli, čeprav je gospodarski minister Zdravko Počivalšek vztrajno trdil drugače.

'Ventilatorji so nižjega oz. srednjega zmogljivostnega razreda in za bolnike s Covidom, glede na to, kaj imamo trenutno na razpolago od ventilatorjev, niso primerni,' je dejal internist.

Vendar pa je minister Počivalšek znova zatrdil, da so medicinski ventilatorji, ki jih je kupil Zavod RS za blagovne rezerve, ustrezni, in poudaril: »Te respiratorje sta kupila UKC Ljubljana pred zavodom za blagovne rezerve in bolnišnica Celje.«

Vendar se je izkazalo, da se je minister Zdravko Počivalšek znova zlagal.

Dokler jih namreč Zavod RS za blagovne rezerve ni dostavil v celjsko bolnišnico in v Klinični center v Ljubljani, medicinskih ventilatorjev siriusmed R30 v omenjenih bolnišnicah niso imeli.

Ob tem se je minister skliceval na mnenje »dr. Podbregarja za te ventilatorje.«

Dr. Matej Podbregar, predstojnik oddelka za intenzivno interno medicino iz celjske bolnišnice naj bi bil menda precej presenečen in razburjen zaradi te izjave, saj je medicinske ventilatorje res ocenil za primerne, toda ne za Covid-19.

Tudi predsednik vlade Janez Janša je na kritike odgovoril z objavo mnenja dr. Podbregarja. Toda, če se natančno prebere, je jasno, da iz mnenja ne izhaja, da so ti ventilatorji primerni za bolnike s Covid-19.

Obenem je potrdilo napisano 1. maja, torej 24 ur zatem, ko se je na to mnenje Počivalšek skliceval v četrtkovi oddaji Tarča.

Iz UKC-ja Ljubljana potrdili, da na bolnikih s Covidom-19 spornega medicinskega ventilatorja, ki ga zagovarja tako Počivalšek kot vlada - niso uporabili.

Rafael Skale, zaposlen v oddelku, ki ga vodi Podbregar (temu vodstvo bolnišnice najprej ni dovolilo odgovoriti na vprašanja novinarjev) je nato zatrdil, da je »ventilator dober« in da je »primeren za ventilirat najbolj kritične interne bolnike, kot tudi bolnike s covid pljučnico«, da pa jih res »na bolnikih s covid pljučnico še niso uporabili.«

Nato je tudi Podbregar pisno odgovoril, da čeprav teh medicinskih ventilatorjev še niso uporabili za bolnike s Covidom-19, bi bili v veliki večini primerni tudi zanje.

Vmes so tudi iz UKC-ja Ljubljana potrdili, da na bolnikih s Covidom-19 spornega medicinskega ventilatorja, ki ga zagovarja tako Počivalšek kot vlada - niso uporabili. Medicinski ventilatorji so v tem in še nekaterih bolnišnicah shranjeni v skladišču in so pripravljeni za uporabo, če bi se pojavilo pomanjkanje zmogljivejših aparatov.

Protesti zaradi zaščitne opreme - Ljubljana

Pet medicinskih ventilatorjev tega tipa dobavitelja Geneplanet so prejeli tudi v Splošni bolnišnici Izola, kjer pa jih imajo shranjene v kleti, saj so skupaj s strokovnjaki ocenili, da niso le neprimerni za zdravljenje bolnikov s Covid-19, ampak celo nevarni.

Pri tem je 20 novih medicinskih ventilatorjev od ministra Počivalška v imenu celjske bolnišnice sprejela direktorica Margareta Guček Zakošek, vidnejša članica koalicijske stranke SMC, ki ji predseduje prav Počivalšek.

Margareta Guček Zakošek je bila v prejšnjem mandatu celo poslanka SMC in pozneje tudi državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu pri Zdravku Počivalšku. Na čelo celjske bolnišnice jo je imenovala Cerarjeva vlada.

Pet medicinskih ventilatorjev tega tipa dobavitelja Geneplanet so prejeli tudi v Splošni bolnišnici Izola, kjer pa jih imajo shranjene v kleti, saj so skupaj s strokovnjaki ocenili, da niso le neprimerni za zdravljenje bolnikov s Covid-19, ampak celo nevarni.

Vendar vsi niso enakega mnenja - nekateri zdravniki so, skupaj s podjetjem, ki jih je uvozilo, stopili v bran vladi.

Toda ob tem se zastavlja vprašanje - zakaj so bila ta mnenja tista, ki jih je vlada spoštovala, čeprav je s tem izničila drugačna - nasprotna - mnenja lastne strokovne komisije?

In zakaj ni raje izbrala ventilatorje drugih treh ponudnikov, ki so imeli bolj primerne in cenejše ponudbe?

Po vsem tem je kirurg Erik Brecelj dejal, da bo presenečen, »če bo minister Počivalšek še naprej ostal minister«, saj bo to veliko povedalo o zdajšnji vladi.

Pri tem se zastavlja vrsta vprašanj.

Če je imela vlada svojo komisijo ni jasno, zakaj je nato mnenja te komisije »povozila« z mnenjem dr. Podbregarja.

Prav tako ni jasno, zakaj je vlada od 13 ponudnikov, ki so ponujali različne takoj dobavljive ventilatorje, in od štirih, ki so bili v ožjem izboru - na koncu izbrala prav podjetje Geneplanet? Morda zato, ker je nabava preko tega podjetja »SDS-ova zgodba«, kot je Ivanu Galetu iz Zavoda za blagovne rezerve zaupal Zdravko Počivalšek?

Objektivno odgovornost za takšen način nabave nosi vsa vlada, predvsem pa njen predsednik, ki je očitno dovoljeval in še vedno brani sporne nakupe medicinske opreme.

To bi pojasnilo, zakaj je imelo podjetje Geneplanet priviligiran položaj, tako da jim ni bilo potrebno dostaviti bančne garancije za vso naročeno blago, in zakaj so jim iz blagovnih rezerv morali plačati avans, še predno je država imela v posesti bančno garancijo in vse to po izrecnem navodilu Zdravka Počivalška.

Pri tem je prav tako jasno, da je Janševa vlada zavračala celo veliko bolj poceni medicinski material, ki bi ga dostavila kitajska vlada.

Namesto tega pa so ministri iz vlade premierja Janeza Janše zahtevali vključevanje posrednikov, kar je po mnenju računskega sodišča - nezakonito.

To pomeni, da objektivno odgovornost za takšen način nabave nosi vsa vlada, predvsem pa njen predsednik, ki je očitno dovoljeval in še vedno brani sporne nakupe medicinske opreme.

Ob tem je Ivan Gale Počivalška večkrat pozval na policijski poligraf, da se ugotovi, kdo govori resnico – vendar je Počivalšek to odklonil.

Prav tako škandalozno je, da je država zavračala ponudbe cenejših dobaviteljev ali jim sploh ni odgovarjala in da okoli tretjine, torej preko 600 ponudb sploh ni obravnavala.

Vse to seveda veliko pove o tem, komu v tej zgodbi je mogoče verjeti in komu ne.

Delite članek