REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija: Američani v Siriji izvajajo »državni banditizem«

Rusija: Američani v Siriji izvajajo »državni banditizem«Zavezniki pa taki: kraja nafte v Siriji

Rusko obrambno ministrstvo je objavilo satelitske posnetke, ki dokazujejo, da ZDA varujejo kurdske tihotapce nafte. 

Z denarjem, zasluženim s preprodajo pa naj bi se okoriščali tudi ameriški pogodbeniki in ameriške tajne službe.

Rusko obrambno ministrstvo je načrte ZDA, da del svojih sil vendarle zadržijo v južni Siriji, v področju, bogatem z nafto označilo kot »mednarodni državni banditizem«, katerega pravi motiv je zaščita tihotapcev z nafto, ne pa varnostni razlogi, ki jih je navedel Washington.

Konašenkov je dodal, da so v ameriški Cii in Pentagonu verjetno pripravljeni 'varovati sirske naftne vrelce pred ISIS-om neskončno dolgo,' vse to pa zgolj zaradi lastnih materialnih koristi.

Gre sicer za odziv Rusije na navedbo ameriškega obrambnega ministra Marka Esperja, ki je dejal, da bodo ZDA poslale svoje enote na sirska naftna polja zato, da bi preprečile, da bi »padla v roke Islamski državi

Ameriški predsednik Donald Trump se je pred tem sicer odločil, da se bodo ZDA umaknile iz Sirije.

Dejal je, da ZDA v Siriji nimajo strateških interesov ter da je tam »veliko peska za igranje« in da se lahko igra kdor hoče, toda po kritikah v kongresu, da je v Siriji izdal zavezniške kurdske sile se je odločil za ponovno spremembo strategije.

Naftta v Siriji in ZDA
Odhod ameriških enot iz severa Sirije (zgoraj levo), naftna polja na jugu (zgoraj desno), sporno področje (modro, sodaj levo) in ameriška vozila za zaščito naftnih polj (spodaj desno)

Po podatkih Moskve ameriška vojska in zasebna podjetja za varovanje v Siriji ščitijo tihotapce, ki zaslužijo več kot 30 milijonov dolarjev samo s tihotapljenjem nafte iz tega dela Sirije.

Ruski general Igor Konašenkov je opozoril, da »satelitski posnetki kažejo, da je bila nafta v velikih količinah izčrpana in transportirana v predelavo izven Sirije, pod zaščito ameriški sil in po porazu sil Islamske države.«

Konašenkov je dodal, da so v ameriški Cii in Pentagonu verjetno pripravljeni »varovati sirske naftne vrelce pred Isisom neskončno dolgo,« vse to pa zgolj zaradi lastnih materialnih koristi.

Prikazali so tudi posnetke, ki kažejo, da je 23. avgusta 42 kilometrov vzhodno od pokrajine Deir ez Zor 90 vozil, med njimi 23 cistern, prečkalo mejo.

V naslednjih dnevih so ruski sateliti slikali še enkrat 25, drugič 36 in tretjič 41 vozil, večinoma cistern, ki so bila na podobni nalogi.

Satelitski posnetki - tihotapljenje nafte, Sirija
Ruski satelitski posnetki, ki kažejo, kako se polnijo in iz Sirije odhajajo cisterne, polne nafte.

ZDA naj bi nadzorovale tudi podjetje »Sadcab« ali »Sedcab«, ustanovljeno pod nadzorom lokalnih kurdskih oblasti, ki izvaža nafto, zaslužki pa po navedbah obrambnega ministrstva Rusije odhajajo na račune številnih ameriških pogodbenikov in obveščevalnih služb.

Zaslužki od kraje nafte po navedbah obrambnega ministrstva Rusije odhajajo na račune številnih ameriških pogodbenikov in obveščevalnih služb.

Uradna zgodba je seveda drugačna: ameriški obrambni minister Mark Esper je v Bruslju dejal, da bodo ameriške mehanizirane sile, torej oklepniki, pomagale nadzirati naftna polja v Siriji in preprečiti, da bi prišla pod nadzor Islamske države, čeprav je ta po zagotovilih ameriškega predsednika Donalda Trumpa že poražena po njegovi zaslugi.

Esper je tako uradno potrdil, kar se je že ugibalo in o čemer je že govoril sedanji ameriški predsednik, in sicer da bodo ZDA po Trumpovi odločitvi o umiku iz Sirije, tam vendarle obdržale nekaj vojakov, ampak le za zaščito nafte.

Igor Konašenkov - MO RF
Ruski general, tiskovni predstavnik Ministrstva za obrambo Rusije Igor Konašenkov.

Ameriški mediji ugibajo, da bi lahko Pentagon za zaščito nafte v mesto Al Tanf na severovzhodu Sirije napotil okrog 30 tankov in za zdaj še nedoločeno število vojakov.

Ameriški vojaki so sicer že tam, vendar jih najbrž ne bo dovolj, potem ko se je Trump odločil, da prepusti kurdske zaveznike na milost Turčiji in Rusiji, ki sodelujeta s sirskim predsednikom Bašarjem Al Asadom.

Da je situacija v tem delu Sirije precej kaotična, pa dokazuje tudi dejstvo, da je članica zveze Nato Turčija, ki je zasedla severovzhod Sirije sklenila sporazum z formalno »nasprotnico« zveze Nato, Rusijo, za skupen nadzor tako imenovanega varnega območja, ki ga Ankara vzpostavlja, da bi tja naselila begunce iz Sirije in umaknila svoje sovražnike - Kurde iz neposredne bližine svoje meje.

Delite članek