REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kamere ujele trenutek, ko sta se Putin in Asad norčevala iz Trumpa

Kamere ujele trenutek, ko sta se Putin in Asad norčevala iz TrumpaPrešerno: Asad in Putin. Vir: Twitter

Ruski predsednik Vladimir Putin je svet in Rusijo presenetil z obsežno ustavno reformo.

Še pred tem pa je odpotoval v Sirijo in si ob večdnevnem potovanju ogledal, kako z rusko pomočjo osvobojena država napreduje.

Asad je izrazil pripravljenost, da Trumpa povabi v Sirijo in da ga tako, kot je Kristus popravil in pozdravio Saula, tudi on 'popravi'.

Putin in sirski predsednik Bašar Asad sta se pogovarjala predvsem o vojaškem sodelovanju pri pregonih ostankov Islamske države, pa tudi o ukrepih, potrebnih za stabilizacijo države in gospodarstva.

Kamere pa so zabeležile tudi trenutek, ko sta Vladimir Putin in Bašar Asad v družbi duhovnika grške pravoslavne cerkve razpravljala o biblijski zgodbi o tem, kako je Saul, farizej, prestopil v krščanstvo na svoji poti v Damask.

Gre seveda za svetega Pavla ((Παῦλος, Paulos), prvotno imenovanega Savel iz Tarza (Σαῦλος, Saulos; hebrejsko שאול, Šaul)).

Bil je apostol, krščanski misijonar in avtor pisem, ki predstavljajo velik del Nove zaveze, mučenec in svetnik.

V Evropo je prinesel krščanstvo, Cerkvi zapustil neprecenljivo dediščino in do konca ohranil svojo vero.

Vneto je preganjal zgodnje privržence Jezusa Kristusa in nasilno poskušal uničiti nastajajočo krščansko cerkev. Spreobrnjenje na poti v Damask je radikalno spremenilo njegovo življenjsko pot.

Bog naj bi namreč Saula, farizeja, ki je preganjal kristjane, udaril s slepoto, preden je bil bodoči apostol ozdravljen in spreobrnjen v novo vero, kot si je mogoče prebrati tukaj.

V video posnetku, ki ga je na Twitterju objavila televizija Rosija 1, naj bi Asad rekel: »Če bi tudi Trump potoval po tej cesti, bi ga lahko popravil.«

Sveti Pavel
Sveti Pavel. Vir: Wikipedia

Nato sta se tako Putin kot Asad smejala tej domislici.

Putin je nato dejal Asadu, da naj svoje povabilo pošlje tudi Trumpu in dodal, da bo »on (Trump) prišel.«

»Jaz sem pripravljen«, mu je odgovoril Asad, Putin pa je na to odvrnil: »Povedal mu bom.«

Dogodek je podoben tistemu, ko so se kanadski predsednik Trudeau, britanski predsednik vlade Johnson in še nekateri politiki norčevali iz predsednika ZDA, češ kako dolge tiskovne konference ima.

Po drugi strani je Donald Trump pogosto v preteklosti trdil, da so se drugi svetovni voditelji ameriškim posmehovali, vse več prmerov pa kaže, da se to sedaj dogaja prav aktualnemu predsedniku ZDA.

In to celo s strani Asada, ki ga je ameriška administracija označila za diktatorja in naredila vse, da bi ga odstranili z oblasti, kar pa se ni posrečilo, predvsem zaradi podpore Rusije in Irana.

Delite članek