REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

LMŠ: Vlada lagala o številu ventilatorjev, preplačala opremo, Počivalšek je kriv, tudi če je delal po nareku vodstva SDS

LMŠ: Vlada lagala o številu ventilatorjev, preplačala opremo, Počivalšek je kriv, tudi če je delal po nareku vodstva SDSJoc Pečečnik (skrajno levo) in minister Zdravko Počivalšek (prvi z desne) ob zaščitni opremi, ukradeni v Kitajski. Vir: Twitter

V Državnem zboru (DZ) poteka živahna razprava ob vloženi interpelaciji zoper ministra Zdravka Počivalška zaradi zlorab pri nakupih zaščitne opreme zaradi pandemije koronavirusa. 

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je v DZ zagotovil, da so vsi sodelujoči pri nabavi zaščitne opreme delali po najboljših močeh.

Obtožbe so po njegovih trditvah neresnične, pretirane in zlonamerne.

»Tisti, ki boste iskali moje prstne odtise pri poslih z državo ali iskali koruptivne in za državo škodljive dogovore, izgubljate čas,« je dejal Počivalšek.

Toda seja DZ se je začela z dodatno obrazložitvijo stranke LMŠ. V tej stranki ministru očitajo nepregledne in negospodarne nakupe opreme v času epidemije.

»Manipulirali ste, morda po nareku, a odgovorni ste vseeno, predvsem pa nas ne prepričate, da ste reševali življenja, morda denarnice,« je dejal Robert Pavšič (LMŠ).

Tonin, mama in maske
Tonin, mama Tonin in maske
Ne le 168, kot so sprva zatrjevali. Niti ne 281, kot so priznali naknadno. 13. marca 2020 so bili v slovenskih bolnišnicah vsaj 404 ventilatorji.

V stranki so medtem predstavili tudi nove podatke, ki kažejo, da je Janševa vlada ob nabavah nujne opreme zavajala javnost.

»Ne le 168, kot so sprva zatrjevali. Niti ne 281, kot so priznali naknadno. 13. marca 2020 so bili v slovenskih bolnišnicah vsaj 404 ventilatorji,« so zapisali v svoji analizi.

Po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja so namreč v LMŠ od 13-ih bolnišnic zahtevali število ventilatorjev, ki so jih posamezne bolnišnice imele ob menjavi oblasti.

Iz mariborskega UKC-ja stranki niso odgovorili.

Zakaj je to pomembno?

Ker je vlada z lažnimi podatki o številu ventilatorjev skušala ustvariti vtis izrednih razmer in poiskati alibi za nakup predragih ventilatorjev, ki so jih dobavljali izbrani posredniki, s čimer jim je vlada omogočila bajni zaslužek.

S tem pa je omogočila vojno dobičkarstvo. To je storila v več korakih.

Šarec in Janša
Šarec in Janša

Vlada je tako po mnenju LMŠ ustvarjala psihozo izrednih razmer.

»Kot je rekel minister Počivalšek, mi smo bili na nič, nič ventilatorjev. In bilo je potrebno čim prej nabaviti

To so besede podpredsednice SDS in državne sekretarke v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše Jelke Godec.

»Že pred imenovanjem na položaj je tedaj še kandidat za zdravstvenega ministra Tomaž Gantar razlagal, da imamo samo 168 ventilatorjev, od tega le 20 ali 30 prostih. Niti ne 281, kot so priznali naknadno. 13. marca 2020 pa so bili v slovenskih bolnišnicah vsaj 404 ventilatorji«, poudarjajo v LMŠ.

Ti lažni podatki so nato služili kot alibi za nakup 220 novih aparatov. Neustreznih. Dragih. Preplačanih. To ni reševanje življenj, kot so skušali prikazati, ampak je to reševanje denarnic nekaterih izbrancev.

»Ti lažni podatki so nato služili kot alibi za nakup 220 novih aparatov. Neustreznih. Dragih. Preplačanih. To ni reševanje življenj, kot so skušali prikazati, ampak je to reševanje denarnic nekaterih izbrancev,« ocenjujeo v LMŠ.

Da so bile zlorabe mogoče, je omogočil tudi »nepregleden sistem odločanja in naročanja opreme.«

Vlada je namreč za naročila in nakupe opreme zadolžila strokovno povsem nepodkovani Zavod za blagovne rezerve.

Ponudbe so zbirali na več elektronskih naslovih – in s tem zameglili preglednost.

Vlada je ustanovila medresorsko skupino, gospodarsko ministrstvo pa svojo projektno skupino.

Pristojnosti so selili, jih nato še bolj razpršili, pač po načelu »vsi za vse zaslužni, nihče za nič odgovoren«.

Ukradene maske
Ukradene maske: Joc Pečečnik (skrajno levo) in Zdravko Počivalšek (skrajno desno). Vir: Twitter

»Ta sistem je v naprej načrtovani manever pranja rok. Sklepamo lahko namreč, da je vlada v zavetju te nepreglednosti lahko nemoteno prikrivala negospodarne posle,« so prepričani v LMŠ.

Vlada je naredila še eno hudo, očitno zavestno napako. Onemogočila je namreč - v nasprotju s slovensko in evropsko zakonodajo - nakupe brez posrednikov.

Ob tem je diskriminirala številna podjetja na trgu in privilegirala izbrana podjetja.

»Več kot očitna negospodarnost so tudi posredniki. V vladi so jim rekli 'slovenski dobavitelji'. In utemeljevali, da veljavna zakonodaja – kar je sicer laž – drugačne poti ne dopušča. Kako prikladen izgovor. Idealen pravzaprav, če je cilj nekomu omogočiti zaslužek,« izpodbijajo navedbe aktualne vlade v LMŠ.

Janševa vlada je ob tem trasirala pot zaslužkarstvu oziroma vojnemu dobičkarstvu s posli za izbrance.

Pričakujemo, da bo minister končno pojasnil, kaj od teh rabot je počel na lastno roko, kaj pa po naročilu Janeza Janše, saj je več kot očitno, da so velike dobičke kovala podjetja, ki so klientelistično in nepotistično  povezana z vplivnimi posamezniki stranke SDS, kar jasno nakazuje vpletenost vrha. 

Zgovoren je primer posla z Geneplanetom. Epilog poznamo: Preplačani ventilatorji (cena za kos: 36.400 €) in to povsem neustrezni.

Pa je bilo podobnih primerov – tudi pri nabavi zaščitnih mask – še veliko več. Denimo podjetje Acron (v katerem je zaposlena mati Mateja Tonina, obrambnega ministra), ki mu je vlada omogočila več kot 100-odstotne marže.

»Iz tega lahko sklepamo, da je nekaj v naprej izbranih subjektov moralo zaslužiti. Da so morali dobiti priložnost za zaslužek,« ocenjujejo v LMŠ.

Pomembno vlogo pri vsem tem pa je odigral minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Morda ne kot vodja projekta, temveč zgolj kot izvrševalec, ki je delal po nareku, recimo sedanjega predsednika vlade.

Tako je minister tudi klical na Zavod za blagovne rezerve ter ukazoval: »Bitenc bo moral posel dobiti. Vi pa plačajte zdaj

Srbske in slovenske maske
Maske

Zaradi vsega navedenega danes Državni zbor obravnava interpelacijo zoper ministra Počivalška in mu med drugim očita:

  • prikrivanje dejstev, zavajanje javnosti in celo laži,
  • omogočanje negospodarnih nakupov,
  • klientelistično ravnanje.

»Pričakujemo, da bo minister končno pojasnil, kaj od teh rabot je počel na lastno roko, kaj pa po naročilu Janeza Janše, saj je več kot očitno, da so velike dobičke kovala podjetja, ki so klientelistično in nepotistično povezana z vplivnimi posamezniki stranke SDS, kar jasno nakazuje vpletenost vrha.

Tudi zato je vlada Janeza Janše sprejela tako imenovano vladno poročilo, ki je navaden pamflet poln neresnic, zavajanj, manipulacij in prikrojevanja dejstev ter podatkov, ki nikoli ne bo vreden papirja, na katerem je/bo natisnjen.

Minister je kriv. Vsaj politično. In to krivdo nosi, vsaj objektivno, tudi celotna vlada. Ta nima več našega zaupanja, zato jo pozivamo, da stori vsaj eno častno dejanje in odstopi. V celoti,« so v svojem sporočilu zapisali v LMŠ.

Delite članek