REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pozabljena zgodovina: kako so padec zidu s svojim nevmešavanjem omogočili tudi sovjetski vojaki

Pozabljena zgodovina: kako so padec zidu s svojim nevmešavanjem omogočili tudi sovjetski vojakiBerlinski zid in sovjetski vojaki, nekoč

V vzhodni Nemčiji je bilo 380.000 sovjetskih vojakov, toda imeli so ukaz, da naj se ne vmešavajo, se spominja nekdanji voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov.

Ob 30. obletnici padca Berlinskega zidu je bilo veliko govora o pogumu prebivalcev z obeh strani zidu.

Nemški predsednik Walter Steinmeyer se je zahvalil tudi vzhodnoevropskim državam višegrajske četverice za podporo, brez katere Nemčija ne bi bila svobodna.

Toda pri tem so mnogi pozabili, da je bila najpomembnejša pravzaprav odločitev Sovjetske zveze, da - ne intervenira.

Mihail Gorbačov
Mihail Gorbačov

Kot je pojasnil Mihail Gorbačov, tedanji voditelj Sovjetske zveze, je bilo v trenutku padca Berlinskega zidu v Vzhodni Nemčiji (NDR) 380.000 sovjetskih vojakov, ki pa so imeli ukaz, da naj ne intervenirajo pri rušenju »zidu nezaupanja.«

»V NDR je bilo v tistem času 380.000 vojakov. Ubogali so ukaz, da naj se vzdržijo intervencije. Moja glavna odgovornost je bila, da izključim kakršnokoli možnost nasilja,« se je v intervjuju za Spiegel spominja Mihail Gorbačov.

Veleposlanik ZSSR v Nemčiji pa je dobil navodilo, da naj nemškim oblastem »ne postavlja zahtev« glede tega, kako bodo ravnale glede situacije na terenu.

Berlinski zid je nato res padel 9. novembra leta 1989.

To je omogočilo združitev obeh Nemčij leto dni zatem. Vojska Sovjetske zveze se je umaknila iz države, predstavniki zveze Nato in ZDA pa so – pozneje je postalo jasno, da neresnično – zagotavljali, da se Nato ne bo širil proti vzhodu, torej proti ruskim mejam.

Berlinski zid
Berlinski zid si je kmalu po njegovi postavitvi ogledal tudi Martin Luter King (desno zgoraj).

Toda prav to se je nato zgodilo. Rusija je s tem izgubila »strateško globino«, ko so se članice zveze Nato po razširitvah pojavile »na njenem predpražniku.«

Gorbačov vztraja, da je bila to 'ena od najpomembnejših stvari, ki sem jih naredil.'

Gorbačov vseeno vztraja, da je bila to, da je od vojske zahteval, da se ne vmešava v dogajanje, »ena od najpomembnejših stvari, ki sem jih naredil.«

Prepričan je, da zidov med državami, skupinami ljudi in posamezniki ne potrebujemo.

Meni tudi, da je Zahod »ugrabil zmago v hladni vojni« in da ga nikoli ni zares zanimalo, kako se ob tem počutijo v Rusiji.

Ne glede na to pa upa, da se bodo odnosi med zahodom in Rusijo v prihodnosti izboljšali.

Delite članek