REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Koronavirus ustavil tudi francosko in ameriške letalonosilke ter rusko jedrsko podmornico

Koronavirus ustavil tudi francosko in ameriške letalonosilke ter rusko jedrsko podmornicoKonec: Covid-19 ustavlja tudi podmornice in letalonosilke

Koronavirus ne izbira svojih žrtev in uspešno ustavlja tudi najbolj nevarne sisteme za množično uničevanje, kar si jih je izmislila človeška vrsta.

In to na obeh straneh nevidne fronte.

V ZDA je koronavirus tako ustavil delovanje jedrske letalonosilke Theodore Roosevelt in povzročil odstop sekretarja mornarice, v Rusiji pa se je nekaj podobnega zgodilo na eni od najboljših jedrskih podmornic, oboroženi z jedrskimi raketami.

Izbruh okužb smrtonosnega koronavirusa na jedrski letalonosilki Theodore Roosevelt, o katerem smo že poročali, je sicer privedel do nenavadnega obrata.

Mnogi so kritizirali tudi mornarico, ki da kaznuje kapitana, ki je zgolj skrbel za zdravje svojih podrejenih mornarjev.  

Najprej je poveljnik letalonosilke Brett Crozier zahteval od poveljstva, da mornarje izkrcajo zaradi pandemije, ker je naletel na gluha ušesa, pa je napisal pet strani dolgo pismo.

Ker je prišlo to v javnost, ga je vršilec dolžnosti sekretarja mornarice označil za naivnega oziroma bedaka in ga odstavil. Kot drugi razlog za takšno odločitev je navedel, da je Crozier svoje pismo namenoma spustil v javnost.

Izkazalo se je, da je bil kužen na koronavirus tudi poveljnik letalonosilke, ki je z ladje odšel z ovacijami.

Nato je toča kritik udarila vršilca dolžnosti sekretarja mornarice ZDA Thomasa Modlyja, ki je odpustil kapitana letalonosilke Theodore Roosevelt Bretta Crozierja.

Radarji na letalonosilki Roosevelt

Ta se je za svojo žalitev Crozierju naposled tudi opravičil, toda to očitno ni bilo dovolj za popravilo škode.

Mnogi so kritizirali tudi ameriško mornarico, ki da kaznuje kapitana, ki je zgolj skrbel za zdravje svojih podrejenih mornarjev.

Ameriški predsednik Donald Trump je najprej podprl Modlyja, ko pa je opazil jezne komentarje mornarjev, je brž pohvalil tudi kapitana Crozierja, kar je bilo dovolj, da je Modly napovedal odstop.

Ameriški predsednik Donald Trump je najprej podprl Modlyja, ko je opazil jezne komentarje mornarjev, pa je brž pohvalil tudi kapitana, kar je bilo dovolj, da je Modly napovedal odstop.

Modly je v odstopni izjavi napisal, da ni nikoli trdil, da je Crozier naiven in butast.

Ravno nasprotno - menda se je ozrl le na dejstvo, da je bilo njegovo pismo poslano na več naslovov, kar je označil za 'butasto in naivno'.

»Opravičujem se, če je moja izbira besed vnesla zmedo,« je sporočil Modly.

Obrambni minister ZDA Mark Esper, ki je doslej odločno branil in zagovarjal Modlyja, je v torek brez težav hitro sprejel njegov odstop.

Pri tem je pripomnil, da je Modly odstopil na lastno pest in brez pritiska. Zamenjal ga bo podsekretar kopenskih sil ameriške vojske, upokojeni admiral in mornariški pravnik James McPherson, ki naj bi sicer veljal za dobrega strokovnjaka.

Letalonosilka Theodore Roosevelt je zasidrana v Guamu, vodstvo mornarice pa je večini mornarjev dovolilo z ladje, dokler izbruh epidemije Covid-19 ne mine.

Do torka je bilo na letalonosilki s koronavirusom okuženih že več kot 230 mornarjev, več tisoč pa so jih že izkrcali in poslali v izolacijo.

Ruska jedrska podmornica Orel

Koronavirus je izbruhnil tudi na letalonosilki Ronald Reagan, ki je na vzdrževanju na Japonskem, in letalonosilki Carl Vinson, ki je prav tako na vzdrževanju pri Seattlu.

Prejšnji teden so odkrili še okuženega mornarja na letalonosilki Nimitz, ki je zasidrana pri zvezni državi Washington in se pripravlja na namestitev.

Toda še večji problem imajo morda poveljniki podmornic, če se pri njih razširi – koronavirus.

Izkazalo se je, da je bil eden od civilistov, ki je bil na krovu jedrske podmornice v stiku z osebo, ki je bila pozitivna na koronavirus.

Na podmornici namreč ni mogoče vzpostaviti »socialne distance.«

Prav zato je trenutno v karanteni, kot poroča Barents Observer, tudi posadka celotne ruske jedrske podmornice »Orel.«

Izkazalo se je namreč, da je bil eden od civilistov, ki je bil na krovu te jedrske podmornice v stiku z osebo, ki je bila pozitivna na koronavirus.

Srečanje naj bi bilo »poslovne narave.«

Zato so v Rusiji takoj v izolacijo poslali vseh 110 mornarjev.

»Orel« je sicer podmornica (po NATO klasifikaciji) razreda Oscar-II in je del ruske severnomorske flote.

Stacionirana je v oporišču na polotoku Kola.

V Rusiji je sicer uradno 1264 pozitivnih na koronavirus.

Medtem pa se je v domače oporišče začela vračati tudi francoska jedrska letalonosilka Charles de Gaulle, ki ima na krovu 1760 mornarjev.

Nekaj deset naj bi jih bilo namreč okuženih s koronavirusom.

Letalonosilka zato ne more več sodelovati v vojaških operacijah zveze NATO v Baltskem morju.

Delite članek