REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nakup pendrekov za vojsko: Najprej na Srbe in Albance, nato še na migrante in slovenske demonstrante

Nakup pendrekov za vojsko: Najprej na Srbe in Albance, nato še na migrante in slovenske demonstranteS pendreki nad demonstrante in migrante

Slovensko obrambno ministrstvo je objavilo naročilo za nakup zaščitne opreme za nadzor množic. Ker s tem naročilom obrambno ministrstvo za potrebe Slovenske vojske kupuje predvsem pendreke in čelade, je zadeva doživela precej komentarjev na družbenih omrežjih.

Slovenska vojska namreč že pomaga policiji, ob aktivaciji 37a. člena, kar si sicer zelo želi Janševa vlada (kar podpira predsednik države ter vrhovni poveljnik vojske Borut Pahor), pa bi pendreki lahko padali tudi po slovenskih hrbtih in glavah.

Tako kot včasih, saj so bili slovenski policisti tudi konec osemdesetih zelo dejavni na Kosovu, pri zatiranju tedanjih protestov, s katerimi se je rušila družbena ureditev SFRJ, nato pa so to svoje znanje uspešno uporabljali tudi v Sloveniji.

Ministrstvo, ki ga vodi Matej Tonin, želi kupiti 600 kompletov čelad z vizirjem, pa tudi pendrekov z držalom.

Na spletnem portalu e-naročanje, s katerim upravlja ministrstvo za javno upravo, je bilo namreč v petek objavljeno naročilo ministrstva za obrambo za nabavo večje količine »zaščitne opreme za nadzor množic in nemirov.«

Gre za opremo, ki jo sicer bolj pogosto uporablja policija.

Ministrstvo, ki ga vodi Matej Tonin, želi kupiti 600 kompletov: čelad z vizirjem, zaščitnih mask s torbico, ščitnikov za zaščito telesa in rokavic.

Poleg tega pa nabavlja enako število gumijevk z držalom, gasilnih aparatov s torbico in ščitov za vzdrževanje javnega reda in miru.

Policija, demonstracije in uporaba pendrekov - Izrael, Kosovo, Slovenija
Policija, demonstracije in uporaba pendrekov - Izrael (levo zgoraj), Kosovo (desno zgoraj, simbolična ustanovitev Skupnosti srbskih občin, levo spodaj kosovski policist) in Slovenija leta 2012.

Obrambni minister Matej Tonin se je sicer odzval, češ da gre za potrebe slovenskih vojakov, ki so na misiji KFOR na Kosovu, in obnovo njihove opreme.

Ni tudi nenavadno, da se naročilo objavlja sedaj. Na Kosovu namreč zaradi vojnih zločinov OVK pred mednarodno sodišče pošiljajo vrsto njihovih »vojnih herojev«, ki so tudi po ocenah iz krogov Aljbina Kurtija, predsednika kosovske vlade v odstopu, odgovorni za najmanj tisoč ubitih srbskih civilistov.

Na Kosovu namreč zaradi vojnih zločinov OVK pred mednarodno sodišče pošiljajo vrsto njihovih 'vojnih herojev', to pa bi lahko (znova) razgrelo strasti.

V Srbiji navajajo še veliko večje številke.

Pošiljanje znanih politikov pred sodišča pa bi lahko znova razgrelo strasti na Kosovu, kjer albanska večina kljub koncesijam s strani Srbije še vedno ni izpolnila edine srbske zahteve, na katero je vlada v Prištini sicer pristala – ustanovitve Skupnosti srbskih občin.

Po drugi strani pa nekateri srbski portali, ki še niso pod nadzorom oblasti že poročajo, da naj bi se predsednik Aleksandar Vučić v ZDA že dogovoril o predaji in priznanju okoli 90 odstotkov Kosova in celo dela centralne Srbije (Preševska dolina, kjer so Albanci večinsko prebivalstvo) z Washingtonom.

To pa bi lahko naletelo na nasprotovanje v Srbiji in v srbskih enklavah na Kosovu.

Obrambni minister v prejšnji vladi Karl Erjavec je za Večer poudaril, da v času njegovega ministrovanja takšnega javnega naročila niso pripravljali, na ministrstvu za obrambo pa trdijo, da je bila nabava načrtovana že lansko leto.

»Dosedanjo opremo smo kupili pred več leti in je že zelo iztrošena,« so zapisali.

Policija, demonstracije 2012
Leta 2012 je proti demonstrantom v Sloveniji tako ukrepala policija. Bo leta 2020 na podoben način - še vojska?

V tehničnih specifikacijah med drugim piše, da mora biti čelada izdelana iz brizganega polikarbonata, ki je odporen proti udarcem, hkrati pa mora biti taka, da ne ovira uporabe zaščitne maske, ki je v uporabi v Slovenski vojski.

Je pa vse skupaj seveda še eno poniževanje vojske in dokaz, do katere mere so vlade izgubile kompas. Resne vlade vlagajo v pravo vojaško opremo, pendreke pa, če že morajo, kupujejo - policije.

Merilo za izbiro ponudbe bo najnižja cena, piše v naročilu. Rok za prijavo na naročilo se izteče 27. maja ob 12. uri, javno odpiranje ponudb pa bo dan pozneje ob 11. uri na ministrstvu za obrambo.

Rok za dobavo naročila pa se izteče 31. oktobra.

Je pa vse skupaj seveda še eno poniževanje vojske in dokaz, do katere mere so vlade izgubile kompas.

Resne vlade vlagajo v pravo vojaško opremo, pendreke pa, če že morajo, kupujejo - policije.

Brigadir Robert Glavaš, prvi pendrek Slovenske vojske
Zgoraj: Robert Glavaš, prvi pendrek Slovenske vojske. Spodaj, vizualna prezentacija namena nakupa: Vojska na Kosovu (KFOR) tepe preganjano manjšino - Srbe.

V Sloveniji za nakupe sodobne vojaške opreme ni denarja, vojska pa se potiska v položaj služkinje policije in okupatorja, ki zatira prebivalstvo.

Domače, tuje, vseeno.

Pendreki bodo v vsakem primeru padali po hrbtih civilistov, to pa s pravim namenom, za katerega se usposabljajo vojaki, nima prav nič skupnega.

Delite članek