REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lavrov kritiziral OPCW zaradi preiskave kemičnega napada v Siriji

Lavrov kritiziral OPCW zaradi preiskave kemičnega napada v SirijiSergej Lavrov

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se je danes srečal s zunanjima ministroma Sirije in Irana, Validom al Mualemom in Mohamedom Džavadom Zarifom. Ob tem je kritiziral Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ker svojih strokovnjakov ni poslala na kraj domnevnega kemičnega napada v sirskem Kan Šejkunu.

"Nesprejemljivo je, da dogodke preučuje na daljavo," je na tiskovni konferenci po srečanju povedal Lavrov, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah vodje ruske diplomacije OPCW "nikoli ne pride na kraj incidentov, ki se zgodijo na območjih pod nadzorom opozicijske vojske, in sicer pod pretvezo, da tam ni varno". Kot je poudaril, so uporniki v primeru napada na Kan Šejkun, v katerem je umrlo najmanj 87 ljudi, izrazili pripravljenost zagotoviti varnost.

"Nimajo prepričljivih argumentov," je še dejal glede zavrnitve OPCW, da ne odide na kraj napada.

Kot je v četrtek sporočil OPCW, so njegovi strokovnjaki v povezavi z napadom analizirali informacije, ki so bile na voljo, in njihova prva ugotovitev je, da gre za kredibilne trditve.

Lavrov je organizacijo kritiziral po srečanju z iranskim in sirskim kolegom, ki sta po njegovih besedah zahtevala "natančno, objektivno in nepristransko preiskavo" pod okriljem OPCW. Vztrajala sta, da morajo sodelovati tudi "neodvisni strokovnjaki", vključno z ruskimi.

Ministri so ob tem znova obsodili ameriški napad na sirsko vojaško letališče, ki so ga ZDA izvedle kot odgovor na kemični napad, za katerega Washington in druge zahodne države obtožujejo sirski režim.

Po ocenah ameriške administracije, s katero so ZDA nasploh prvič po letu 2011 napadle Sirijo, naj bi bila odločitev premišljena, utemeljena na mednarodnem pravu in utemeljena na dokazih o odgovornosti sirske vojske za uporabo nedovoljenega kemičnega orožja. Vendar pa so mnogi kritiki ameriške poteze opozorili na vrsto nedoslednosti v ameriški argumentaciji ter na neutemeljenost, pa tudi nezakonitost omenjene akcije. Številne podrobnosti namreč kažejo, da je šlo bolj za napad ki je bil usmerjen predvsem na doseganje medijskega učinka znotraj samih ZDA, ki je brez prave vojaške vrednosti - razen če je napad v resnici želel okrepiti pripadnike ISIS-a in druge teroriste, zoper katere se ZDA sicer menda borijo. 

Nemška tiskovna agencija DW je po raketnem napadu ZDA na Sirijo opozorila tudi na dejstvo, da je leta 2014 večkrat nagrajeni raziskovalni novinar Seymour Hersh poročal o sposobnosti upornikov, da uporabijo kemično orožje. Članek je objavil v "London Review of Books," ter z dokumenti ameriške obveščevalne organizacije DIA dokazoval, da je imela dostop do živčnega plina sarin v resnici Fronta Nusra, veja Al Kaide, ki je v resnici izvedla napad v predmestju Guta v Damasku, zaradi česar so ZDA vojnih leta 2013 zločinov nad civilisti obtožile sirskega predsednika Bašarja Asada. In le malo je manjkalo, da bi se zaradi tega ZDA odločile za intervencijo. Preprečilo jo je zgolj rusko posredovanje in sporazum, po katerem se je Sirija odrekla celotnemu kemičnemu arzenalu in ga pod mednarodnim nadzorom tudi uničila. Kdo je v resnici uporabil kemične spojine v mestu Kan Šejkun - vladne sile ali teroristi - tako še zmeraj ni nedvoumno dokazano. ZDA so sicer dale vedeti, da naj bi imele nekakšne posnetke pogovorov sirskih sil ki naj bi potrjevale njihove navedbe, vendar te trditve doslej še niso bile verodostojno preverjene.