REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump napovedal, da bodo Putin, Rusija, Iran in »žival Asad plačali veliko ceno«

Trump napovedal, da bodo Putin, Rusija, Iran in »žival Asad plačali veliko ceno«Trump in žrtev iz Doume

Po številnih opozorilih, da uporniki pripravljajo zaigran napad s kemičnim orožjem v Siriji, svetovne agencije znova poročajo o menda več deset mrtvih zaradi uporabe »klora ali sarina« v mestu Douma.

Vse kaže, da se je ameriški predsednik Donald Trump odločil testirati učinkovitost ruske protizračne zaščite nad Sirijo. Po celi vrsti opozoril, da se v Siriji pripravlja nov zaigran »napad s kemičnim orožjem« so iz Sirije danes res prišle novice o domnevnem novem napadu s kemičnim orožjem – klorom ali celo sarinom – v mestu Douma.

Nove lažne novice o kemičnem napadu?

Napad naj bi sicer, kot navajajo ta nepreverjena poročila iz Sirije, izvedel helikopter sirske vojske, ki naj bi odvrgel sod s plinom. Žrtev naj bi bilo od okoli 40, kakor poroča agencija AP, do preko 70, kot navajajo nekateri drugi mediji. Nihče pa doslej ni neodvisno potrdil, da je bil napad res izpeljan. Še več, rusko zunanje ministrstvo je kategorično zanikalo kakršenkoli napad s kemičnim orožjem, saj je bilo sirsko kemično orožje tudi pod nadzorom mednarodnih opazovalcev, med katerimi so bili tudi ameriški, že uničeno.

Vodilni ameriški mediji, med drugim tudi New York Times, so na naslovnicah kljub temu objavili slike žrtev, med njimi tudi otrok, ki naj bi bile cilj kemičnega napada sirskih vladnih sil. Kmalu zatem se je s tvitom oglasil tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je za napad obtožil Vladimirja Putina, Moskvo in Iran ter napovedal, da bodo zato »plačali veliko ceno.« Po njegovi oceni gre za »humanitarno katastrofo brez razloga.«

Trumpov Tvit

»Številni mrtvi, vključno z ženskami in otroki v brezumnem KEMIČNEM napadu v Siriji. Mesto zločina je obkoljeno in obkroženo s sirsko vojsko, zaradi česar je popolnoma odrezano od zunanjega sveta…Predsednik Putin, Rusija in Iran so odgovorni za podpiranje Živali Asada…Plačali bodo…veliko ceno. Takoj odprite področje za zdravniško pomoč in ugotovitev stanja. Še ena humanitarna katastrofa brez kakršnegakoli razloga. BOLNO!« je zapisal predsednik ZDA.

»Če bi predsednik Obama prestopil svojo zarisano Rdečo Črto v Pesku, potem bi se sirska katastrofa končala že dolgo tega! Žival Asad bi bila zgodovina!« je Donald Trump še dodal na Twittru. Da je sirska vlada res »ponovno uporabila kemično orožje« je zatrdila tudi tiskovna predstavnica Bele hiše Heather Nauert.

Ostra odziva Donalda Trumpa in Bele hiše bi lahko pomenila, da bo kmalu prišlo do ponovnega zračnega napada na sirske cilje v Siriji. Pred točno letom dni je namreč ameriški predsednik, prav tako na podlagi popolnoma lažnih poročil, kot je razkril večkrat nagrajeni raziskovalni novinar Seymour Hersh, ukazal zračni napad na Sirijo. Prav tedaj so ga iz ameriške obveščevalne skupnosti opozorili, da ni dokazov, da bi sirska vojska uporabila kemično orožje v Idlibu. Na mestu, kjer naj bi se zgodil kemični napad, so namreč Rusi odvrgli zgolj konvencionalno bombo na sedež teroristov, že dneve pred tem pa so o načrtovanem napadu obvestili zaveznike, med njimi tudi ZDA.

Nekateri pripadniki ameriške vojaške in obveščevalne skupnosti so bili še posebej zmedeni zaradi predsednikove odločenosti, da ignorira dokaze. »Nič od tega nima smisla, Mi VEMO, da tam ni bilo kemičnega napada…Rusi so besni. Pravijo da imamo prave obveščevalne podatke in da poznamo resnico…Mislim, da je bilo čisto vseeno, ali bi na volitvah izbrali Clintonovo ali Trumpa,« je dejal eden od ameriških obveščevalcev Seymourju Hershu, novinarju, ki je v Vietnamu leta 1969 odkril pokol v My Laiu. Leta 2004 je poročal o zlorabah v iraškem zaporu Abu Graib, leta 2011 je razkril, da je bila uradna zgodba o uboju Osame bin Ladna "velika laž", leta 2013 pa je objavil članek, v katerem je pokazal, da so  imeli leta 2013 dostop do sarina tudi uporniki in da posebni senzorji pred napadom niso pokazali na premike sirske vojske. Za svoje članke je že leta 1970 prejel Pulitzerjevo nagrado.   

Komu verjeti - Karmen W Švegel in Seymour Hersh
Komu verjeti? Karmen W.Švegl in Seymour Hersh

Kljub temu je pred točno letom dni ameriški predsednik ukazal napad na Sirijo. Sedmega aprila leta 2017 je proti letalskemu oporišču Al Širjat (Al Sharyat) poletelo 59 manevrirnih raket Tomahawk. Delnice podjetja Raytheon, ki izdeluje Tomahawke, so takoj zatem krepko poskočile, kar je močno osrečilo njegove vlagatelje - vključno s predsednikom ZDA, ki ima delež tudi v Raytheonu.

Razlog za napad so bile tudi tedaj »slike otrok«. Iste slike otrok, ki naj bi se menda zadušili pa so se danes znova pojavile v vodilnih zahodnih medijih. Rusija se lani ob napadu ZDA na Sirijo ni odzvala. Toda tokrat bi lahko bilo drugače – Rusija je namreč večkrat javno napovedala, da bo zaščitila svoje vojake, ki so v Siriji, kar pomeni, da se bližamo zelo nevarni možnosti neposrednega spopada med Rusijo in ZDA v Siriji. O napadu pa so, tako kot običajno, povsem pristransko poročali tudi slovenski "osrednji" mediji, ki so, tako kot npr. Karmen W. Švegel za TV SLO iz Carigrada znova nekritično povzemali poročila "upornikov".

Omenjena novinarka je na primer zatrjevala, da iz zraka "napada samo režim", ne da bi omenili pretekla razkritja, ki govorijo o tem, da so bili podobni prejšnji napadi "iz zraka" z domnevnim kemičnim orožjem v Siriji, ki naj bi jih izvedel "Asadov režim" - lažni in inscenirani. Upala si je celo zatrditi, da je "dejstvo", da ima Asadov režim v posesti "nekonvencionalno orožje", pri čemer ta "ekspertka" za Bližnji vzhod niti po toliko letih poročanja ne ve, da helikopterji ne "pridejo" ampak letijo in da na svoje domnevne cilje vsekakor nikoli ne odmetavajo "streliva", med katerim naj bi se nekako skrival "strupeni plin". Namesto tega je voditeljica Dnevnika celo mirno zatrdila, da "to ni prvič, ko je sirska vojska uporabila kemično orožje, a obsodbe mednarodne javnosti očitno ne zaležejo," novinarka pa ji je odgovorila z navedbo napada v Gouti leta 2013, ki ga je nekritično pripisala sirskim vladnim silam, kar pa seveda nikoli ni bilo potrjeno in dokazano.   

Rusija: pripravite se na »hude posledice«, gre za nove izmišljotine

Težava pri trditvah, da naj bi Sirija »ponovno« uporabila kemično orožje, je zato zgolj ena – ni namreč jasno, kdaj naj bi se zgodil prvi napad, sa je bil tudi tisti, zaradi katerega je nekdanji predsednik Barack Obama leta 2013 skorajda napadel Irak, kot je prav tako razkril Seymour Hersh, neresničen in zaigran s strani upornikov, ista zgodba pa se je ponovila tudi aprila lani. Kakšna je torej verjetnost, da se je res zgodil tokratni napad, prav v trenutku, ko je sirska vojska pravzaprav že v celoti osvobodila Sirijo?  Vendar pa je ameriški predsednik, ki je že lani ignoriral vsa opozorila lastnih obveščevalcev, tudi tokrat očitno prepričan, da so napad izvedle sirske vladne sile.

Rusija trdi, da gre – v besednjaku ameriškega predsednika Donalda Trumpa – za lažne novice

 »Poročila številnih virov in medicinskega osebja na terenu kažejo, da gre za potencialno veliko število žrtev, med njimi tudi družine, ki se skrivajo v zakloniščih. Ta poročila, če bodo potrjena, so grozljiva in zahtevajo takojšen odgovor mednarodne skupnosti,« je tiskovna predstavnica Bele hiše zapisala v sporočilu za javnost. Istočasno je svetovalec za protiterorizem bele hiše Thomas Bossert v intervjuju za ABC dejal, da sa »ne bi izključil ničesar«, ko gre za vprašanje odziva ZDA in dodal, da so slike domnevnega incidenta »grozljive.«

Žrtve domnevnega napada, izstrelitev Tomahawkov lani in jezni Donald Trump

Rusija trdi, da gre – v besednjaku ameriškega predsednika Donalda Trumpa – za lažne novice. »Ponovno se pojavljajo izmišljotine o uporabi klora ali drugih strupenih substanc s strani sil sirske vlade. V skladu z zadnjo izmišljotino naj bi se takšen napad zgodil včeraj v mestu Douma. Pri tem se viri sklicujejo na nevladno organizacijo 'Bele čelade', ki je bila neštetokrat ujeta, da sodeluje s teroristi, kot tudi s tako imenovanimi civilnodružbenimi organizacijami iz ZDA ali Velike Britanije,« je zatrdilo rusko zunanje ministrstvo. 

Opozorilo je tudi, da bi vojna intervencija na podlagi izmišljenih razlogov v Siriji, kjer so v skladu z zahtevo legitimne sirske vlade nameščeni ruski vojaki, lahko privedla do »zelo hudih posledic.« Dodali so, da je sirska vlada pred tem poslala več kot 100 pisem OZN, kjer je opozarjala na uporabo kemičnega orožja s strani upornikov, vendar je bilo vse to brez učinka.

Učinek pa bi lahko imele ruske protizračne rakete. Prav ob 104 obletnici ustanovitve teh enot so v ruskem obrambnem ministrstvu objavili video posnetek, ki kaže njihovo učinkovitost. Video si lahko ogledate tukaj. Gre za sisteme S-300 (NATO oznaka SA-10 Grumble), S-400 "Triumf" (NATO oznaka SA-21 Growler) in Pantsir-S1 (NATO oznaka SA-22 Greyhound) ter njihove posadke med delovanjem. Sposobne naj bi bile odkriti rakete 600 kilometrov daleč in jih sestreljevati do višine 100 kilometrov. Nameščene so tudi v Siriji. Če bodo uspešno sestrelile ameriške Tomahawke, bodo gotovo padle tudi delnice Raytheona – s tem pa bo nekaj milijonov dolarjev izgubil tudi Donald Trump.

 

Delite članek