REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Drag spodrsljaj: Trumpov zid za 4 milijarde dolarjev premagujejo kovinske lestve migrantov – za 5 dolarjev

Drag spodrsljaj: Trumpov zid za 4 milijarde dolarjev premagujejo kovinske lestve migrantov – za 5 dolarjev

Ameriški predsednik Donald Trump je še lani skorajda ustavil vso državo, samo zato, ker ni dobil potrebnih sredstev za gradnjo zidu proti Mehiki.

Nekaj jih je potem dobil, toda še vedno ne dovolj.

Bela hiša trdi, da bo za nove dele zidu proti Mehiki – Trump je sicer leta 2016 trdil, da jih bo plačala kar Mehika – država porabila 3,8 milijarde dolarjev, potem ko je lani kongres zavrnil zahtevo za vsa sredstva, ki jih je zahteval ameriški predsednik.

Lestev

Kongres je odobril »le« porabo 1,375 milijarde dolarjev za določene dele meje z Mehiko.

Deli zidu so popolnoma 'onesnaženi' z žičnatimi lestvami, narejenimi kar iz železnih palic, ki se sicer uporabljajo v gradbeništvu.

Toda ta zid ima že nekatere resne težave.

Kot poročajo ameriški mediji so deli zidu popolnoma »onesnaženi« z žičnatimi lestvami, narejenimi kar iz železnih palic, ki se sicer uporabljajo v gradbeništvu.

Ilegalni prestopniki meje za te lestve porabijo v povprečju okoli 5,30 dolarja.

Poleg prečk imajo več kot pet metrov visoke lestve še »kljuke« s katerimi jih je mogoče lepo prisloniti na Trumpov obrambni »zid« ter tako brez težav prečkati tudi to oviro na poti iz Mehike v ZDA.

V El Pasu naj bi bila ena sekcija zidu dobesedno »onesnažena« z velikim številom teh lestev, ki jih ameriški agenti, če jih najdejo, sicer režejo.

Joe Romero - obmejni agent
Joe Romero pridno reže lestve, ki jih najde. Toda kaj, ko jih je - potem ko so nalogo opravile - vse več ... Vir: El Paso Times

Prav tako se je ob uporabi nove tehnike podvojilo število ilegalnih prestopov meje, ki jih je sedaj že enkrat več kot pred tem.

Eden od obmejnih agentov, Joe Romero je za El Paso Times ocenil, da nekateri s temi lestvami sedaj »dobro služijo«.

Samo železo naj bi bilo vredno nekaj čez pet dolarjev, vse ostalo pa gre seveda v žep izumiteljem in izdelovalcem te naprave.

Delite članek