REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Če počnete to, potem imate ob okužbi s koronavirusom kar 14-krat več možnosti, da vas pokonča Covid-19

Če počnete to, potem imate ob okužbi s koronavirusom kar 14-krat več možnosti, da vas pokonča Covid-19

Nova študija iz Kitajske je razkrila, kdo so tisti, ki imajo kar 14-krat več možnosti, da v primeru okužbe z virusom SARS-CoV-2 podležejo novemu virusu, ki sproža bolezen Covid-19.

Omenjeni podatki so med zdravstvenimi delavci v Walesu v okviru njihove javne zdravstvene službe Public Health Wales (PHW) sprožili pobudo, s katero so to skupino ljudi pozvali, da naj takoj prenehajo s svojim početjem.
Kajenje Vir:Pixell

Zapisali so, da »nikoli ni bilo boljšega trenutka za odločitev o prenehanju kajenja.«

V skladu s podatki študije iz Kitajske, za katero tako PHW kot tudi javno zdravstvo Anglije (Public Health Engand) zagotavljajo, da ima ne glede na majhen vzorec »velik vpliv«, je namreč očitno, da imajo kadilci v primeru okužbe bistveno več težav kot ostali, ki ne kadijo.

Obenem pa ponavljajoče se kretnje rok, ki prinašajo cigareto k ustom, omogočajo virusu enostavno pot vstopa v telo, zaradi česar so kadilci še v večji nevarnosti, da se okužijo in zbolijo za Covid-19.

V svojem sporočilu so v PHW zapisali: »Znano je, da kajenje tobaka poškoduje pljuča in poti za dovod zraka ter da sproža hude respiratorne probleme. Dokazi jasno kažejo, da Covid-19 napada respiratorni sistem, kar pojasnjuje, zakaj so kadilci v večji nevarnosti. Vendar pa majhna, toda pomembna študija iz Kitajske kaže, da imajo kadilci z Covid-19 kar 14-krat več možnosti, da razvijejo hudo obliko bolezni.«

»Obenem pa ponavljajoče se kretnje rok, ki prinašajo cigareto k ustom, omogočajo virusu enostavno pot vstopa v telo, zaradi česar so kadilci še v večji nevarnosti, da se okužijo in zbolijo za Covid-19. Če kadite, pa ne izpostavljate večji nevarnosti samo sebe in s tem tvegate, da se tudi pri vas razvije nevarna bolezen zaradi virusa, ki povzroča Covid-19, pač pa izpostavljate povečanemu tveganju tudi tiste okoli vas, vključno z otroci,« so zapisali v svojem sporočilu.

Delite članek