REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kontinent zapira vrata pred nevarnimi migranti: Kužni Evropejci vse bolj nezaželeni v Afriki

Kontinent zapira vrata pred nevarnimi migranti: Kužni Evropejci vse bolj nezaželeni v AfrikiPolicija v Kongu zavrača potencialno kužne potnike iz Evrope

Medtem ko se koronavirus še vedno hitro širi po svetu, Afrika zapira svoja vrata pred obiskovalci iz Evrope, da bi tako vsaj upočasnila širjenje koronavirusa po kontinentu.

Afrika je namreč še zadnji kontinent, v katerem je bilo vsaj doslej še najmanj okuženih.

Doslej je bilo na kontinentu 12.300 primerov registriranih primerov okuženih s Covid-19 in 632 smrtnih žrtev v 52 državah, 1632 ljudi pa si je opomoglo.

Nova nevarnost za Afriko pa prihaja – iz severa, predvsem iz smeri Evrope.

Mediji v Kamerunu so poročali o večjem številu turistov iz Italije v zadnjem času, ki so očitno želeli še pravočasno zapustiti njihovo okuženo državo.

Evropa je namreč postala veliko gojišče okužbe, stiki med evropskimi državami in afriškimi pa so bili dovolj intenzivni, da je doslej največ okužb v afriške države prišlo prav iz Evrope.

Afričani so v evropskih državah, še posebej v skrajno desnih medijih pogosto opisovani kot nezaželeni in celo nevarni, še posebej, ko prihajajo v Evropo kot begunci ali migranti.

Toda sedaj je »miza obrnjena« in vse več afriških držav zapira svoje meje za potencialno kužne obiskovalce iz Evrope.

Nekaj podobnega se je že zgodilo v Mehiki, kjer si mnogi Mehičani želijo zapiranja meje z ZDA, kjer se je smrtonosni koronavirus medtem že zelo razmahnil.

V Mehiki izdelujejo tudi izjemno veliko število respiratorjev, ki jih izvažajo po vsem svetu – prav v ZDA pa jih zelo primanjkuje.

Afrika pa ima – paradoksalno – nekaj prednosti pred Evropo tudi zato, ker se je že večkrat srečala s pandemijami in so vsaj nekatere države na to nevarnost dobro pripravljene.

Nigerijski policisti morajo po novem zavračati vstop v državo državljanom iz najbolj okuženih evropskih držav.

To velja predvsem za Nigerijo, največjo državo v Afriki, kar se tiče števila prebivalstva.

Njihov nacionalni laboratorij lahko izvede molekularne analize vseh bolezni.

Med leti 2014 in 2016 je Afrika veljala za »slab člen« v svetovni verigi boja proti eboli.

Tedaj so številne države prekinile letalske povezave do Gvineje, Liberije in še nekaterih drugih držav.

Štiri leta zatem je največja nevarnost za Afriko – kontaminacija s koronavirusom iz Evrope ali iz smeri Azije.

Afričani, ki morajo pogosto pred potovanji v Evropo dokazovati, da so zdravi, sedaj uvajajo obratne postopke.

Nekatere afriške države so že prepovedale potovanja iz Evrope.

Predvidene smrtne žrtve v Evropi
Predvidene smrtne žrtve zaradi Covid-19 v Evropi do avgusta letos. V Sloveniji lahko v povprečju pričakujemo 104 smrtne žrtve.

Demokratična republika Kongo je postopke karantene uvedla za potnike iz Italije, Francije, Kitajske in Nemčije, poroča Intercept.

Mavritanija je nedavno deportirala 15 turistov, ki se niso držali navodil, Tunizija pa 30 drugih, prav tako zaradi kršitev karantene.

Turisti iz Italije, ki so jih želeli deportirati se celo niso želeli vrniti v domovino, čeprav so jim iztekli vizumi. Tako se je država soočila z nezakonitimi evropskimi migranti.

Neuspeh ZDA, da se primerno pripravijo na Covid-19 in konfuzna sporočila Donalda Trumpa so privedla do tega, da so ZDA postale 'slab člen' svetovnega zdravstvenega sistema, zaradi česar je boj proti koronavirusu na globalni ravni otežen.

Ruanda, Uganda, Mali, in še nekatere afriške države so uvedle postopke karantene za potnike iz Evrope, vsem potnikom na letališčih pa obvezno merijo tudi telesno temperaturo.

Mediji v Kamerunu so poročali o večjem številu turistov iz Italije v zadnjem času, ki so očitno želeli še pravočasno zapustiti njihovo okuženo državo.

Craig Spencer, ameriški zdravnik, ki seje boril proti eboli v Afriki je za Intercept dejal, da je prav izkušnja s to boleznijo številne afriške države bolje pripravila na sedanji spopad s koronavirusom.

»Bistveno več so investirali v človeške vire in sredstva ter logistično okrepili javno zdravje in odziv na epidemije v podsaharski Afriki,« je poudaril zdravnik.

Države naj bi imele dovolj testov, Senegal pa jih bo s pomočjo Velike Britanije pričel tudi sam proizvajati.

Afriške države pri tem tesno sodelujejo s Svetovno zdravstveno organizacijo, ki ji je Trumpova administracija nedavno želela odvzeti 65 milijonov dolarjev.

Paradoksalno je, da so v tem trenutku poleg evropskih držav ZDA najbolj okužena država na svetu, ki s širjenjem okužbe tudi najbolj ogroža afriške države.

Mednarodna skupnost bi morala nastopiti solidarno, toda v začetku je bila pandemija videti kot nekaj, zaradi česar bo Kitajska izgubila, ZDA pa bodo pridobile.

»Neuspeh ZDA, da se primerno pripravijo na Covid-19 in konfuzna sporočila Donalda Trumpa so privedla do tega, da so ZDA postale 'slab člen' svetovnega zdravstvenega sistema, zaradi česar je boj proti koronavirusu na globalni ravni otežen«, ocenjuje The Intercept.

»Pričakoval sem, da se bodo ZDA močno uprle pandemiji, toda izdale so svet – to je moja jasna ocena. Mednarodna skupnost bi morala nastopiti solidarno, toda v začetku je bila pandemija videti kot nekaj, zaradi česar bo Kitajska izgubila, ZDA pa bodo pridobile,« je ocenil nek etiopski visoki uradnik.

Delite članek