REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pravna država: Predsednik vlade pridržan in osem ur zasliševan zaradi nakupa spornih ventilatorjev

Pravna država: Predsednik vlade pridržan in osem ur zasliševan zaradi nakupa spornih ventilatorjevSporni respiratorji

Vse kaže, da Slovenijo pri preiskavi nepravilnosti glede nabave respiratorjev prehiteva tudi Bosna in Hercegovina.

Vse kaže, da Slovenijo pri preiskavi nepravilnosti glede nabave respiratorjev prehiteva tudi Bosna in Hercegovina.

Ne samo, da nabavo respiratorjev preiskuje prava in ne lažna preiskovalna komisija (kot v primeru Slovenije, kjer bodo koalicijske stranke z novo komisijo preiskovale same sebe), pač pa zelo hitro in neodvisno od pritiskov oblasti delajo tudi drugi državni organi.

Fadil Novalić, premier Federacije BiH, ene od dveh konstitutivnih enot Bosne in Hercegovine (BiH), se je znašel v policijskem pridržanju zaradi nepravilnosti pri nakupu stotih ventilatorjev.

Šlo je za cenejše proizvode, ki se lahko kupijo tudi preko spletnega velikana Alibabe, v času pandemije pa so bili preko posrednikov v Federaciji BiH ob pomoči njihove Civilne zaščite kupljeni po zasoljenih cenah.

Predsednik vlade je že dan pred pridržanjem ostal brez mobilnega telefona, ki mu ga je odvzela agencija Sipa zaradi suma, da je bil vpleten v organiziranje kriminalne skupine, pranje denarja in zlorabo položaja.

Po osemurnem zaslišanju o okoliščinah spornega nakupa stotih kitajskih respiratorjev je premier vlade Federacije BiH Fadil Novalić vso noč prebil tudi v prostorih državne agencije za preiskave in zaščito (SIPA).

Policija, Bosna in Hercegovina

Skupaj s predsednikom vlade ene od dveh entitet BiH sta bila o preplačanem nakupu neustreznih respiratorjev zaslišana in pridržana še medtem že suspendirani direktor federalne civilne zaščite Fahrudin Solak in Fikret Hodžić, direktor družbe Srebrena malina, ki sta posel za federacijo izpeljala in z njim dobro zaslužila.

Premier vlade Federacije BiH Fadil Novalić je vso noč prebil tudi v prostorih državne agencije za preiskave in zaščito (SIPA).

Tožilstvo BiH bi danes moralo izreči, kdo izmed pridržanih je osumljen česa v tem poslu, ki se ga je prijelo poimenovanje afera Respiratorji.

Kot smo že poročali, je nakup respiratorjev dobilo podjetje v lasti televizijskega voditelja Fikreta Hodžića, ki se sicer ukvarja s pridelavo malin.

Podjetje, ki ni imelo nikakršnih predhodnih izkušenj in referenc s področja nabave medicinske opreme, je posel dobilo v nenavadnih okoliščinah od federalne uprave za civilno zaščito, ki jo je tedaj vodil zdaj že suspendirani Fahrudin Solak.

Delite članek