REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Še ena žrtev ameriških izgredov: samomor storil eden od policistov, ki so varovali Kapitol

Še ena žrtev ameriških izgredov: samomor storil eden od policistov, ki so varovali KapitolPolicisti na Kapitolu. Vir: Twitter

Sindikat policistov na ameriškem Kapitolu je potrdil, da je častnik Howard Liebengood včeraj storil samomor. Novico sta potrdila še dva vira.

Bil je sin enega od višjih policistov, zadolženih za varovanje Senata in je v enoti delal od leta 2005.

Kmalu po uspešnem vdoru nasilnežev je odstopil vodja policije Steven Sund, ki so ga obtožili, da se je nepravilno odzval ob soočenju s Trumpovimi pristaši.

Sam je zatrdil, da policisti niso vedeli, kako se bodo dogodki ta dan odvijali.

V zvezi s tem so demokrati v predstavniškem domu kljub pomanjkanju časa že vložili ustavno obtožbo zoper predsednika Donalda Trumpa.

»Nasilni napad na ameriški Kapitol je nekaj, česar nisem doživel v svojih 30 letih dela za policijo tukaj v Washingtonu. Zaščita javne varnosti v odprtem okolju – še posebej ob aktivnostih zaradi prvega amandmaja – so bile dolgo časa izziv. Naša policija je imela robusten načrt, kako se odzvati na aktivnosti zaradi prvega amandmaja. Toda ne delajte napake – to niso bile aktivnosti glede svobode govora in združevanja, to so bila kriminalna, razgrajaška dejanja …« je poudaril zdaj že nekdanji šef policije Steven Sund ob svojem odstopu.

Vendar so se mnogi od njemu podrejenih policistov ob teh dejanjih čutili odgovorne in krive za to, kar se je zgodilo in še posebej, ker zavržne dogodke niso uspeli preprečiti.

Tudi častnik Howard Liebengood, katerega smrt je po oceni članov sindikata neposredna posledica vpada Trumpu zvestih ameriških »domoljubov« na Kapitol.

V zvezi s tem so demokrati v predstavniškem domu kljub pomanjkanju časa tudi že vložili ustavno obtožbo zoper odhajajočega predsednika Donalda Trumpa.

Vse namreč kaže, da podpredsednik ZDA Mike Pence, kljub temu, da je na sedanjega predsednika Združenih držav Amerike zelo jezen zaradi vdora njegovih privržencev v Senat in nasilja, ki je imelo za posledico smrt pet ljudi - ne bo poskusil odstaviti Trumpa v skladu s 25. členom ameriške ustave, kar bi bila najhitrejša pot za odhod Donalda Trumpa s položaja.

Donaldu Trumpu se bo mandat sicer iztekel 20. januarja opoldne, ko po slavnostno zaprisegel Joe Biden.

Delite članek