REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izdan nalog za aretacijo Trumpa: obtožen je naklepnega umora, ki se kaznuje s smrtjo

Izdan nalog za aretacijo Trumpa: obtožen je naklepnega umora, ki se kaznuje s smrtjoRazpisana rdeča tiralica: Donald Trump. Vir: Twitter

Iraško pravosodje je danes izdalo nalog za aretacijo Donalda Trumpa zaradi lanskega atentata na iranskega generala Kasema Sulejmanija in njegovega sodelavca Abu Mahdija al-Muhandisa, ki se je zgodil v bližini letališča v Bagdadu.

Priporni nalog za aretacijo je izdalo bagdadsko preiskovalno sodišče, je dejal tiskovni predstavnik sodišča, poroča AP.

Iran je pred tem izdal za Trumpa rdečo tiralico zaradi umora generala Sulejmanija, saj je Teheran v zvezi s to zadevo zaprosil za pomoč tudi Interpol.

Teheran je prav tako že pred pol leta napovedal, da bo kmalu usmrtil vohuna, ki je domnevno delal za ameriško agencijo CIA in izraelski Mosad, ker je »izdal Sulejmanija«.

Sulejmani je bil vodja elitne enote Al Kuds iranske Revolucionarne garde.

Sulejmani je bil umorjen 3. januarja leta 2020 med napadom na letališče v Bagdadu, za katerim stojijo Združene države Amerike.

Washington je iranskega poveljnika bremenil, da je organiziral napade Irana in njegovih zaveznikov na ameriške sile v regiji.

»Mahmud Musavi Majd, nekdanji prevajalec, sicer vohun Centralne obveščevalne agencije in Mosada, je bil obsojen na smrt, ker je našim sovražnikom razkril lokacijo Kasema Sulejmanija,« je na tiskovni konferenci 9. junija dejal tiskovni predstavnik iranskega ministrstva za pravosodje, Golamhusein Esmaili.

Tiskovna agencija Reuters je nato je 20. julija poročala, da je bila »kazen za Mahmuda Musavija Majda - že izvršena.«

Po atentatu na Sulejmanija je Iran 8. januarja sprožil raketni napad na ameriško bazo v Iraku.

Nihče od pripadnikov ameriških sil ni bil ubit, vendar je bil kasneje potrjen pretres možganov za stotine vojakov.

V nalogu za aretacijo iraške oblasti Trumpa obtožujejo naklepnega umora, ki se v Iraku kaznuje s smrtjo.

Delite članek