REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Podpredsednik ZDA in generalštab ameriške vojske obrnila hrbet Trumpu, Nacionalna garda angažirana mimo njega

Podpredsednik ZDA in generalštab ameriške vojske obrnila hrbet Trumpu, Nacionalna garda angažirana mimo njegaDonald Trump, Mike Pence. Vir: Twitter

Ameriški mediji so včeraj poročali, da je ameriški predsednik Donald Trump za obrambo Kapitola oziroma Kongresa in Senata, v katere je vdrla drhal z njegovega mitinga angažiral Nacionalno gardo, torej vojsko, ki skrbi za red v primeru večjih nemirov ali nesreč.

Vendar je zadeva nekoliko drugačna.

Ameriški minister za obrambo Christopher Miller je razkril, da je načrt umirjanja napetosti po vdoru »demonstrantov« na Capitol Hill sprejel v soglasju s podpredsednikom ZDA Mikom Penceom in ob posvetu z načelnikom generalštaba ameriške vojske.

Jonathan Hoffman, tiskovni predstavnik Pentagona je potrdil, da je Nacionalna garda mobilizirana.

Iz tega jasno izhaja, da je Miller to naredil mimo sedanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je poveljnik oboroženih sil.

»Načelnik Glavnega štaba general Milley in jaz sva se ločeno pogovarjala s podpredsednikom Penceom, predsednico predstavniškega doma Nancy Pelosi, vodjo senatne večine McConnellom, senatorjem Schumerjem in poslancem Hoyerjem o situaciji na ameriškem Kapitolu. Aktivirali smo Nacionalno gardo, da bi pomagala zveznim in lokalnim policijskim silam, pri poskusu mirne razrešitve situacije. Pripravljeni smo omogočiti dodatno pomoč, če bo potrebno. Naši ljudje so zaprisegli, da bodo branili Ustavo in našo demokratično obliko oblasti in tako se bodo tudi obnašali,« je zapisal Miller.

Millerjevo ignoriranje Trumpa in neposredno komuniciranje s Penceom je brez presedana v ameriški zgodovini.

Pence je sicer na družbenih omrežjih prenehal spremljati Trumpa in za svojo glavno fotografijo izbral novoizvoljenega predsednika ZDA Joeja Bidna in podpredsednico Kamalo Harris.

Že pred tem je zavrnil Trumpovo zahtevo, da razveljavi razglasitev volilnih rezultatov, zaradi česar ga imajo Trumpovi pristaši za »izdajalca.«

Po drugi strani del članov predstavniškega doma že pripravlja novo ustavno obtožbo zoper Trumpa, za katero pa je zelo malo možnosti, da uspe, saj se Trumpu že čez 13 dni izteka mandat.

Del politikov okoli Trumpa pa razmišlja celo o aktiviranju 25. člena ustave, s pomočjo katerega bi vlada s soglasjem vseh članov razrešila Trumpa in na njegovo mesto začasno imenovala Mika Pencea.

Trump sicer sedaj trdi, da bo »mirno predal oblast«, toda komentatorji že opozarjajo, da bi bilo to, kar smo videli včeraj, lahko samo začetek novih poskusov Donalda Trumpa, da znova osvoji oblast – morda že čez štiri leta.

Delite članek