REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Podjetni tihotapec prevaral migrante: zgradil lažni mejni prehod in jih prepričal, da so vstopili v EU

Podjetni tihotapec prevaral migrante: zgradil lažni mejni prehod in jih prepričal, da so vstopili v EULažna meja. Vir: Twitter

V Rusiji je bil aretiran moški, ki je nastavil ponarejene mejne oznake, da bi prevaral štiri migrante, ki jih je prepričal, da so vstopili na ozemlje Finske.

»Moški ni nikoli nameraval izpolniti svoje obljube,« poroča ruska agencija Interfax

Migrante, katerih narodnosti ruske oblasti niso izdale, je Rus naložil v avtomobil in vozil naokoli, nato so se ustavili in morali še hoditi, kasneje pa jih je na neki točki pripeljal do jezera, kjer so morali hoditi skupaj z napihljivim čolnom v rokah, če bi ga potrebovali.

Lažni mejni prehod, kilometre daleč proč od ruske meje s Finsko ...

Podjetni tihotapec je potem, ko so naposled prišli do (lažnih) mejnih postojank, zapustil skupino migrantov iz južne Azije, da sami nadaljujejo pot prepričani, da se že nahajajo v državi Evropske unije, čeprav so dejansko tavali v močvirnatem gozdu v Viborgu, poroča BBC.

Toda čez nekaj časa je skupina naletela na prave graničarje (mejne stražarje), ki so jim razkrili, da se še vedno nahajajo v Rusiji.

Tihotapec je za svoje »usluge« vsakemu od njih zaračunal več kot 10.000 evrov na osebo.

Na video posnetkih, objavljenih na ruskih družbenih omrežjih, je videti, kako so bili moški aretirani.

Obmejni policisti so jih ustavili v temi, med jelkami.

Dvignili so roke v zrak, ko so mejni agenti FSB na njih posvetili z lučko.

Sodišče v San Peteburgu je migrante za njihovo neposrečeno »pustolovščino« že kaznovalo z globo in odredilo njihov izgon, medtem ko bodo tihotapcu, ki so ga ruske oblasti prav tako že prijele in je zdaj v pridržanju, sodili.

Lažni tihotapec se sooča z resnejšo obtožbo goljufije.

Ruski uradni organi niso navedli, iz katere države so bili prevarani moški. Eno je gotovo – domišljavega tihotapca čaka dokaj stroga zaporna kazen.

Ruska meja s Finsko je postala priljubljena destinacija za prosilce za azil ob koncu migrantske krize leta 2015 v Evropi.

Rusija si s članicami Evropske unije, Norveško, Finsko, Estonijo, Latvijo, Litvo in Poljsko, skupno deli okoli 2.500 kilometrov meje, zaradi česar številni prebežniki poskušajo priti v Evropo tudi prek Rusije.

Vir: Twitter

Leta 2016 sta Rusija in Finska zaradi nenadnega povečanja števila prosilcev za azil celo na kratko omejili dostop na dveh prehodih le za državljane Finske, Rusije in Belorusije ter njihove družinske člane.

Rusi, ki živijo na obmejnih območjih, so migrantom takrat velikodišno nudili pomoč, da pridejo do mejnega prehoda s Finsko na svoji poti v boljše življenje ...

Delite članek