REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Toninova mama že gugla, kje lahko dobi pendreke«

»Toninova mama že gugla, kje lahko dobi pendreke«Tonin, pendreki in mama

Na novico, da obrambno ministrstvo pod taktirko Mateja Tonina kupuje opremo za nadzor množic in okrepitev represivnega aparata, ter ugibanja, da je to zato, ker se Janševa vlada boji množičnih protestov, so odreagirala tudi družbena omrežja ...

Jure Mesarič je ob tem spomnil na še ne izvenelo afero maske, v katero je bilo vpleteno podjetje Acron, kjer je šefinja mama aktualnega obrambnega ministra.

Na tvit, da »Toninova mama že gugla, kje lahko dobi pendreke,« je sledil odgovor v slogu Alana Forda: »Slučajno jih imamo 666 iz stiropora. Testirani. Cena? Nemaproblema

Tudi Nika Benedik je, podobno kot Brane Gruban opozorila na nelogičnost med objavo javnega naročila Ministrstva za obrambo RS (MORS), ki vsebuje nakup zaščitne opreme za nadzor množic in nemirov, ter poznejši odziv MORS na obtožbe, da se vlada »pripravlja na nemire oziroma proteste,« češ da »ne gre za opremo za obvladovanje množic doma

MORS je namreč zatrdil, da v resnici gre za »opremo za obvladovanje množic za pripadnike Slovenske vojske na mednarodnih operacijah in misijah, zlasti za slovenske vojake, ki delujejo v mednarodni operaciji Kfor na Kosovu«.

Toda če je po dostopnih podatkih na Kosovu v misiji KFOR le 248 slovenskih vojakov, se seveda zastavlja vprašanje, čemu potem MORS nabavlja skoraj 2,5-krat več opreme, oziroma gumijevk z držalom?

MORS je namreč naznanil, da želi nabaviti: 600 kompletov čelad z vizirjem, zaščitnih mask s torbico, ščitnikov za zaščito telesa in rokavic, 600 kosov gumijevk/tonfa z držalom, 600 kosov gasilnih aparatov s torbico in 600 ščitov za vzdrževanje javnega redu in miru.

Če je v mednarodnih misijah (po dostopnih podatkih na spletni strani Slovenske vojske) slovenskih vojakov vseh skupaj 341, od tega števila samo na Kosovu 248, ni jasno, zakaj potem MORS mrzlično nabavlja 600 »pendrekov« in druge opreme, ki je izrecno namenjena za »razbijanje demonstracij«.

S pendreki nad demonstrante in migrante
S pendreki nad demonstrante?

Vse to je obudilo grenke spomine na nedavne, še ne zaključene afere glede nabave mask po zasoljenih cenah od dobaviteljev, ki so v tesnih družinskih navezah z veljaki iz vladajočih strank in ministri v sedanji vladi.

To temo je obravnavala v četrtek tudi oddaja Tarča, ki je razkrila poplavo novih spornih primerov izbire ponudnikov zaščitne opreme.

V postopke so se namreč vpletali številni vidni politiki, od gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki je favoriziral svoje sorodstvo oziroma podjetja, v katerih so njegovi sorodniki zaposleni, preko Lojzeta Peterleta in Marjana Podobnika, ki sta klicala na blagovne rezerve, že predtem pa se je izvedelo, da je v enem izmed podjetij, ki je z državo sklenilo donosno pogodbo o dobavi zaščitnih mask, Acronu, zaposlena mama predsednika NSi in obrambnega mnistra Tonina ...

Rado in Edis sta v zvezi s tem spomnila, kdo vse so rešitelji Slovenije ...

Nekateri so se nato vprašali, kaj ob vsem tem poreče predsednik Slovenije, oziroma, kaj te dni sploh počne Borut Pahor?

Delite članek