REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zgodovinsko: Twitter zaradi razpihovanja sovraštva in nasilja trajno ukinil račun predsednika ZDA Donalda Trumpa

Zgodovinsko: Twitter zaradi razpihovanja sovraštva in nasilja trajno ukinil račun predsednika ZDA Donalda TrumpaDonald Trump neutrudno čivka. Vir: Twitter

Predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump je doživel enega od najhujših, ponižujočih udarcev v svoji karieri: v družbenem omrežju Twitter so namreč trajno ukinili Trumpov osebni račun!

Vsa njegova sporočila so bila s tem izbrisana, na mestu, kjer se je nekoč nahajal, pa je samo drobno opozorilo, da je bil račun izbrisan, ker je uporabnik kršil pravila delovanja omrežja.

Po napadih na Kapitol je čivknil samo še dvakrat. In to sta bila zadnja čivka Donalda Trumpa.

Twitter je pojasnilo dal tudi na svojem uradnem profilu.

»Po temeljitem pregledu nedavnih tvitov s strani računa @realDonaldTrump in konteksta sporočil smo trajno ukinili račun zaradi nevarnosti nadaljnjega razpihovanja nasilja. V kontekstu grozljivih dogodkov ta teden smo v sredo dali jasno vedeti, da bodo dodatne kršitve pravil Twitterja potencialno vodile v to našo smer delovanja,« so zapisali na Twitterju.

Mnogi so to odločitev pozdravili.

CNN pa je tudi kritično zapisal, da je moralo priti celo do napada Trumpovih privržencev na Kongres, ponos ameriške demokracije, da bi Twitter in Facebook vendarle »potegnila črto« in ukrepala proti sedanjemu predsedniku ZDA.

Donald Trump je sicer s svojimi privrženci komuniciral najpogosteje prav preko Twitterja.

Čivka sta po oceni vodstva družbene platforme »glorificirala nasilje« in s tem kršila politiko Twitterja.

Dolga leta ga je uporabljal za širjenje laži in napade na svoje nasprotnike.

Toda po napadih na Kapitol je čivknil samo še dvakrat. In to sta bila zadnja čivka Donalda Trumpa.

Sporna čivka sta po oceni vodstva omenjene družbene platforme »glorificirala nasilje« in s tem kršila politiko Twitterja.

Brali pa so jih v kontekstu »širših dogodkov v državi« in skozi perspektivo tega, kako predsednik s temi sporočili mobilizira svoje pristaše ter »razpihuje nasilje.«

Twitter je zapisal, da je potrebno čivk, ki se nanaša na inavguracijo, videti kot dodatno izjavo, da 'volitve niso bile legitimne.' Prav tako bi bilo mogoče to sporočilo interpretirati kot navedbo, da bo inavguracija »varna tarča« za novo nasilje, kajti Trump tam - ne bo prisoten.

Prav to pa se je dogajalo še posebej »zadnje tedne«.

Prvega od zadnjih dveh čivkov je Trump posvetil svojim podpornikom.

»75.000.000 velikih Ameriških Patriotov, ki s glasovali zame, za NAJPREJ AMERIKO in so NAREDILI AMERIKO ZNOVA VELIKO bodo imeli VELIKANSKI GLAS še dolgo v prihodnosti. Ne bodo nespoštovani ali obravnavani nepošteno na kakršenkoli način, v kakršnikoli obliki ali formi!!!,« je zapisal »pravi (real) Donald Trump.«

Drugi čivk pa se je nanašal na inavguracijo novoizvoljenega predsednika ZDA Joeja Bidna.

»Vsem tistim, ki ste vprašali, ne bom odšel na inavguracijo 20. januarjaje svojim privržencem pomenljivo sporočil Donald Trump.

Twitter je zapisal, da je potrebno čivk, ki se nanaša na inavguracijo, videti kot dodatno Trumpovo izjavo, da 'volitve niso bile legitimne'.

Prav tako bi bilo mogoče to sporočilo interpretirati kot navedbo, da bo inavguracija »varna tarča« za novo nasilje, kajti Trump tam - ne bo prisoten.

In res so njegovi privrženci nazaj že sporočali, da bodo prišli v tako velikem številu, da jih ne bo mogla ustaviti nobena vojska ali policija.

Trumpova druga sporočila o »Ameriških domoljubih« so ob tem potrjevala, da bo še naprej »podpiral, krepil in ščitil tiste, ki menijo, da je dobil volitve.«

Vse to so razlogi, zaradi katerih je Twitter trajno ukinil račun @realDonaldTrump, ne pa tudi druge račune, na primer @POTUS in @WhiteHouse, ki jih bo pa Twiter 20. januarja predal novim lastnikom – administraciji Joeja Bidna.

V podjetju so prav tako opozorili, da bodo suspendirani tudi morebitni novi računi, s katerimi bi Trump morda poskušal zaobiti prepoved Twitterja.

Trump bi sedaj lahko prešel na kakšno drugo podobno, a manj razširjeno platformo, kot je na primer Parler, vendar ga tudi tu že kmalu čakajo omejitve.

Obenem po 20. januarju več ne bo predsednik ZDA.

Prav to ga je že doslej ščitilo pred ukinitvijo računa, saj so pri Twitterju menili, da morajo biti ljudje prav zaradi pomembne vloge predsednika ZDA, ne glede na žaljivost njegovih čivkov ali poobjav, informirani o tem, kaj predsednik države misli.

Toda napad Trumpove drhali na Kapitol je sodu očitno izbil dno.

In to v takšni meri, da je predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa, demokratka Nancy Pelosi z najvišjim vojaškim voditeljem države Markom Milleyjem že pogovarjala o razpoložljivih previdnostnih ukrepih za to, da ne bi nestabilni predsednik Trump v zadnjih dneh mandata - ukazal jedrskega napada.

Trump je medtem poskusil z »uporom« zoper dejanje Twitterja še enkrat, ko je na računu @POTUS, ki pripada predsedniku države, napisal: »Kot sem že dejal velikokrat, je šel Twitter vse dalje in dalje ob prepovedi svobode govora, danes pa so zaposleni v koordinaciji z Demokrati in Radikalno Levico odstranili moj račun z njihove platforme, da bi me utišali,« je čivknil Donald Trump.

Trump je poskusil z »uporom« zoper dejanje Twitterja še enkrat, toda neuspešno. Izginilo je še več računov, ki so jih nekateri posodili Donaldu Trumpu.

Toda tudi to sporočilo je izginilo skoraj v istem trenutku.

Suspendiran pa je bil tudi uradni račun Trumpove kampanje, ki je širil Trumpove čivke.

Izginilo je še več računov, ki so jih nekateri sodelavci aktualnega predsednika Združenih držav Amerike posodili Donaldu Trumpu.

Potezo Twitterja na desnici v ZDA kritizirajo, mnogi zagovorniki demokratičnih vrednot pa jo pozdravljajo kot »odlično« in opozarjajo, da si je z vzpodbujanjem nasilja Donald Trump sam prislužil to, kar so mu storili.

Še pred ukinitvijo Trumpovega računa so to v posebnem pismu od vodstva podjetja zahtevali tudi zaposleni - bilo jih je več kot 350.

Twitter je na podoben način sicer že ukinil račun madžarske vlade.

V Sloveniji se kaj podobnega še ni zgodilo, med prvimi kandidati pa bo zagotovo račun predsednika slovenske vlade, ki prav tako rad žali in širi sovraštvo.

Delite članek