REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nepreklicno je preklicno? Čakajoč konec afere »neodprta Hojsova kuverta«

Nepreklicno je preklicno? Čakajoč konec afere »neodprta Hojsova kuverta«Nova plitična igrica: Kuverta, Hojs in Janša
'Ker predsednik vlade ne želi odpirati kuvert, smo mu vsebino kuverte predstavili po ulicah Ljubljane.'

Potem ko je notranji minister Aleš Hojs najprej »nepreklicno odstopil«, nato pa si po napotilu predsednika vlade premislil, so se v Mladem forumu SD lotili največje težave Janeza Janše.

Namreč dejstva, da je kuverta, v katerem je prejel odstop Hojsa »še vedno zaprta«, kot je dejal predsednik vlade.

In zaradi česar o »nepreklicnem odstopu« še vedno ni obvestil Državnega zbora, čeprav bi po zakonodaji to moral že storiti.

Kar je bila seveda Janševa izjava, ki je bila v veliki meri skregana z zdravo pametjo. Hojs je namreč svojo v kuverti zaprto izjavo takoj objavil tudi na družbenih omrežjih.

Iz tega se je dobro ponorčeval tudi prejšnji predsednik vlade.

Janša namreč kuverte z odstopno izjavo menda še ni odprl, in dokler ne najde zamenjave za Hojsa, če si ta ne bo premislil, je tudi ne namerava.

Zato so se v Mladem forumu SD odločili pomagati aktualnemu predsedniku vlade, ki se očitno ne želi soočiti z neprijetno resnico, da mu je namreč notranji minister – odstopil.

»Pomagamo predsedniku vlade Janezu Janši in ga opominjamo na odstopno izjavo notranjega ministra Aleša Hojsa, da mu prihranimo odpiranje kuverte,« so na plakat na oglasnem panoju zapisali v Mladem forumu SD.

Janša o odstopljenem notranjem ministru
Je to dokaz, da je premier kuverto z odstopno izjavo ministra Hojsa vendarle odprl? Svoj dopis je Janez Janša namreč naslovil tudi na ministra za notranje zadeve v odstopu. Vir: Twitter

Janša namreč kuverte z odstopno izjavo menda še ni odprl, in dokler ne najde zamenjave za Hojsa, če si ta ne bo premislil, je tudi ne namerava.

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je sicer opozoril, da pravila igre v poslovniku niso najbolj jasno določena.

Ključen je namreč datum uradne seznanitve predsednika vlade z odstopom.

Janša je sicer Hojsa prosil, naj o odstopu še enkrat premisli, dokler pa ne bo imel zamenjave zanj, če se ta res odloči odstopiti, kuverte ne bo odprl in tako se uradno tudi ne bo seznanil z odstopom.

Čas je, da odstopi celotna vlada.

Da gre za politične igrice, menijo v opozicijskih strankah, kjer napovedujejo interpelacijo zoper Hojsa, če bi ta preklical svojo odstopno izjavo, kar tudi lahko stori, oziroma če Janša DZ o odstopni izjavi ne bi obvestil. Interpelacija bi bila tako na sporedu septembra.

V Mladem forumu SD so še posebej opozorili na stavek iz odstopne izjave Aleša Hojsa, v kateri je med drugim zapisal: »Zato te, spoštovani predsednik, obveščam, da z današnjim dnem nepreklicno odstopam kot notranji minister Vlade Republike Slovenije.«

Prav ta del pisma je Mladi forum SD obkrožil z rdečo barvo, zraven pa zapisal: »Janez, ta del je zelo pomemben.«

Zraven so še dopisali, da želijo pomagati predsedniku vlade in ga opomniti na odstopno izjavo notranjega ministra, da mu ne bo treba odpirati kuverte.

»Čas je, da odstopi celotna vlada,« so še zapisali.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek