REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trumpov rogovilež policiji priznal, da je v Kapitol vdrl »na zahtevo Donalda Trumpa«

Trumpov rogovilež policiji priznal, da je v Kapitol vdrl »na zahtevo Donalda Trumpa«Jake Angeli. Vir: Twiter

Med vdorom nasilnih protestnikov v Kapitol, ponos ameriške demokracije, je bila zelo opazna osebnost tudi Jake Angeli, 32-letni »umetnik« in ognjeviti pristaš Donalda Trumpa, ki je izstopal s kapo z rogovi, obrazom porisanim z barvami ameriške zastave in številnimi tatooji po vsem (večinoma nagem) telesu.

Toda sedaj bi njegovo pričevanje lahko obremenilo tudi aktualnega predsednika ZDA, zoper katerega naj bi že kar 180 kongresnikov zahtevalo vložitev ustavne obtožbe zaradi napada na zibelko ameriške demokracije.

Ko so namreč pripadniki FBI-ja zaslišali Angelija, je mirno dejal, da je prišel v Washington na proteste in nato tudi vdrl v Kapitol »na zahtevo predsednika.«

Tako je namreč razumel predsednikove pozive na velikem mitingu Trumpovih pristašev, ki ga je v trenutku preštevanja in potrjevanja volilnih glasov organiziral sedanji predsednik Združenih držav Amerike.

Jake Angelijevo pravo ime je sicer Jacob Anthony Chansley, v soboto pa je bil obtožen, ker je »namerno vstopil in ostal na območju brez zakonite podlage in zaradi nasilnega vstopa in obnašanja na območju Kapitola.«

Pri tem je Angeli, ki se očitno ni obnašal kot angelček, tudi sam poklical policijo in priznal, da je bil res on »moški z namazanim obrazom in kapo z rogovi«, ki je sedel v »stolu podpredsednika (Mika Pencea - op.avt.) v Senatu.«

Poudaril pa je tudi, da je vse to storil kot »del skupinskega napora skupaj z drugimi 'patrioti' iz Arizone in na zahtevo predsednika.«

V zadnjem času so sicer desničarski mediji v ZDA že pričeli širiti lažne trditve, češ da v Kapitol sploh niso vdrli Trumpovi privrženci oziroma zakrknjeni desničarji, pač pa pripadniki »teroristične skupine Antifa« in da so se zgolj »našemili v Trumpove pristaše,« kot je na primer trdil republikanski kongresnik Matt Gaetz.

Prav zato bodo priznanja, kot je Angelijevo, še toliko pomembnejša ob pregonu storilcev kaznivih dejanj oziroma divjanja Trumpovih privržencev v ameriškem Senatu v ZDA.

Obenem v zadnjem času prihajajo na plano posnetki, ki kažejo, da so bili protesti v ZDA pravzaprav še veliko bolj nasilni, kot se je sprva zdelo.

Posnetki kažejo, da so nasilneži uničevali opremo, imeli dostop do računalnikov, in so ob tem v več primerih brutalno napadli policiste.

Eden med njimi je okrvavljen kričal v bolečinah, ko ga je masa pritiskala med vrati, drugi pa je pozneje umrl zaradi poškodb.

Skupaj je vprotestih in vpadu v Kapitol umrlo pet ljudi.

Vodja policije na Kapitolu je zato že odstopil.

Huffington Post poroča, da obstaja nevarnost, da bo Trump pred odhodom s funkcije pomilostil tudi vse udeležence shoda, drhal, ki je v sredo razdejala poslopje na Capitol Hillu.

Delite članek