REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kurdi izvlekli tajno orožje proti močnejši vojski, Turki v šoku: »Kako jim to uspeva?!«

Kurdi izvlekli tajno orožje proti močnejši vojski, Turki v šoku: »Kako jim to uspeva?!«Kurdski bojevniki iz Sirskih demokratičnih sil. Vir: Twitter

Medtem ko Ankara nadaljuje ofenzivo na severu Sirije kljub domnevni prekinitvi ognja, ki naj bi jo sprte strani dosegle ob orkestraciji ameriških sankcij zoper Turčijo, so Kurdi izpopolnili sofisticirano mrežo podzemnih tunelov in druge vojne tehnike, da bi si povrnili ozemlje, ki so ga zasedle turške sile.

Ameriški uradniki, ki so tesno sodelovali s Sirskimi demokratičnimi silami (SDF), ki jih vodijo Kurdi, so namreč odkrili, da so Kurdi na severu države zgradili zelo zapleten labirint predorov, prav zaradi strahu pred turško invazijo.

Čeprav Turčija velja za drugo največjo vojsko zveze Nato, kljub zmogljivostim njenega orožja in hordam džihadistov, ki jih na fronti uporablja kot topovsko meso - še vedno izgublja.

Zdaj, ko se je ameriška vojska umaknila s tega ozemlja in zato ne morejo več računati na njihovo zračno podporo, so se Kurdi lotili specifičnega in že preizkušenega načina vojskovanja - uspešno uporabljajo te predore za obrambo svojih obmejnih mest.

Kurdski borci so sicer znani po tem, da so izumili inovativne metode bojevanja proti bolj napredni in številčnejši vojski, zato je Turke osupnila učinkovitost kurdske taktike, so razkrili ameriški uradniki za Foreign Policy.

V zadnjih 48 urah so Kurdi tako ponovno prevzeli nadzor nad Ras al-Aynom in so turške sile odrinili stran od strateške poti M4.

Med bitko pri Ras al-Aynu so Kurdi ubili 103 borcev iz vrst džihadistov, pripadnikov Svobodne sirske vojske, decentralizirane skupine sirskih upornikov, povezanih z ekstremističnimi islamističnimi skupinami.

Erdogan, Trump in kurdski general
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, predsednik ZDA Donald Trump in nasprotnik - kurdski general Mazlum Abdi, poveljnik SDF

General Mazlum Abdi, poveljnik SDF, je obiskal Ras al-Ayn, potem ko so njegovi vojaki osvobodili to območje.

Sirski observatorij za človekove pravice je prav tako potrdil, da so Kurdi to območje ponovno povrnili, sicer po srditih bojih.

Medtem je hiter umik ameriških vojakov odprl vrata - ruskim silam.

Potem ko ni bilo več dvoma, da so jih Američani »zapustili« in da odhajajo s frontne črte, je SDF hitro sklenil dogovor z včerajšnjim sovražnikom - sirskim voditeljem Bašarjem Al Asadom in njegovimi ruskimi zavezniki, da bi jim pomagali ubraniti kurdska ozemlja pred turško invazijo.

Asadova vojska zdaj zaseda položaje po vsej severni Siriji, saj so ruske čete začele patruljirati okoli strateško pomembnega mesta Manbij, iz katerega se je prejšnji ponedeljek umaknila ameriška vojska.

Manbij »sedi« na pomembni cesti M4 in se nahaja v bližini ključnega mostu na reki Evfrat.

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je medtem Turčiji uvedel sankcije, je zahteval od turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, da se zaveže, da ne bo napadel obmejnega mesta Kobani, vendar je Erdogan to obljubo prelomil.

Ameriški predstavnik v Sirskem demokratičnem svetu je nato poročal, da je Erdoganova vojska napadla Kobani in tam ugrabljala civiliste.

Delite članek