REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

BiH se sooča z novo varnostno grožnjo: Veleposlanik BiH v Pakistanu ponaredil vizume za 3000 Pakistancev

BiH se sooča z novo varnostno grožnjo: Veleposlanik BiH v Pakistanu ponaredil vizume za 3000 PakistancevMilorad Dodik

Srbski član Predsedstva BiH Milorad Dodik je izjavil, da so ne nedavnem sestanku v predsedstvu BiH predstavniki ministrstva za varnost povedali, da je veleposlanik BiH v Pakistanu, ki je sicer Bošnjak, ponaredil vizume za 3.000 Pakistancev, ki so vstopili v BiH in so sedaj »resen varnostni problem.«

»Sedaj se vidi, kako pomembno je, da je Republika srbska dejala, da se na njenem ozemlju migranti ne morejo zadrževati in da prav tako ni mogoče imeti migrantskih centrov. In zakaj je tukaj 9.000 ljudi iz Pakistana in zakaj jih Pakistan ne želi vrniti?« se je vprašal Milorad Dodik za RT RS.

Sam se sicer zavzema za njihovo deportacijo, da ne bi prišlo do še hujših problemov.

Dževad Galijašević: 'Če država BiH obstaja, potem bi morali pritisniti na pakistanskega veleposlanika in od Pakistana dobiti podatke o 3.000 ljudeh z lažno identiteto.'

Vendar o tem niso želeli razpravljati in povedati svojega mnenja ne veleposlanik BiH v Pakistanu Sakib Forić, niti Ministrstvo za zunanje zadeve BiH.

Predsednica Republike srbske Željka Cvijanović je izjavila, da je ne čudi to, da osrednje oblasti v Sarajevu molčijo in vse v zvezi z migranti potiskajo pod tepih.

»Zato ker to verižno odpira odgovornost od same vojne. Kako so dajali dokumente, kdo je prihajal v to državo, na čelu katerih institucij je bil kateri minister v tem času, kako so prišli nekateri sem, kako so se tisti, ki so prišli v BiH nenadoma znašli v velikih svetovnih terorističnih napadih,« je dejala Cvijanovićeva.

Primer za to je Pakistanec Halid šeik Muhamed, ki se je s kuvajtskimi dokumenti boril v BiH, nato pa z državljanstvom BiH 11. septembra leta 2001 organiziral teroristični napad v ZDA.

Zaradi tega strokovnjaki za varnost opozarjajo, da migrantov iz te države ni potrebno podcenjevati.

Migranti - Velika Kladuša Vir:Pixell

»To so pakistanski vojaki. Oni imajo dolgoročno strategijo. Na ta način so sovjetsko armado izgnali iz Afganistana, s pomočjo talibanov. Če država BiH obstaja, potem bi morali pritisniti na pakistanskega veleposlanika in od Pakistana dobiti podatke o 3.000 ljudeh z lažno identiteto,« je dejal Dževad Galijašević, strokovnjak za boj proti terorizmu.

Isto stališče je v aprilu zastopal minister za varnost Fahrudin Radončić.

Deportaciji so nasprotovali tudi poslanci bošnjaške SDA in zato se je zgodba o deportaciji, kot vse kaže, končale še preden se je začela.

Ko je napovedal začetek deportacije Pakistancev iz države pa je opozoril, da pri tem Pakistan »ne bo sodeloval.«

»Če ne bodo sodelovali, potem bom zahteval, da se pakistanski veleposlanik razglasi za persono non grata (nezaželjeno osebo) v tej državi,« je dejal Radončić.

Vendar se je dan zatem pakistanski veleposlanik Muhamed Halid Rao že pritožil bošnjaškemu članu predsedstva BiH Šefiku Džaferoviću in ministrici za zunanje zadeve Biseri Turković.

Zoper izgon naj bi se po nekaterih virih zavzemali celo ameriški diplomati.

Deportaciji so nasprotovali tudi poslanci bošnjaške SDA in zato se je zgodba o deportaciji, kot vse kaže, končale še preden se je začela.

Delite članek