REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ivan Gale: »Zelo verjetno je šlo za skupen projekt koalicijskih strank, a Počivalšek se je ustrašil, da bodo njega žrtvovali«

Ivan Gale: »Zelo verjetno je šlo za skupen projekt koalicijskih strank, a Počivalšek se je ustrašil, da bodo njega žrtvovali«Afera maske: Ivan Gale in Zdravko Počivalšek
Gale je pred časom z razkritji o nabavi zaščitne opreme sprožil afero maske, zdaj pa se je odzval na očitek poslanca SDS Marijana Pojbiča, češ da se je Vesel tajno srečeval z Galetom in da je bil žvižgačev prikrit svetovalec.

Nekateri mediji so se v zadnjem času razpisali o tem, kako naj bi bil »žvižgač« Ivan Gale v resnici nekakšna podaljšana roka predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela.

Podobne obtožbe je o njem izrekel tudi poslanec SDS Marijan Pojbič.

Svojo plat zgodbe pa je na Facebooku razkril prav Ivan Gale, ki je s tem pojasnil tudi, zakaj je prišlo do nepričakovanega konflikta med večnim gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom in direktorjem Zavoda za blagovne rezerve Antonom Zakrajškom, ki je dolgo časa veljal za »kader SDS«, vendar je bil v času spornih nabav tudi dalj časa na bolniški, medtem pa ga je nadomeščal prav Ivan Gale.

Ukradene maske 3M

Gale je pred časom z razkritji o nabavi zaščitne opreme sprožil afero maske, zdaj pa se je odzval na očitek poslanca SDS Marijana Pojbiča, češ da se je Vesel tajno srečeval z Galetom in da je bil žvižgačev prikrit svetovalec.

'Ni res, da sem se na skrivaj srečeval s predsednikom Računskega sodišča Tomažem Veselom,' na Facebooku piše uradnik na Zavodu za blagovne rezerve Ivan Gale.

»Ni res, da sem se na skrivaj srečeval s predsednikom Računskega sodišča Tomažem Veselom,« na Facebooku razlaga uradnik na Zavodu za blagovne rezerve Ivan Gale. Pri tem je na Zavod, s katerim je imel podpisano svetovalno pogodbo tedaj neprestano hodil Mitja Terče, ki je tudi dajal navodila (pri tem se je skliceval na Počivalška) komu naj država dodeli posle.

»V petek, 10. aprila 2020, sem Terčetu sporočil, da imam dovolj njegovega dvojnega agentstva. Terče je poklical Počivalška, ta pa potem Zakrajška, in ga začel zmerjati s SDS mafijo in da je Zakrajšek največji mafijec v državi. Meni je bilo nenavadno, kako hitro je odreagiral Počivalšek in napadel ’mafijo SDS’. Zelo verjetno je šlo za skupen projekt koalicijskih strank, ko pa so se stvari začele odkrivati in zaostrovati, se je verjetno Počivalšek ustrašil, da bodo njega žrtvovali in je znorel nad Zakrajškom,« piše Gale o odzivu na trditve ministra Počivalška.

Počivalšek, Gale in kolesarji
Gale, Počivalšek in kolesarji ...

»Po pogovoru s Počivalškom sem samoiniciativno odpovedal svetovalno pogodbo Mitji Terčetu, svetovalcu direktorja Zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška«, piše Gale.

Gale se ni strinjal, da se nabave še naprej vodijo na dotedanji način, ki ni bil transparenten in da delajo pod pritiski.

Zakrajšek je bil tedaj zaradi okužbe s koronavirusom v samoizolaciji.

»Po velikonočnih praznikih sem zaprosil za sestanek z Veselom, saj sem slišal, da se je Računsko sodišče že oglasilo na ministrstvu za obrambo in vladni medresorski delovni skupini. Zato sem se odločil, da jih povabim tudi na Zavod, saj sem želel nasvet, kako naj Zavod nadaljuje z nabavami, saj je ravno g. Vesel že v tednu pred sestankom rekel, da smo verjetno že na točki, ko bi bilo potrebno naročanje zaščitne opreme izvesti po rednih postopkih,« pojasnjuje Gale.

Gale se ni strinjal, da se nabave še naprej vodijo na dotedanji način, ki ni bil transparenten in da delajo pod pritiski.

Na sestanku s predstavniki Računskega sodišča je 16. aprila povedal, da vlada Zavodu ne zagotavlja potrebnih finančnih sredstev za nakupe zaščitne opreme in dobil je nasvet, »da naj se v bodoče nikakor več ne podpisuje pogodb brez zagotovljenih finančnih sredstev, saj gre za kršitev predpisov.«

Želel je tudi izvedeti, če lahko Zavod sam posreduje vso dokumentacijo na Računsko sodišče v obravnavo ali jo tam shrani.

Tomaž Vesel je pojasnil, da je možno dokumentacijo zgolj posredovati k njim in se ta potem trajno hrani, ni pa bil naklonjen Galetovi ideji, da bi dokumentacijo posredoval organom pregona, »predvsem zato, ker se je država znašla v težki situaciji in bi lahko razkritja povzročila vladno krizo.«

Gale o sestanku z Veselom
Gale o sestanku z Veselom. Vir: Facebook

Istočasno pa Računskemu sodišču Gale ni pokazal ali predal kakršnekoli dokumentacije.

»Toliko o tem, kako je g. Vesel prišepetaval oz. sodeloval pri poskusu rušenja Vlade RS, kot se mu skuša očitati v nekaterih medijih,« poudarja Gale in dodaja, da je bilo to edino srečanje z Veselom.

O sestanku in nasvetih predstavnikov Računskega sodišča je že naslednji dan, 17. aprila, seznanil tudi vse prisotne na koordinaciji pri ministru.

O tem je pisal tudi ministru Počivalšku, Veselu pa je vnaprej povedal, da bo o sestanku seznanil ministrstvo.

»Zato ne vem, zakaj se zdaj kar naenkrat dela neka afera iz tega. G. Vesel verjetno zadeve ni hotel komentirati, ker bi ga koalicija napadla v vsakem primeru,« sklene Ivan Gale.

Delite članek