REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Podpora vladi še vedno pod polovična, Tonin, Zorčič, Hojs in Počivalšek pa na dnu

Podpora vladi še vedno pod polovična, Tonin, Zorčič, Hojs in Počivalšek pa na dnuPodpora vladi, maj 2020 ... Vir: Twitter

Zadnja raziskava javnomnenjske agencije Mediane kaže, da je delež tistih, ki podpirajo vlado Janeza Janše, z majskih 40,2 odstotka, kljub številnim medijskim dogodkom, ki so bili koristni za vlado samo nekoliko narasel na komaj 41 odstotkov.

Hkrati se je z 49 odstotkov na 43,7 odstotka znižal delež tistih, ki ji nasprotujejo, pri 15,3 odstotka anketiranih, ki so neopredeljeni.

Svoje mnenje o vladi lahko tudi neodvisno poveste sami, tako da se odločite za eno od treh možnosti flede vaša podpore sedanji slovenski vladi.

Ali ste zadovoljni z delom slovenske vlade?

Nisem zadovoljen/zadovoljna
70% (931 glasov)
Sem zadovoljen/zadovoljna
29% (392 glasov)
Ne vem
1% (9 glasov)
Prejetih glasov: 1332

Po anketi mediane pa podpora obema najbolj priljubljenima strankama, SDS in LMŠ je v juniju nekoliko padla, Levici in SD pa je podpora nekoliko zrasla.

Med strankami še vedno vodi SDS, ki je sicer zabeležila rahel padec.

Matej Tonin je med priljubljenimi politiki s petega padel kar na dvanajsto mesto. Takoj za njim je zunanji minister Anže Logar, predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je na eni od najbolj uglednih funkcij v državi šele petnajsti. Notranji minister Aleš Hojs je na 17. mestu, za njim je Alenka Bratušek, na dnu lestvice pa je znova predsednik SMC Zdravko Počivalšek.

Če bi bile volitve danes, bi zanjo glasovalo 16,8 odstotka volivcev (maja jo je podpiralo 18,5 odstotka državljanov).

Na drugem mestu je LMŠ, ki je glede na prejšnji mesec utrpela največji padec. Podpira jo 10,3 odstotka anketiranih, medtem ko jo je maja 14 odstotkov.

Za njo je Levica z 8,9 odstotka (prej 7,3 odstotka), četrta pa je SD.

Podpora je socialdemokratom z novim vodstvom zrasla s 6,8 odstotka na 8,3 odstotka.

Na petem mestu je NSi s 4,8 odstotki (prej 3,7 odstotkov).

Sledijo DeSUS s 4,5-odstotno podporo (prej 2,6 odstotka), SNS s 3,7-odstotno podporo (prej 2,4 odstotka), izvenparlamentarna SLS pa je z dvoodstotno podporo (maja 1,2 odstotka) tokrat prehitela SAB z 1,8-odstotno podporo (maja 2,4 odstotka) in Piratsko stranko z 1,6-odstotno podporo (prej 2,6 odstotka).

Podpora vladi maj 2020
Še vedno več ljudi ne podpira, kot pa podpira delo sedanje vlade in to kljub temu, da si je večina vlad sveta zaradi pandemije - okrepila podporo.   Vir: Mediana

Sledijo še SMC, ki ima tokrat nekoliko večjo 1,1-odstotno podporo (maja 0,2 odstotka), Zeleni Slovenije z enoodstotno podporo (maja 0,3 odstotka) in Dobra država z 0,6-odstotno podporo (maja 1,5 odstotka).

Incident z vojakom na meji z Italijo, zloraba policije v politične namene, zunanjepolitični avtogoli ter netransparentni nakupi zaščitne opreme, pa tudi sodelovanje s SDS so precej omajali ugled zunanjega, notranjega, obrambnega in gospodarskega ministra ter predsednika Državnega zbora.

Lestvica najbolj priljubljenih slovenskih politikov ostaja v zgornjem delu enaka – na prvem mestu je predsednik republike Borut Pahor.

Na drugem mestu je znova minister za zdravje Tomaž Gantar, na tretjem mestu pa se je obdržala kmetijska ministrica in vodja DeSUS-a, sporna Aleksandra Pivec.

Na četrtem mestu je evropska poslanka in začasna predsednica SD Tanja Fajon. Takoj za njo je evropska poslanka Ljudmila Novak, nato evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, na sedmem mestu pa predsednik LMŠ Marjan Šarec.

Med najbolj priljubljenih deset so se uvrstili še evropska poslanka Romana Tomc, infrastrukturni minister Jernej Vrtovec in predsednik vlade Janez Janša.

Afere so za zdaj najbolj udarile po koalicijskih partnerjih SDS, pa tudi nekaterih ministrih SDS.

Podpora strankam maj 2020
Na vrhu je nekaj sprememb, vendar se za najbolj ranljive članice kaolicije stanje ne spreminja na bistveno bolje.  Vir: Mediana

Incident z vojakom na meji z Italijo, zloraba policije v politične namene, zunanjepolitični avtogoli ter netransparentni nakupi zaščitne opreme, pa tudi sodelovanje s SDS so precej omajali ugled zunanjega, notranjega, predvsem pa obrambnega in gospodarskega ministra ter predsednika Državnega zbora.

Matej Tonin je med priljubljenimi politiki s petega padel kar na dvanajsto mesto.

Takoj za njim je zunanji minister Anže Logar, predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je na eni od najbolj uglednih funkcij v državi šele petnajsti.

Afere so za zdaj najbolj udarile po koalicijskih partnerjih SDS, pa tudi nekaterih ministrih SDS.

Notranji minister Aleš Hojs je na 17. mestu, za njim je Alenka Bratušek, na dnu lestvice pa je znova predsednik stranke SMC Zdravko Počivalšek.

Anketo je Inštitut Mediana izvedel na vzorcu 717 vprašanih.

Vsak peti vprašani oz. 21,1 odstotka anketiranih ne ve, katero stranko bi volil, če bi bile volitve to nedeljo.

Še 8,9 odstotka jih ne bi volilo nobene stranke, 2,6 odstotka anketiranih pa na to vprašanje ni želelo odgovoriti.

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek