REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nov spodrsljaj: Donald Trump zaželel Ircem uspeh pri postavljanju »zidu«, ki jih bo ločil od Severne Irske

Nov spodrsljaj: Donald Trump zaželel Ircem uspeh pri postavljanju »zidu«, ki jih bo ločil od Severne IrskeLeo Varadkar in Donald Trump. Vir: YouTube, WH

Ameriški predsednik Donald Trump je takoj ob prihodu na Irsko naredil nov politični spodrsljaj, ko je mejo med Republiko Irsko in Severno Irsko (ki je del Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske) primerjal z ameriško mejo z Mehiko, na kateri si (neuspešno) želi zgraditi trden in visok zid.

Trump, ki je sedel poleg očitno nezadovoljnega predsednika irske vlade Lea Varadkarja, je svoje besde izrekel takoj ob prihodu.

Donald Trump: 'Mislim, da se bo to končalo zelo dobro, tudi z vašim zidom, z vašo mejo'.

»Mislim, da se bo to končalo zelo dobro, tudi z vašim zidom, z vašo mejo, Mislim, mi imamo mejno situacijo v ZDA in vi jo imate tukaj. Toda slišim, da se bo tu izteklo zelo dobro,« je dejal Donald Trump.

Že te besede so bile precej nenavadne. V očeh Ircev namreč morebitna nova meja med Severno Irsko in Irsko deli isti narod, zato si je ne želijo. Prav zato ima Velika Britanija tudi resne težave pri izstopu iz EU.

Situacija je torej popolnoma drugačna, ko v primeru ZDA in Mehike.

Trumpov zid na meji med ZDA in Mehiko

Varadkar je na tem mestu vskočil Trumpu v besedo in dejal, da si irska vlada želi, da bi se izognili katerikoli meji ali zidu, kar je ključna zahteva irske vlade, poroča Guardian.

»Mislim da si to želite, mislim da si to želite. Tako kot to zdaj deluje je dobro in vi želite, da bi ostalo tako. Vem, da je to velik problem glede na brexit. Toda prepričan sem, da se bo to končalo zelo dobro. Vem, da vsi temu posvečajo veliko pozornost,« je pristavil Donald Trump.

Pred tem se je v Londonu Trump srečal Nigelom Farageom, Iainom Duncan Smithom and Owenom Patersonom, ki so vsi zanikali, da bi bila meja med Republiko Irsko in Severno Irsko kakšen poseben problem po odhodu Velike Britanije iz EU.

Toda, da bi preprečila »trdo mejo« med obema Irskama je dosedanja predsednica vlade Velike Britanije Theresa May pristala na »varovalko«, ki je mejo premaknila na morje, to pa je povzročilo upor severnoirskih unionistov in njihovih poslancev. Ravno zato dogovor z EU trikrat ni bil sprejet v britanskem parlamentu.

Severna Irska - meja

Irska vlada prav zato že tri leta vodi diplomatsko kampanjo, s katero se trudi preprečiti nastanek trdne meje med Severno Irsko in Irsko in trdi, da brexit – ki ga Trump podpira - ogroža mir in stabilnost na irskem otoku. Nove meje in delitve bi namreč lahko sprožile obnovitev terorističnih napadov in celo državljanske vojne v Severni Irski.

Toda na vse to se Donald Trump očitno – požvižga. Njegovi komentarji o »zidu« na jugu Severne Irske pa kažejo, da se ne zaveda globokega pomena, ki ga ima to vprašanje tako na Irskem kot Severnem Irskem. Predvsem pa ne razume, da bi irski zid delil – Irce.

Irski predsednik je Trumpovo politiko do klimatskih sprememb označil za 'nazadnjaško in nevarno.'

Varadkar je pozneje povedal, da je zgodovino meje in težave, ki so jih imeli v preteklosti Donaldu Trumpu pojasnil v zasebnem srečanju.

Ni pa to ustavilo irskega predsednika Michaela D. Higginsa, ki je kar med Trumpovim obiskom naredil nekaj zelo nenavadnega in Trumpovo politiko do klimatskih sprememb označil za »nazadnjaško in nevarno.«

Zelo verjetno je, da bodo to sporočilo Trumpu poudarjali tudi protestniki med Trumpovim obiskom na Irskem.

Komentarji