REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Od Jadrana pa do Pekinga: Jadran že poln ameriških vohunskih dronov, mapirajo dno za jedrske podmornice?

Od Jadrana pa do Pekinga: Jadran že poln ameriških vohunskih dronov, mapirajo dno za jedrske podmornice?Podvodni droni in podmornice - tudi v Jadranu

Svet je pred dnevi obšla nenavadna zgodba.

Hrvaški ribič Darko Kunac Bigava iz Podgore je kot po navadi lovil ribe med otokoma Mljet in Sveti Andrija, ko je nenadoma v svojo ribiško mrežo ujel skrivnostno napravo oranžne barve.

Težka je bila okoli 100 kilogramov.

»Naprava je bila v lasti ameriške vojaške ladje, na Hrvaško pa jo je poslala Nasa,« so (nepravilno) zapisali hrvaški, pa tudi slovenski mediji.

Američani so od ribiča zahtevali, naj jim napravo vrne, ta pa je od njih zahteval odškodnino zaradi poškodovane ribiške mreže.

Njegovo zgodba je pritegnila portal Morski.hr, ki se je odločil raziskati, čigava je najdena naprava.

Ugotovili so, da je naprava prispela na Hrvaško iz »Nasinega vesoljskega centra Stennis«, namenjena pa je bila ameriški vojaški ladji.

Portal je kontaktiral ameriško veleposlaništvo na Hrvaškem, a ti zadeve niso želeli komentirati, saj gre za zaupno zadevo.

Kasneje je ribiča kontaktirala posadka ameriške ladje in od njega zahtevala, da jim vrne napravo.

A hrvaški ribič jim je odvrnil, da jim naprave ne bo vrnil, dokler mu ne povrnejo škode, ki je nastala na ribiški mreži zaradi teže naprave. Tkoda naj bi znašala 20.000 kun ali okoli 2684 evrov.

Hrvaškim virom pa ni bilo jasno, kaj ameriška ladja dela tako daleč od Rijeke, kjer naj bi bila na popravilih …

Gre za zelo zaupno zadevo, ki nikakor ni povezana z Naso, ampak ima veliko opraviti z detekcijo podmornic in drugega prometa v različnih morjih.

Morski.hr je nato poročal, da se je ribič sestal s posadko ameriške ladje.

»Sprva so zahtevali takojšnjo vrnitev njihove naprave, jaz pa sem jim rekel, da sem hrvaški državljan in ne gusar iz Somalije, zato se z mano tako ne bodo pogovarjali,« je Američanom odvrnil jezni ribič.

»Nato so mi rekli, da sem trd pogajalec, zato smo predajo opravili na pošten način,« je naposled razkril ribič Darko.

Z Američani je podpisal pogodbo, ti so mu nato dali denar, on pa jim je vrnil napravo. Darko se je želel z Američani tudi fotografirati, a so ga ti zavrnili.

Na družbenih omrežjih so se hitro pojavili komentarji, da bi moral ribič o najdbi obvestiti Ruse ali Kitajce, pa bi mu hitro plačali napravo »v zlatu«, tako pa je dobil samo drobiž v primerjavi s tem, kolikor je bila zadeva dejansko vredna.

Kmalu so se s to zadevo začeli ukvarjati tudi drugi mediji in strokovnjaki in izkazalo se je, da so imeli komentatorji na družbenih omrežjih res vsaj v nečem prav – da gre za zelo zaupno zadevo, ki nikakor ni povezana z Naso, ampak ima veliko opraviti z detekcijo podmornic in drugega prometa v različnih morjih, še posebej takšnih, ki imajo strateški pomen.

Kitajski podvodni dron
Kitajski podvodni dron - ima kamere, komunikacijsko opremo, električni motor in pluje na baterije.

Na primer v Južnem kitajskem morju, kjer podobne naprave v svoje mreže lovijo kitajski ribiči.

Poleg ameriških pa v morskih globinah prežijo tudi podobni ruski in kitajski podvodni »droni.«

Ruski mediji so hitro ugotovili, da je isto pot kot hrvaški ribič večkrat prepotovala ladja »USNS Bruce C. Heezen« uradno oceanografska, dejansko pa bolj vohunska ameriška ladja razreda Pathfinder, ki je očitno »iskala svoj izgubljeni tovor.«

Oceanografska ladja ZDA
Ameriška ladja Bruce C. Heezen, ki je v Jadranu iskala izgubljeni tovor, ki se je ujel v mreže hrvaškega ribiča ...

Toda na kaj je dejansko naletel hrvaški ribič?

Prvi namig je razviden iz škatle, s katero se je ribič slikal. Na njem so črtne kode in številke, ki kažejo, da je bila naprava poslana na Hrvaško s pomočjo kurirja vesoljskega centra Stennis v zvezni državi Mississippi.

RT: Ameriška mornarica je opazila povečanje ruske podmorniške aktivnosti v širšem področju Sredozemlja in je že ponovno aktivirala 52. floto, v okviru katere je tudi določeno število podmornic razreda Virginia.

Ta center je znan po preizkušanju raketnih motorjev, je pa tudi dom več pomorskim enotam, med drugim mornariškemu oceanografskemu uradu, ki je odgovoren za zbiranje in izdelavo podvodnih zemljevidov in zbiranje podatkov.

Amerški vojaški tiskovni predstavnik Travis Weger je na koncu za portal The Drive povedal, da je ladja »Bruce C. Heezen izvajala oceanografsko raziskavo, kar je bilo storjeno v koordinaciji z oblastmi Hrvaške.«

Šlo naj bi za »bojo s pripetim transponderjem«, kot se uporablja v oceanografskih raziskavah, ladja pa je bila poslana v hrvaške ozemeljske vode da bi »preizkusila nadgrajene sisteme.«

Toda v resnici to ni bila navadna raziskava, razkrivajo ruski viri.

ZDA niso zgolj »mapirale« dno Jadranskega morja.

»Ameriška mornarica je opazila povečanje ruske podmorniške aktivnosti v širšem področju Sredozemlja in je že ponovno aktivirala 52. floto, v okviru katere je tudi določeno število podmornic razreda Virginia je opozoril RT.

Ameriška jedrska podmornica Groton, razred Virginia
Ameriška jedrska podmornica Groton, razred Virginia, leta 2004. Ena od najbolj neopaznih in sodobnih v ameriški mornarici. Pluje tudi v Jadranu in potrebuje - malce boljše zemljevide?

Pri tem je potrebno vedeti, da so podmornice vrste Virginia najbolj sodobne ameriške podmornice ta trenutek. Plujejo na jedrski pogon, oborožene pa so z manevrirnimi izstrelki (Tomahawk) in torpedi (4 X 533 mm). Delujejo v oceanih in »obalnih vodah,« zaradi neslišnosti in nevidnosti pa so primerne tudi za zbiranje informacij.

Pri Forbesu je pomorski strokovnjak H.I. Sutton prav tako opazil, da je bil na bojo pripet »Teledyne Model R12K Acoustic Transponding Release« in »Kongsbergov cNode transponder.«

R12K se uporablja za »reševanje sredstev iz globokih voda«. Ko dobi povelje z gladine, odpusti balast (ki ga vleče na dno) in omogoči, da ga ladja najde in zbere podatke.

To pa seveda pomeni, da se podatki zbirajo tudi zato, ker se v Sredozemlju in očitno tudi v Jadranu vsaj občasno že nahajajo tako ruske kot ameriške podmornice.

To mapiranje dna Jadrana bi lahko pomagalo predvsem podmornicam in podvodnim dronom in ni nenavadno, da Hrvaška kot članica zveze NATO pri tem sodeluje prav z ZDA.

To pa seveda pomeni, da se podatki zbirajo tudi zato, ker se v Sredozemlju in očitno tudi v Jadranu vsaj občasno že nahajajo tako ruske kot ameriške podmornice.

Vendar se zelo podobne zadeve dogajajo tudi na drugem koncu sveta, kjer so nedavno kitajske oblasti zaplenile podoben dron, ki je pripadal ladji USNS Bowditch – sestrski ladji, podobni ladji Bruce C. Heezen – leta 2016 v Južnem kitajskem morju.

V ZDA so jo vrnili šele po diplomatskih protestih.

Podmornica razreda Virginia
Podmornica razreda Virginia

Kitajska je nedavno pričela prirejati celo vsakoletne ceremonije, v katerih nagrajuje kitajske ribiče, ki so v svojih mrežah našli podobne boje, kot je tista, ki je bila ujeta na Hrvaškem.

Vse to se sicer dogaja v mednarodnih vodah, toda še vedno v »kitajskem dvorišču«.

Letos so na Kitajskem nagradili 11 ribičev, ki so oblastem predali »podvodne objekte.« Leta 2018 so jih oblastem predali devet. Leta 2012 pa je ribiška ladja odkrila torpedu podoben dron iz titana, ki je imel satelitsko komunikacijo in kamere.

Kitajska je nedavno pričela prirejati celo vsakoletne ceremonije, v katerih nagrajuje kitajske ribiče, ki so v svojih mrežah našli podobne boje, kot je tista, ki je bila ujeta na Hrvaškem.

Te naprave lahko zbirajo podatke kot so globina, zvoki, slanost in smer tokov.

Vse to pa lahko pomaga podmornicam, saj jim ti podatki omogočajo doseganje taktične prednosti v operacijah, lahko pa s temi bojami tudi odkrijejo tudi prisotnost tujih podmornic.

Tudi Severna Koreja opaža povečanje prisotnosti podvodnih dronov.

Velik podvodni dron v obliki torpeda, ki najverjetneje pripada ZDA, so ujeli in razstavili v glavnem mestu Severne Koreje.

Drone pa v morja vse bolj pošiljajo tudi Kitajska in druge države, kar pomeni, da se podvodni promet – očitno tudi v Jadranu – vse bolj krepi.

Delite članek