REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putin na srečanju z Asadom pozval k političnemu procesu v Siriji

Putin na srečanju z Asadom pozval k političnemu procesu v SirijiSirski predsednik Bašar al Asad in Vladimir putin

Ruski predsednik Vladimir Putin in sirski predsednik Bašar al Asad sta se v četrtek nenapovedano srečala v ruskem črnomorskem letovišču Soči. Putin je Asadu dejal, da so po uspehu sirske vojske v boju proti teroristom izpolnjeni pogoji za politični proces v Siriji, so po pogovorih sporočili iz Kremlja.

"Z začetkom aktivne faze političnega procesa se bodo tuje sile umaknile z ozemlja Sirije," je po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal Putin. Ob tem ni pojasnil, za sile katerih držav naj bi šlo.

Rusija, ključna zaveznica režima v Damasku, v državljanski vojni v Siriji sodeluje od septembra 2015. Njeno vojaško posredovanje je ne le zagotovilo preživetje Asadovega režima ampak tudi spremenilo potek vojne.

Putin je Asadu tudi čestital za "uspehe sirske vojske v boju proti terorističnim skupinam". Kot naslednjo nalogo v Siriji pa je izpostavil okrevanje sirskega gospodarstva in humanitarno pomoč.

Sirski predsednik pa je po navedbah Kremlja dejal, da se stabilnost v Siriji izboljšuje, s čimer se odpira možnost za politični proces. "Vemo, da ne bo lahko, ker nekatere države nočejo, da bi se v Sirijo vrnila stabilnost. A z vami ter drugimi partnerji in prijatelji bomo naredili napredek v mirovnem procesu," je dodal Asad.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da sta voditelja, ki sta se nazadnje sešla decembra lani v ruskem vojaškem oporišču v Siriji, v četrtek imela "podrobne pogovore".

Putin bo danes v Sočiju sprejel še nemško kanclerko Angelo Merkel. Glavne teme njunih pogovorov bodo usoda iranskega jedrskega sporazuma po izstopu ZDA, državljanska vojna v Siriji in konflikt v Ukrajini.

Delite članek