REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Arhitekti kaosa: vpad v Kapitol organizirali trije kongresniki, med njimi Pahorjev odlikovanec slovenskih korenin Paul Gosar

Arhitekti kaosa: vpad v Kapitol organizirali trije kongresniki, med njimi Pahorjev odlikovanec slovenskih korenin Paul GosarOdlikovani Paul Gosar in njegovo (ne)delo. Vir: Twitter

Možakar, ki je kot zvest sledilec politike Donalda Trumpa organiziral gibanje »Ustavite krajo« je priznal, da je pri načrtovanju usodnega vpada v Kapitol 6. januarja sodeloval s tremi republikanci v predstavniškem domu.

Pri tem pa je eden od njih – Paul Gosar, republikanski kongresnik slovenskih korenin, ki ga je lani odlikoval celo slovenski predsednik Borut Pahor.

Ključno pričevanje je podal organizator gibanja Trumpove drhali proti Capitol Hillu Ali Alexander v videu, ki je bil pozneje izbrisan, ko je bil objavljen na platformi Periscope.

Vendar ga je še pravočasno arhiviral novinar Jason Paladino.

V njem je organizator zatrdil, da je načrt o vdoru izgrednikov v Kapitol izdelal ob tesnem sodelovanju s Trumpovimi podporniki v predstavniškem domu in sicer z Andyjem Biggsom, Mo Brooksom in Paulom Gosarjem.

Organizator vdora v Senat Ali Alexander – znan tudi kot Ali Akbar – v posnetku kot »arhitekte - sodelavce« napada na Kapitol imenuje republikanska kongresnika Biggsa in Gosarja iz Arizone, ter Brooksa iz Alabame.

»Jaz sem oseba, ki je imela idejo za dogodke 6. januarja skupaj s člani predstavniškega doma Gosarjem, Mo Brooksom in Andyjem Biggsom,« se v posnetem videu baha Alexander.

»Mi štirje smo naredili načrt o tem, kako narediti kar se da največji pritisk na Kongres med glasovanjem, tako da bi lahko ob naših glasnih vzklikih od zunaj spremenili in vplivali na srca in razum tistih, ki jih nismo uspeli zlobirati,« je izpovedal Alexander.

Po navedbah vplivnega spletnega medija The Intercept je isti Alexander podobno zatrdil še v posnetkih z dne 21. in 29. decembra lani, ki pa so bili prav tako nato izbrisani.

Mi štirje smo naredili načrt o tem, kako narediti kar se da največji pritisk na Kongres ... in vplivati na srca in razum tistih, ki jih nismo uspeli zlobirati.

Vendar je kongresnik Biggs takoj zanikal, da bi se kadarkoli srečal z omenjenim organizatorjem Trumpovih protestov.

Po drugi strani je urad kongresnika Gosarja zgolj zavrnil komentar zanj zelo obremenilnih navedb.

Zanimivo je tudi, da je Gosar javno hvalil Alexandra in ga na družbenih omrežjih konec novembra lani imenoval kot »pravega patriota, ki izgoreva za Ameriko.« 

V slovenskih medijih je bilo doslej sicer objavljeno, da je republikanski kongresnik slovenskega rodu iz Arizone Paul Gosar »uvrščen med republikance, ki so s svojim obnašanjem prispevali k napadu na Kongres prejšnjo sredo«, ne pa tudi, da naj bi bil eden od neposrednih organizatorjev vdora.

Gosar je sicer eden najbolj radikalnih podpornikov odhajajočega predsednika ZDA Trumpa in njegove politike.

V svojih nastopih je tako skrajno radikalen, da celo člani njegove lastne družine pozivajo, da naj se ga odstrani iz politike.

Odstavitev svojega brata so v pogovoru za časopis Arizona Republic zahtevali Jennifer, Tim in David Gosar.

To je že tretjič v treh letih, da bratje in sestre ameriškega kongresnika, ki ga je predsednik Slovenije Borut Pahor leta 2019 slavnostno odlikoval z zlatim redom za zasluge, javno kritizirajo.

Gosar je tudi vodja poslanske skupine prijateljev Slovenije v predstavniškem domu Kongresa.

»Vemo, da je skrajnež, in to jemljemo zelo resno. Brat nenehno širi dezinformacije in zelo smo začudeni, da doslej še ni bilo nobenih posledic. To, kar se je dogajalo v sredo, bi morala biti kaplja čez rob,« je poudarila Jennifer Gosar.

»To, kar se je zgodilo v Kongresu, je izdaja. Če si to ne zasluži izključitve iz Kongresa, kaj si potem zasluži?« je opozoril Tim Gosar, ki je z bratom in sestro naslovil pisno zahtevo po izključitvi lastnega brata Paula iz Kongresa demokratskemu kongresniku iz Arizone Raulu Grijalvi.  

Tudi pred napadom na kongres, v katerem je umrlo pet ljudi, je Gosar pozival Trumpove podpornike, naj 6. januarja pridejo v Washington branit ustavo in Belo hišo.

Gosar je potem med formalnim potrjevanjem zmage Joeja Bidna na predsedniških volitvah 3. novembra vložil ugovor na izid predsedniških volitev v Arizoni skupaj s teksaškim senatorjem Tedom Cruzom.

Med razpravo o ugovoru, ki je bil kasneje zavrnjen, pa so v kongres vdrli Trumpovi privrženci.

To je že tretjič v treh letih, da bratje in sestre poslanca, ki ga je slovenski predsednik Borut Pahor leta 2019 odlikoval z zlatim redom za zasluge, javno kritizirajo. Gosar je tudi vodja poslanske skupine prijateljev Slovenije v predstavniškem domu Kongresa.

Gosarja so nato skupaj z drugimi člani Kongresa umaknili na varno v podzemni bunker, kjer je spet z nekaterimi drugimi republikanskimi kolegi zavračal uporabo mask za zaščito proti koronavirusu.

Gosar nalašč ni nosil maske, do torka pa so okužbo s koronavirusom prijavili že trije demokratski člani Kongresa.

Demokrati so celo pripravili resolucijo za sprožitev preiskave obnašanja republikanskih kolegov, ki po zgledu odhajajočega predsednika ZDA iz političnih razlogov zavračajo maske in ogrožajo varnost kolegov.

Gosar je med preiskovanci kot tudi med tistimi, ki bodo verjetno pod kazensko preiskavo zaradi vzpodbujanja k nasilni vstaji proti vladi Združenih držav Amerike.

Resolucija za odstavitev upornih članov Kongresa ima že 50 podpisnikov.

Ob tem pa se Gosar lahko pohvali še s tem, da ga je odlikoval prav slovenski predsednik Borut Pahor.

Pahor je Paula A. Gosarja odlikoval z »zlatim redom za zasluge na diplomatsko mednarodnem področju, za prispevek in sodelovanje pri krepitvi odnosov med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike, za krepitev slovensko-ameriškega prijateljstva in nadaljnjih tesnejših partnerskih odnosov med državama.«

Toda zdaj vse kaže, da je šlo za še eno Pahorjevo, že prislovično slabo izbiro, kajti iz današnje perspektive je slovenski predsednik z najvišjim slovenskim odlikovanjem nagradil enega od glavnih arhitektov napada na zibelko ameriške demokracije, v katerem je umrlo – pet ljudi.

Delite članek