REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Saj ni res, pa je: Donald Trump si vztrajno prizadeva za legalizacijo in razmah - korupcije

Saj ni res, pa je: Donald Trump si vztrajno prizadeva za legalizacijo in razmah - korupcijeDonald Trump

Ameriški predsednik Donald Trump se, v skladu s svojo nekoliko spremenjeno krilatico zelo trudi, da bi »korupcijo znova naredil veliko.«

Predsednik ZDA, ki se zaradi izsiljevanja Ukrajine pravkar nahaja na sojenju v senatu zaradi ustavne obtožbe o zlorabi svoje funkcije se namreč vztrajno trudi, da bi razveljavil tiste zakone, ki onemogočajo širši razmah korupcije v svetu.

'To je tako nefer, da ameriškim podjetjem ni dovoljeno plačati podkupnin, da bi dobila posle v tujini. To bomo spremenili,' je dejal Donald Trump.

Prepričan je namreč, da ameriška podjetja, ki jim zakonodaja prepoveduje izplačevanje podkupnin v tujini s tem trpijo škodo, saj so v neenakopravnem položaju v primerjavi z drugimi podjetji, ki nimajo teh ovir in lahko podkupujejo tuje politike in gospodarstvenike.

»To je tako nefer, da ameriškim podjetjem ni dovoljeno plačati podkupnin, da bi dobila posle v tujini.  To bomo spremenili,« je namreč svojim sodelavcem po poročanju Washington Posta dejal Donald Trump.

Sedanji zakon (FCPA) namreč prepoveduje ameriškim podjetjem dajanje denarja ali dragih daril tujim uradnikom in poslovnežem, zato, da bi dobil posle v tujini, kjer je dajanje podkupnin »običajno.«

Vse to razkriva najnovejša knjiga z naslovom »Zelo Stabilen Genij – Donald J. Trump testira Ameriko«, ki sta jo napisala Philip Rucker in Carol D. Leonnig.

Donald Trump in prodaja orožja Savdski Arabiji Vir:Pixell
Donald Trump med prodajo orožja Savdski Arabiji. Vir: Pixsell

Avtorja na podlagi pričevanj Trumpovih sodelavcev in dokumentov razkrivata, da se je Trump večkrat pritoževal zaradi omenjenih pravil in se večkrat besedno spopadel z nekdanjim zunanjim ministrom Rexom Tillersonom leta 2017, ko je Trump poskušal razveljaviti zakon FCPA.

Proučujemo to zadevo. Lahko samo rečem, da se zavedamo tega je potrdil Larry Kudlow.

Da ne gre za lase privlečene trditve, ki so zapisane le zato, da bi se bolje prodajale knjige pa kaže tudi podatek, da je celo predsednik ameriškega nacionalnega ekonomskega sveta priznal, da je to res.

»Proučujemo to zadevo. Lahko samo rečem, da se zavedamo tega, ne želim pa reči ničesar glede naše politike,« je dejal predsednik tega telesa Larry Kudlow v petek, ko so ga novinarji vprašali, ali res želijo razveljaviti zakon FCPA (Zakon o tujih koruptivnih praksah - Foreign Corrupt Practices Act).

Pri tem v Vanity Fair ocenjujejo, da je sam Kudlow »nad vsako parodijo«, saj je nekoč Trumpovo administracijo glasno hvalil, ker je angažirala skoraj izključno milijonarje, saj, kot je dejal, »bogatim ljudem ni potrebno krasti ali se zapletati v korupcijo.«

Če bo to edina prepreka korupciji ZDA v svetu, potem seveda ne bo dvoma v to, da bo Trump v svojem mandatu res uspel znova narediti nekaj velikega.

Korupcijo.

Delite članek