REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

David proti Golijatu: bizarno srečanje dveh sovražnih vojska, nazorno kaže vso sprevrženost »Sirskega paradoksa«

David proti Golijatu: bizarno srečanje dveh sovražnih vojska, nazorno kaže vso sprevrženost »Sirskega paradoksa«Trenutek bližnjega srečanja sovražnih vojska - ZDA in sil Bašarja al Asada. Vir: Screenshot Twitter
Novo zavezništvo je spodbudila odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da umakne svoje čete iz severne Sirije in s tem utre pot za ofenzivo Turčije na to ozemlje.

Zakleti sovražniki - ameriške sile in sirska vojska zvesta Bašarju al Asadu so se te dni znašle iz oči v oči, in (presenetljivo) mirno šle ene mimo drugih.

Morda je bilo pričakovati drugačen scenarij, vendar tokrat ni bilo nobenih spopadov, ker so se Američani umikali z bojišča, Sirci pa šli na fronto.

Bizaren posnetek trenutka srečanja dveh sovražnih vojska so posnele kamere ruske tiskovne agencije RT na severu Sirije, nedaleč od obmejnega mesta Kobani.

V kratkem posnetku je videti ameriški vojaški konvoj z več oklepnimi vozili, kako zapušča od vojne že uničeno mesto ravno v času, ko vanj prihaja nekaj (skromnejših) vozil sirske vojske.

Razlika je očitna - na posnetku se lepo vidijo majhni poltovornjaki in navadni tovornjaki, ki jih uporablja sirska vojska, nasproti ameriški oklepni diviziji.

David proti Golijatu, je grenko pripomnilo »sirsko dekle«, ki je prek Twitterja spomnilo na starodavno mudrost, da »vrhunska odlika ni zmagati v vsaki bitki, temveč poraziti sovražnika brez boja« (Sun Tzu).

Umik vojske ZDA iz severa Sirije
Trump in Erdogan, dogovor o umiku vojske ZDA iz severa Sirije
Kurdi so do omenjenega Trumpovega ukaza veljali za najbolj zveste zaveznike Američanov tako v boju proti Islamski državi kot v vojni zoper Asadov režim.

Zdi se, da so se znašli oboji, tako Američani kot Sirci - v nerodni situaciji zaradi nenačrtovanega in bližnjega srečanja s sovražnikom.

K sreči se jim je vsem zelo mudilo - sirski vojski, da čim prej zavzame položaje na severovzhodu Sirije kjer živijo Kurdi, zaradi obrambe pred Erdoganovo ofenzivo, ameriške čete pa so na ukaz Donalda Trumpa odbrzele naprej, da se čim prej umaknejo z bojišča.

Do nenavadnega obrata je prišlo le nekaj dni pred tem, ko so Kurdi s severa Sirije in vojska, zvesta Asadu, sklenili ne le premirje ampak nepričakovano in celo paradoksalno zavezništvo, glede na dejstvo, da so se prav Kurdi, skupaj z uporniki iz vrst Sirskih demokratskih sil (SDF) na začetku osemletne vojne v Siriji borili - izrecno proti Asadu oziroma sirski vojski.

Novo zavezništvo je spodbudila prav odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da umakne svoje čete iz severne Sirije in s tem utre pot za ofenzivo Turčije na to ozemlje.

Kurdi so do omenjenega Trumpovega ukaza veljali za najbolj zveste zaveznike Američanov tako v boju proti Islamski državi kot v vojni zoper Asadov režim.

Trumpov ukaz je Kurde pustil na cedilu in jih prepustil na milost in nemilost Turkom, sicer najhujšim sovražnikom kurdskega ljudstva, ki se že desetletja v tem delu sveta bori za svojo avtonomijo.

Posnetki ruske televizije razkrivajo tudi, v kakšnem stanju so Američani zapustili svoja oporišča in jih prepustili Asadovim silam ...

Erdogan je nato pred nekaj dnevi začel vojaško operacijo ciničnega imena »Vir miru«.

Napotil je, kljub Trumpovim grožnjam o uvedbi sankcij, turško vojsko 35 kilometrov v globino sirskega ozemlja.

Danes se je turški predsednik celo pobahal, da je Trumpovo pisanje, v katerem ga je predsednik ZDA pozval, da naj ne ukrepa proti Kurdom, gladko zavrnil in pismo Donalda Trumpa brez pomisleka raztrgal, nato pa odvrgel v smeti.

In že naslednji dan - sprožil ofenzivo v Siriji.

Zato je, zaradi opisanih sprememb na fronti, tam, kjer so včerajšnji sovražniki čez noč postali zavezniki in prijatelji (in obratno), vojska Bašarja al Asada pohitela zavzeti obrambne položaje v kurdskih mestih na severu države.

Do začetka Erdoganove ofenzive so bili Kurdi in SDF zvesti in zavzeti ameriški zavezniki na terenu.

Očitno je, da je tega zavezništva konec, ker se Kurdi čutijo izdane.

Ankara kurdske milice obravnava kot teroristične skupine zaradi vezi s prepovedano Delavsko stranko Kurdistana (PKK), ki si že desetletja prizadeva za odcepitev juga Turčije od preostalega ozemlja.

Sicer je uradna razlaga Turčije za vdor v Sirijo vzpostavitev »varne cone«, široke 30 kilometrov od skupne meje, in nastanitev beguncev na ozemlju.

Delite članek