REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prijateljski ogenj: turška vojska obstreljevala ameriške posebne enote v severni Siriji

Prijateljski ogenj: turška vojska obstreljevala ameriške posebne enote v severni Siriji

Turška vojska je po pomoti napadla položaje ameriških specialcev blizu mesta Kobani na severu Sirije.

Vendar zaradi trenutnih ukazov ameriški vojaki niso odgovorili na napade, pač pa so se umaknili.

Eden od uradnikov ameriškega obrambnega ministrstva je izjavil, da bi Turki »morali vedeti«, kje se nahajajo ameriške enote.

Turška vojska je sporočila, da so bile njihove enote napadene 1000 metrov od ameriških pozicij in da so zgolj odgovorili na ogenj.

Zaradi trenutnih ukazov ameriški vojaki niso odgovorili na napade, pač pa so se umaknili.

Ni bilo poročil o žrtvah med pripadniki ameriške vojske, poroča Jerusalem Post.

Kljub temu dogodek kaže, kako hitro lahko pride do nepričakovanega konflikta v državi, kjer se ob upornikih in teroristih nahajajo tudi oborožene sile več drugih držav.

Turški napad je bil del njihove operacije, s katero želijo odstraniti kurdske borce iz obmejnega področja s Turčijo. Pred tem je ameriški predsednik ukazal umik ameriških enot iz severa Sirije.

Ameriški predsednik je nedavno branil svojo odločitev o umiku tudi z izjavo, da Kurdi v času invazije v Normandiji »niso pomagali« ZDA.

Kar sicer ni res, ker so se mnogi res borili na strani zaveznikov tudi v drugi svetovni vojni, še bolj pomembno pa je bilo, da so se proti ISIS-u borili v Siriji in s tem obvarovali veliko življenj ameriških vojakov.

Pripadnik FSA v Siriji Vir:Star and Stripes
Pripadnik Svobodne sirske armade (FSA), ki sodeluje s Turčijo, pri obstreljevanju kurdskih položajev v Siriji.  Vir: Star and Stripes

Ameriške sile na severu Sirije so se pričele umikati iz območja. S tem hkrati puščajo na cedilu kurdske sile - svoje dosedanje zaveznike, s katerimi so se borili proti Islamski državi.

Kurdom je medtem pomoč že obljubil tudi izraelski predsednik vlade Benjamin Netanjahu.

Ankara vidi kurdske enote v Siriji kot »teroriste«, saj se sama sooča z oboroženim odporom kurdskih sil na vzhodu države.

Ankara vidi kurdske enote v Siriji kot »teroriste«, saj se sama sooča z oboroženim odporom kurdskih sil na vzhodu države.

Bela hiša je odločitev o umiku svojih sil sporočila potem, ko je turški predsednik Erdogan napovedal skorajšnji začetek ofenzive na severu Sirije.

Ta izdaja zaveznikov pa bi lahko imela tudi širše posledice, saj bodo vsi, ki se bodo tudi v prihodnje zanašali na »zavezništvo« z ZDA morali zavedati, da lahko Washington zelo hitro spremeni svoje prioritete in pozabi na obveznosti.

Kurdske sile, ki so izgubile 11.000 borcev v boju proti Islamski državi pa napovedujejo, da bodo ne glede na umik Američanov še naprej ščitile svoje ljudstvo.

Nadzorujejo tudi taborišče al-Hol, v katerem živi okoli 70.000 večinoma žena in otrok borcev ISIS in več zaporov, v katerih je do 12.000 ujetih pripadnikov t. i. Islamske države.

Delite članek