REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Donald Trump resno razmišlja o - samopomilostitvi

Donald Trump resno razmišlja o - samopomilostitviTrump sebe vidi kot izbranega mesijo. Denar zanj ni problem, tudi ko gre za volitve ... Vir: Twitter

O ideji, da pomilosti samega sebe, pa tudi svoje najtesnejše sodelavce in člane družine je aktualni ameriški predsednik Donald Trump na glas razmišljal že večkrat doslej.

Toda dobro obveščeni viri so za televizijsko mrežo ABC News potrdili, da sedaj o tem razmišlja veliko bolj resno.

Pravno veliko bolj trdno možnost, da ga pomilosti podpredsednik ZDA Mike Pence potem, ko bi Trump odstopil s položaja – to je  Trumpu že pred časom namreč svetoval nekdanji osebni odvetnik Michael Cohen – je Donald Trump medtem očitno že zapravil.

Pence, ki ga je Trump v sredo prepustil divjim hordam svojih pristašev v obleganem senatu, od koder ga je morala policija evakuirati, je namreč odkrito besen na odhajajočega predsednika Združenih držav Amerike.

»In to je naredil po vsem, kar sem naredil zanj!« naj bi Mike Pence besno priznal enemu od senatorjev takoj po napadu Trumpovih skrajnežev na zibelko ameriške demokracije.

Ob tem je že več kot 100 senatorjev zahtevalo, da se Trumpa takoj odstavi na podlagi 25. člena ustave.

Toda za potrditev te odločitve bi v kongresu in senatu morali zbrati dvotretjinsko večino.

To pa pomeni, da bi moralo še veliko več republikancev obrniti hrbet Donaldu Trumpu.

Iz Trumpove družine pa medtem že prihajajo opozorila, da je republikanska stranka »odslej Trumpova.«

Demokrati pa zaradi pomanjkanja časa imajo še manj možnosti za ponovno vlaganje ustavne obtožbe zoper Trumpa.

Toda po 20. januarju bo vse drugače. Bivši predsednik ZDA ne bo več užival imunitete pred sodnim pregonom in celo, če bi pred 20. januarjem - torej pred Bidnovo inavguracijo - Donald Trump zares pomilostil samega sebe, to ne pomeni, da ga ne bo mogoče preganjati zaradi kršitve zakonov v posameznih državah.

Sedaj pa naj bi aktualnega predsednika ZDA na nevarnost, da ga lahko preganjajo tudi zato, ker je svoje pristaše vzpodbujal, da naj napadejo in vpadejo v Kapitol ter na ta način prekinejo štetje elektorskih glasov in razglasitev Joeja Bidna za zmagovalca novembrskih predsedniških volitev, opozarja tudi svetovalec Bele hiše Pat Cipollone.

Vendar bi se tudi samopomilostitev Trumpu lahko vrnila kot bumerang, opozarjajo kritiki.

Pri tem prav tako ni znano, ali bo Donald Trump, v kolikor se samopomilosti, to sporočil javnosti.

Trump je vsekakor prepričan, da lahko pomilosti tudi samega sebe.

Že leta 2018 je tvitnil, da ima »absolutno pravico«, da stori kaj takega.

Pravniki v to dvomijo, kajti to pomeni, da bi bil prav vsak ameriški predsednik dejansko nad zakonodajo in bi lahko – popolnoma nekaznovano – storil tudi najhujša dejanja. To pa zagotovo ni bila namera tvorcev ameriške ustave.

Vendar jim nekateri pravniki ugovarjajo kljub dejstvu, da praktičnih primerov, na katere bi se lahko sklicevali, v ameriški zgodovini enostavno – ni.

Trump zato vztraja pri tej svoji »pravici«, ki bi lahko doživela tudi pravno preverjanje pred ameriškimi sodišči.

»Kot so povedali številni pravniki, imam absolutno pravico, da POMILOSTIM samega sebe, toda zakaj bi to storil, če nisem naredil ničesar narobe? Medtem pa se nikoli končan lov na čarovnice, ki ga vodi 13 zelo Jeznih in Konfliktnih Demokratov (in drugi) nadaljuje v času vmesnih volitev!,« je zapisal Trump še v času preiskave Roberta Muellerja o Trumpovi vlogi pri vpletanju Rusije v volitve leta 2016, ki na koncu ni privedla do kakšnega konkretnega rezultata.

V predstavniškem domu medtem grozijo, da bodo že v ponedeljek začeli s postopkom nove ustavne obtožbe, če Pence do ponedeljka, 11. januarja ne odstavi Trumpa.

Po navedbah pravnikov, s katerimi so se pogovarjali novinarji ABC News večina ustavih pravnikov meni, da se predsednik ne more »samopomilostiti« in to zaradi temeljnega pravnega načela, po katerem »nihče ne more biti sodnik v lastnem primeru.«

»Samopomilostitev pa je popolnoma očitno v nasprotju s tem načelom,« je ocenil profesor prava z univerze Harvard Mark Tushnet.

Louis Seidman, profesor prava z univerze Georgetown, ki je nekoč delal za Thurgooda Marshalla, sodnika Vrhovnega sodišča ZDA pa je dejal, da vsaka pomilostitev »predpostavlja, da je to nekaj, kar ena oseba daje drugi« pri čemer bi bila samopomilostitev tudi »v nasprotju s prepovedjo konflikta interesov.«

Z uspešno samopomilostitvijo bi Trump postal nekakšen nedotakljiv kralj, opozarjajo pravniki.

Ker pa ustava o tem vprašanju molči, se Donald Trump še zmeraj lahko oklepa za to rešilno bilko.

Poleg napada na Kapitol ima Trump še vrsto drugih sodnih težav.

Preganja ga predvsem newyorški tožilec Cyrus Vance, ki med drugim preiskuje Trumpove finance, domnevno izogibanje plačevanju davkov, pa tudi nepravilnosti v njegovi dobrodelni organizaciji in predsednikovo vpletenost v poskus utišanja žensk, ki so z njim imele afere ali pa ga obtožujejo za številna posilstva.

Vance do zdaj proti Trumpu (še) ni vložil nobene obtožnice.

Vendar je mogoče pričakovati, da bo do konca svojega mandata Trump pomilostil še celo vrsto ljudi.

Ob sebi pa bi lahko pomilostil tudi mnoge iz svojega ožjega kroga oziroma člane svoje družine.

Trump naj bi razmišljal o možnosti, da pomilosti svojega odvetnika in nekdanjega newyorškega župana Rudyja Giulianija, ob njem pa tudi svojo hčerko Ivanko Trump in zeta Jareda Kuschnerja, ki sta za Donalda Trumpa kot svetovalca delala v Beli hiši, ter svoja sinova Donalda Trumpa mlajšega in Erica Trumpa, ki sta mu pomagala pri vodenju družinskih podjetjih in predsedniških kampanjah.

Predsednikovi kritiki pa opozarjajo, da bi bila pomilostitev pred obsodbo oziroma obtožnico nenavadna, saj bi s tem impliciral, da je posameznik vsekakor ali pa na neki način kriv za svoja dejanja, glede katerih je bil (samo)pomiloščen.

Delite članek