REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putin je savdskemu kralju podaril sokola, toda slovesnost je skazil en »fuj trenutek« …

Putin je savdskemu kralju podaril sokola, toda slovesnost je skazil en »fuj trenutek« …Poredni ptič Alpha, Putin in obdarovanec, savdski kralj Salman. Vir: Twitter

Ruski predsednik Vladimir Putin je med svojim uradnim obiskom v Rijadu savdskemu kralju Salmanu prinesel sokola kot darilo, vendar je slovesnost medsebojnega obdarovanja zaznamoval en nekoliko manj svečan trenutek.

Ptič je namreč povzročil »diplomatski incident«, ker se pred uglednimi gosti ni mogel brzdati in se je - pokakal.

Putin je med slovesnostjo v luksuzni palači pred številnimi visokimi gosti sprva pobožal sokola, ki je čepel na roki enega od članov ruske delegacije, da bi se ptič čez le nekaj sekund olajšal pred vsemi navzočimi.

Video posnetek, ki so ga objavili ruski mediji (in si ga lahko pogledate, spodaj), jasno kaže, da je bil ta trenutek na 0:27 sekunde posnetega dogodka.

Prisotni so se večinoma diskretno nasmejali, še preden je ptič postal še bolj nervozen in začel mahati s krili.

Rusi so sokolu dali ime Alpha, čeprav ga bo njegov novi lastnik lahko preimenoval.

Nenavadno darilo se ujema s tradicijo na Bližnjem vzhodu, kjer je sokolarstvo oziroma lov ob pomoči ujed eden od najljubših hobijev, zlasti med savdskimi kralji.

Še več – lokalni veljaki štejejo sokole za statusni simbol.

Zanimivo je, da so v začetku leta 2017 poročali, da je en savdski princ kupil vozovnico za vsakega od svojih 80 ptičev, ki jih je nato udobno spravil na letalo Qatar Airways.

Prav zaposlenim v tem podjetju je uspelo posneti nenavaden prizor, ki je kmalu postal viralen

Sicer pa je vlada Združenih arabskih emiratov med leti 2002 in 2013 izdala več kot 28.000 potnih listin za ptiče, predvsem pa za sokole.

Stroški tega potovalnega dokumenta za posameznega sokola znašajo 130 dolarjev, posamezni ptič pa lahko stane do 250.000 dolarjev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek