REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Še en diplomatski poraz Prištine: Jamajka ni priznala neodvisnosti Kosova

Še en diplomatski poraz Prištine: Jamajka ni priznala neodvisnosti KosovaJamajka in nepriznanje Kosova

Še ena diplomatska bitka med Srbijo in Kosovom se je končala s porazom Prištine.

Kmalu zatem, ko je kosovski predsednik oziroma predsednik začasnih kosovskih institucij Hashim Thaqi na svojem Twitter nalogu objavil sporočilo, da je Jamajka priznala Kosovo in se pri tem še posebej zahvalil ameriškemu veleposlaniku, je ministrica za zunanje zadeve Jamajke Camina Johnson Smith odgovorila preko svojega Twitter naloga in zapisala, da Jamajka do danes ni priznala Kosova in da »Jamajka ne prepoznava Kosova kot neodvisne države.«

Vse skupaj je v neprijeten položaj postavilo oblasti v Prištini, ki si prizadevajo, da bi čim večje število držav priznalo Kosovo.

Vse skupaj je v neprijeten položaj postavilo oblasti v Prištini, ki si prizadevajo, da bi čim večje število držav priznalo Kosovo.

»Pravkar sem bil s strani naše veleposlanice Vlore Čitaku obveščen, da je Jamajka priznala Kosovo kot suvereno in neodvisno. To je rezultat napornega dela in nekajletnega lobiranja, vključno z delom Eliota Engela. Hvala vam, dragi prijatelji iz Kingstona je zapisal Hashim Thaqi, predno je dobil hladen »tuš« iz Jamajke, ki so se ga najbolj razveselili prav v Srbiji, ki Kosovo, ki je enostransko razglasilo odcepitev od Srbije leta 2008, še vedno smatra za del svojega ozemlja.

Thaci - tvit o Jamajki

Vse skupaj je očitno tudi rezultat slabe koordinacije na strani oblasti v Prištini.

Veleposlanica Kosova Vlora Čitaku je namreč opozorila svoje nadrejene (sporočilo je poslala tudi predsedniku vlade in zunanjemu ministru), da naj počakajo še na pismeno in ne samo verbalno noto, toda ker je Hashim Thaqi pohitel in objavil novico, se je takoj odzvala diplomacija Srbije, zahtevala pojasnila in od pomočnika ministrice za zunanje zadeve Jamajke kmalu dobila sporočilo, da Jamajka Kosova ne priznava kot suverene države.

V zadnjem času je sicer 16 držav svoja nekdanje priznanja Kosova že preklicalo in umaknilo, s tem pa je število držav članic OZN, ki Kosovo priznavajo, v tej organizaciji padlo na pod polovično raven.

Kar pomeni, da Kosovo, ki je po mnenju Meddržavnega sodišča v Haagu še vedno ozemlje pod mednarodno upravo OZN, ne bi moglo postati članica OZN celo v primeru, če bi se s tem strinjale vse članice Varnostnega sveta OZN.

Hashim Thaqi

Pri čemer Rusija in Kitajska vztrajata, da tega koraka brez dovoljenja Srbije ne bosta storili.

Iz dokumentov, objavljenih na WikiLeaksu je prav tako razvodno, da je ameriška diplomacija zelo pritiskala na diplomacijo Jamajke že leta 2009, kmalu po razglasitvi neodvisnosti pokrajine leto dni pred tem, vendar je tudi tedaj Jamajka zavrnila priznanje Kosova.

Po oceni diplomatov z Jamajke mora biti tudi odcepitev kakršnegakoli dela ozemlja suverene države rezultat dogovora vseh prizadetih strani, ne pa enostranskih aktov.

Tedaj se je Jamajka strinjala le s tem, da »iz humanitarnih razlogov« Kosovo postane član Svetovne banke, dejstvo, da sta Belize in Dominikanska republika Kosovo priznali, pa po oceni diplomatov Jamajke ni bilo dovolj, da bi Kosovo priznale tudi ostale karibske države.

Po oceni diplomatov z Jamajke mora biti tudi odcepitev kakršnegakoli dela ozemlja suverene države rezultat dogovora vseh prizadetih strani, ne pa enostranskih aktov.

Delite članek