REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Smrtno nevarni ventilatorji že v Sloveniji!

Smrtno nevarni ventilatorji že v Sloveniji!Bolnišnica v Italiji - intenzivna nega

Vladni ukrepi, skupaj z usmeritvami Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja (NIJZ), so zmanjšali stopnjo okuženosti prebivalstva v Sloveniji, kar Slovenijo uvršča med najuspešnejše v boju proti korona virusu.

Sporne ventilatorje Bellavista sta ameriški Urad za zdravila (FDA) ter kanadski Urad za zdravstvo in tudi slovenska Agencija za zdravila in medicinske pripomočke novembra lani označila za nevarne.

Seveda je svoje vlogo odigralo prebivalstvo, a dejstvo je, da se je slovenski zdravstveni sistem izkazal za učinkovitega, medtem ko so nekatere institucije in ministrstva na prepihu.

Veliko pozornosti dobiva Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve (ZRSBR), ki nosi odgovornost za nakup medicinske in zaščitne opreme.

Po zadnjih razkritjih pa vedno bolj v ospredje stopa dr. Rihard Knafelj, član strokovne skupine strokovnjakov, ki je ocenjevala ponudbe za medicinsko opremo.

Rihard - pismo
Pismo, v katerem dr. Rihard Knafelj navija tudi za nevarno vrsto ventilatorjev.

A žal zaradi napačnih razlogov.  Nove informacije razkrivajo, da je dr. Knafelj bliže stranki LMŠ, kot je bilo doslej znano.

Kot član neformalne strokovne skupine strokovnjakov, ki je ocenjevala ponudbe za medicinsko opremo, je Knafelj podpiral dobavo ventilatorjev Bellavista, ki sta jih ameriški Urad za zdravila (FDA) ter kanadski Urad za zdravstvo in tudi slovenska Agencija za zdravila in medicinske pripomočke novembra lani označila za nevarne.

S tem pa se odpira vprašanje (ne)pristranskosti člana neformalne strokovne skupine dr. Riharda Knaflja, ki naj bi po nekaterih informacijah pred volitvami leta 2018 strani LMŠ pomagal pisati program za zdravstvo.

Kljub znanim tveganjem je ZRSBR ventilatorje Bellavista naročil in jih preko Gorenja, ki je nastopal kot dobavitelj opreme, 19. marca tudi prejel.

46 spornih ventilatorjev je bilo namenjenih slovenskim bolnišnicam. Nekaj naj bi jih prispelo tudi v Splošno bolnišnico Izola, a naj bi jih vodstvo bolnišnice v Izoli zavrnilo, zaradi vprašljive varnosti naprave za bolnike.

Nevarni ventilatorji Bellavista

Ventilatorji Bellavista naj bi bili nevarni zaradi »tehnične napake pri alarmu, ki lahko povzroči takojšnjo smrt pacienta«, piše v dokumentaciji, dostopni na spletni straneh FDA in kanadskega Urada za zdravstvo.

Bellavista

Podobno opozarja slovenska Agencija za zdravila in medicinske pripomočke. Medtem Ministrstvo za zdravje še ni odgovorilo na vprašanje, ali so v Slovenijo prispeli ventilatorji Bellavista 1000 iz spornih serij.

Vrednost posla naj bi bila 1.660,784,00 evrov, posamezen respirator pa naj bi stal 36.104,00 evrov.

Knafelj potrdil ustreznost spornih ventilatorjev Bellavista

Gorenje je ZSRBR 46 ventilatorjev Bellavista dobavilo 19. marca, kar kaže na to, da je neformalna strokovna skupina, ki je sodelovala pri ocenjevanju ponudb sporne ventilatorje odobrila.

Dr.Rihard Knafelj
Dr. Rihard Knafelj

S tem pa se odpira vprašanje (ne)pristranskosti člana neformalne strokovne skupine dr. Riharda Knaflja, ki naj bi po nekaterih informacijah pred volitvami leta 2018 strani LMŠ pomagal pisati program za zdravstvo, kar naj bi nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec tudi potrdil.

Delite članek