REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Proti mafiji: antikorupcijska »Stranka navadnih ljudi« zmagala na volitvah na Slovaškem

Proti mafiji: antikorupcijska »Stranka navadnih ljudi« zmagala na volitvah na SlovaškemPeter Pellegrini in Igor Matovič

Slovaški premier Peter Pellegrini je priznal poraz svoje socialdemokratske stranke Smer-SD na sobotnih parlamentarnih volitvah.

Zmagala je opozicijska desnosredinska stranka OLaNo. Sodeč po delnih izidih je dobila 24,9 odstotka glasov, Smer-SD na drugem mestu pa 18,7 odstotka glasov.

Stranka Igorja Matoviča bo imela sedaj več kot tretjino sedežev v parlamentu, desnosredinska koalicija pa bi lahko dosegla celo ustavno večino.

Gre za »Stranko navadnih ljudi«, njen predsednik Igor Matovič pa bo najverjetneje postal predsednik vlade. OLaNo je v parlamentu že deset let, zadnje volitve pa so največji uspeh stranke.

V kampanji je stavila na boj proti korupciji, njen vodja Igor Matovič pa je po zmagi napovedal, da bodo poskušali oblikovati »najboljšo vlado, kar jih je Slovaška do zdaj imela«.

Igor Matovič je milijonar z dobrim posluhom za populistične teme. Njegova stranka bo imela sedaj več kot tretjino sedežev v parlamentu, desnosredinska koalicija pa bi lahko dosegla celo ustavno večino.

Umor novinarja, ki je preiskoval vpliv mafije v slovaški družbi, je v državi sprožil množične proteste in je globoko pretresel slovaško družbo.

Nekdanji predsednik vlade Robert Fico je prišel na sedež svoje stranke pri zadnjih vratih in odšel, ne da bi govoril z novinarji. To jasno kaže na globino poraza.

Njegova stranka je doživela največji poraz in se nikoli ni opomogla prav zaradi afere po umoru novinarja Jana Kuciaka.

Slovake je zbudila smrt Jana Kuciaka in Martine Kušnirove, je ocenil najverjetnejši bodoči predsednik vlade.

Slabše rezultate od pričakovanih pa je dosegla neonacistična Ljudska stranka naša Slovaška (LSNS), ki jo vodi Marian Kotleba, ki je dobila 8,27 odstotka glasov. Kljub temu bo zaradi volilne matematike imela 17 sedežev, tri več kot v prejšnjem mandatu.

Umorjeni novinar Jan Kuciak

»Slovake je zbudila smrt Jana Kuciaka in Martine Kušnirove,« je ocenil najverjetnejši bodoči predsednik vlade, da bi pojasnil rezultate volitev.

Umor novinarja, ki je preiskoval vpliv mafije v slovaški družbi, je v državi sprožil množične proteste in je globoko pretresel slovaško družbo.

Na tretje mesto se je po preštetju okoli 83 odstotkov glasov uvrstila konservativna stranka Mi smo družina z 8,34 odstotka glasov.

Delite članek