REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kaos v ZDA: »To je državni udar! ZDA so postale pravi Balkan in od danes uradno država tretjega sveta!«

Kaos v ZDA: »To je državni udar! ZDA so postale pravi Balkan in od danes uradno država tretjega sveta!«Nemiri v ZDA. Vir: Twitter

Iz glavnega mesta ZDA prihajajo danes prizori popolnega kaosa.

Po velikem mitingu, na katerem je odhajajoči ameriški predsednik Donald Trump podžigal svoje privržence, da naj se napotijo proti Kapitolu, so to res storili – toda tako, da so predrli štiri sloje zaščitne ograje in vpadli v Kapitol, kjer so se namenili preštevati elektorske glasove, kar je zadnji korak pred inavguracijo novega predsednika Joeja Bidna 20. januarja letos.

Slišali so se streli, izstreljen je bil tudi solzivec, podpredsednika ZDA Mika Pencea in člane Kongesa pa je medtem policija evakuirala iz poslopja.

Hudo ranjena naj bi bila neka ženska, ki so jo okrvavljeno odpeljali v bolnišnico.

Po hodnikih in sobanah Kongresa in Senata medtem hodijo horde Trumpovih pristašev in kričijo, da je »Trump zmagal«, da je zgradba »njihova«, ob tem pa mahajo tudi s konfederacijskimi zastavami.

Policija jih je sicer poskušala zadržati, toda veliko bolj »nežno« kot v časih, ko so v mestu potekale demonstracije v podporo pravic temnopoltih.

Predsednik ZDA naj bi sicer ukazal nacionalni gardi in drugim zveznim službam, da naj se odzovejo na nerede v glavnem mestu.

Vendar so ti neredi v velikem delu prav rezultat delovanja sedanjega ameriškega predsednika, ki nikakor ne želi priznati poraza.

Ameriški komentator Tim Judah je ob tem zapisal, da so se ZDA »popolnoma spremenile v Balkan.«

Demonstranti so ob tem razbili tudi nekaj oken in vrat.

»To so prizori, kot smo jih navajeni gledati iz držav, kot je Belorusija. Če bi se to dogajalo tam, bi to imenovali državni udar je dejal ameriški kongresnik Adam Kinzinger.

Novinar portala »Middle East Eye« Ragip Sojlu pa je napisal, da so Združene države Amerike s tem »uradno postale država tretjega sveta

Volilne izide predsedniških volitev novembra lani, na katerih je Joe Biden premagal dosedanjega predsednika Donalda Trumpa, so sredi decembra potrdili elektorji.

Danes sta se v skladu z ameriško ustavo na skupnem zasedanju sestala oba domova kongresa, ki naj bi preštela elektorske glasove in razglasila zmagovalca.

O Trumpovem ugovoru na rezultate volitev bosta morala ločeno glasovati oba domova kongresa, ki ga bosta po pričakovanjih zavrnila.

Za spremembo izidov bi namreč republikanci potrebovali večino glasov v obeh domovih kongresa.

Demokratska večina v predstavniškem domu bo ugovore zavrnila, proti temu pa se je doslej izreklo tudi več kot dovolj republikancev v senatu.

Ob tem je Donalda Trumpa v zadnjem trenutku »izdal« tudi podpredsednik Mike Pence.

Trump je namreč od Pencea zahteval, da naj razveljavi rezultate elektorjev, saj kot podpredsednik ZDA vodi ceremonijo potrjevanja glasov.

Toda Pence je prav med Trumpovim mitingom objavil pismo, v katerem je zapisal, da tega ne bo storil, ker želi spoštovati ustavo.

»Moja prisega za podporo in obrambo ustave mi ne daje enostranskih pooblastil za odločanje o tem, katere elektorske glasove se lahko upošteva in katere ne,« je sporočil Pence v tri strani dolgem pismu kongresu.

Vse torej kaže, da se je ob izbiri med Trumpom in ustavo Pence odločil – za ustavo.

S tem se je zoperstavil Trumpu, ki še vedno ne priznava rezultatov novembrskih volitev in mu je naročil, naj »naredi, kar je treba in ustavi krajo.«

Republikanci so sicer v ključnih volitvah v zvezni državi Georgii izgubili tudi dve mesti senatorjev, s tem pa bodo demokrati imeli vsaj prvi dve leti pod nadzorom tako predstavniški dom kot Senat.

Gre za hud udarec za republikance in veliko zmago demokratov.

Županja Washingtona Muriel Bowser je medtem razglasila policijsko uro.

Velja od 18. ure dalje po lokalnem času (od polnoči po našem).

Trump je protestnike pozval, naj se ne zatekajo k nasilju.

Delite članek