REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Nevihta je tukaj!« Kdo je ženska ubita v ameriškem kongresu: veteranka zračnih sil, ki je oboževala Trumpa

»Nevihta je tukaj!« Kdo je ženska ubita v ameriškem kongresu: veteranka zračnih sil, ki je oboževala TrumpaKdo je ubita ženska? Vir: Twitter

Ameriški mediji so razkrili identiteto ženske, ki je bila ubita v sredo zvečer med poskusom vdora v dvorano ameriškega kongresa, kjer je potekalo zasedanje za potrditev volilne zmage Joeja Bidna na novembrskih predsedniških volitvah.

Gre za Ashli Babbit, veteranko ameriških zračnih sil iz San Diega, ki je ustreljena med nasilnimi izgredi skrajne desnice v času, ko je skupaj z drugimi privrženci poraženca na volitvah za predsednika ZDA Donalda Trumpa vdrla v stavbo na Capitol Hillu, poroča New York Post.

Tik pred vdorom pristašev Trumpa v kongres je Babbitova na Twitterju zapisala, da jih »nič ne bo ustavilo« in da je »nevihta prispela!«.

»Nič nas ne bo ustavilo! Lahko poskusijo, toda nevihta je tu in se v manj kot 24 urah spušča na DC (Washington). Tema se spreminja v svetlobo,« so bile zadnje besede, ki jih je Ashli zapisala na Twitterju.

Trenutek, ko je bila ubita, se je prav tako pojavil v obliki video posnetkov na družbenih omrežjih.

Evropski poslanec Guy Verhofstadt ob tem ni pozabil spomniti, kdo so politiki, ki ob neuspelem poskusu državnega udara v ZDA podpirajo in ljubijo Donalda Trumpa ter kako glasen je njihov molk v Evropi.

Poleg Faragea, Orbána, Le Penove, Wildersa in Salvinija ni pozabil omeniti tudi - slovenskega predsednika vlade Janeza Janšo.

Medtem pa je le nekaj ur prej, preden je skupaj z drugimi privrženci Donalda Trumpa vdrla v Kongres, Babbitova na Twitterju objavila seznam opravkov, »ki jih je treba postoriti, preden se Kongres sestane danes«.

Na njenem seznamu sta bila odstop podpredsednika ZDA Mika Pencea in vlaganje obtožnice zoper njega zaradi izdaje.

Po novici, da je Babbitova izgubila bitko za življenje, so se družbena omrežja vnela - za nekatere je bila primer patriota in junakinja, za druge pa je to prenehala biti v trenutku, ko se je udeležila včerajšnjega poskusa državnega udara in z drhaljo somišljenikov razdejala središče ameriške demokracije.

Spomnimo, Pence je včeraj zavrnil Trumpovo zahtevo, da enostransko zavrne potrditev elektorskih glasov, zaradi česar ga je Trump zmerjal za izdajalca, preden sta Twitter in Facebook trenutnemu ameriškemu predsedniku blokirala račun.

Pence je nato kot nosilno fotografijo na svojem Twitter računu objavil zmagovalni posnetek Joeja Bidna in podpredsednice Združenih držav Amerike Kamale Harris, hkrati pa je na družbenih omrežjih prenehal slediti Donaldu Trumpu.

Policija je davi sporočila, da so v nasilju umrli štirje ljudje.

Medtem pa je bila ugotovljena identiteta tudi mnogih drugih izgrednikov, ki so sinoči razdejali kongres.

Med njimi prevladujejo pripadniki skrajno desnih skupin oziroma nacisti, ki zanikajo holokavst in občudujejo prvine zloglasnega nacističnega taborišča za uničevanje ljudi Auschwitz

Prav tako je razkrita identiteta tudi drugih najbolj izpostavljenih izgrednikov.

Tisti, ki je mnoge Američane spominjal na volkodlaka, pa je Jake Angeli iz Phoenixa, ki zase na družbenih omrežjih pravi, da je igralec in pevec.

Toda brskanje po družbenih omrežjih je nato odkrilo, da je Angeli prav tako v navezi s Trumpovim odvetnikom Rudyjem Giulianijem.

Pod črto: Trumpovim volivcem ni uspelo minirati potrditve Joeja Bidna in Kamale Harris, ker so se kongresniki po večurni prekinitvi zaradi vdora in divjanja protestnikov znova zbrali na Capitol Hillu in nadaljevali potrjevanje izida novembrskih predsedniških volitev.

»Tistim, ki ste danes v našem Kapitolu povzročili opustošenje (sporočam, op.avt.): niste zmagali!« je uvodoma, ob nadaljevanju seje dejal podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je vodil zasedanje.

»Vrnimo se k delu,« je pozval kongresnike in požel močan aplavz.

Senatorji so najprej zavrnili ugovor na izid volitev v Arizoni in Pensilvaniji, po kratkem premoru pa so nadaljevali potrjevanje izidov.

Demokrati v pravosodnem odboru predstavniškega doma so Pencea sicer pozvali k takojšnji aktivaciji 25. amandmaja, ki omogoča prenos oblasti na podpredsednika ZDA.

Več republikancev, ki so v preteklih dneh napovedovali ugovore na zmago Joeja Bidena, si je premislilo zaradi omenjenega nasilja.

S položajev naj bi protestno odstopilo tudi več zaposlenih v Beli hiši, med njimi tudi vodja kabineta Melanie Trump Stephanie Grisham.

Ni dvoma, da Donalda Trumpa zaradi morda najhujšega napada na temelje demokracije v ZDA sedaj panično zapuščajo sodelavci, Melanio, ki Trumpu še vedno zvesto sledi - pa prav tako.

Donald Trump pa nasilja in zavržnega vedenja svojih privržencev - ni obsodil.

Na dogajanje, ki je pretreslo ZDA in svet, se je odzval novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden, ki je pozval predsednika Donalda Trumpa, naj nemudoma zahteva konec tega obleganja.

»Naša demokracija je pod napadom, kot ga še ni bilo, napadom na vladavino prava in predstavnike ljudstva,« je opozoril Biden.

»Ti prizori ne predstavljajo tega, kar smo, to je kaos in mora se končati zdaj. To ni protest, ampak vstaja,« je opozoril in napovedal, da bodo v ZDA naslednja štiri leta skušali obnoviti demokracijo.

Delite članek