REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Burna noč v Beli hiši: Trump prepovedal vstop šefu kabineta podpredsednika ZDA, Melaniine pomočnice se razbežale

Burna noč v Beli hiši: Trump prepovedal vstop šefu kabineta podpredsednika ZDA, Melaniine pomočnice se razbežaleKam bo šla Melania? Vir: Twitter

Ameriški predsednik Donald Trump je Marcu Shortu, šefu kabineta podpredsednika ZDA Mika Pencea prepovedal vstop v Belo hišo, potem ko je Pence zavrnil izpolnitev Trumpove zahteve, da zavrne rezultate predsedniških volitev, poroča NBC News.

Pence, ki predseduje senatu kot podpredsednik Združenih držav Amerike, je prisegel, da bo spoštoval ameriško ustavo, in ob tej priložnosti dodal »Bog mi pomagaj«.

Short, ki je pred tem opravljal dolžnost direktorja urada za zakonodajna vprašanja v Trumpovi administraciji, je Penceu svetoval, kako izpeljati postopek spremljanja štetja glasov volilnega kolegija, ki je naposled potrdil izvolitev Joeja Bidna na mesto 46. predsednika Združenih držav Amerike.

Medtem dogajanjem se je zgodil napad na kongres, v katerem je pet oseb izgubilo življenje.

Ob vsesplošnem nasilju in razdejanju na Capitol Hillu se je začela strmoglavo krhati tako administracija Donalda Trumpa kot ekipa sodelavcev njegove soproge Melanie.

Dve glavne pomočnice prve dame ZDA Melanie Trump sta odstopili že v sredo, zavržni dogodki, ki jih je sprožil sam Donald Trump med svojimi privrženci, pa so pritegnili tudi nekaj drugih visokih uradnikov Bele hiše, da premislijo o odstopu, vključno s svetovalcem za nacionalno varnost Robertom O'Brienom in njegovim namestnikom Matthewom Pottingerjem.

Stephanie Grisham je med prvimi odstopila z mesta vodje kabineta trenutne prve dame ZDA.

»V čast mi je bilo služiti državi v Beli hiši. Zelo sem ponosna, da sem bila del poslanstva gospe Melanie Trump, v katerem smo pomagali otrokom po vsem svetu in v tej administraciji dosegli marsikaj,« je v skopi izjavi zapisala Grishamova, poroča Reuters.

Grishamova je v Beli hiši nekaj let delala kot sekretarka za odnose z mediji, preden je postala šefica kabineta prve dame ZDA Melanie Trump, vendar ni želela povedati, ali je njen odstop povezan z nasiljem v prestolnici, toda vir, ki ji je blizu, je potrdil, da je bilo prav nasilje kaplja čez rob, poudarja Reuters.

Odstopili sta tudi sekretarka Bele hiše za socialne zadeve Anna Cristina »Rickie« Niceta Lloyd in namestnica tiskovne predstavnice Bele hiše Sarah Matthews.

O'Brien in Pottinger sta bila sicer ključna za politiko Trumpove administracije do Kitajske.

»Pravkar sem se pogovarjal s podpredsednikom (Mikom) Penceom. Zelo sem ponosen, da sodelujem z njim,« je davi sporočil O'Brien.

Medtem se je jeza Američanov zaradi poskusa državnega udara v sredo, 6. januarja, ali kot so ga opisali sami prevratniki – »revolucije«, ki so jo želeli izvesti z razdejanjem poslopja, ki je simbolično središče ameriške demokracije - usmerila na Donalda Trumpa.

Pa tudi na njegovo ženo Melanio in druge člane družine, ki so bili upeti v vzvode Trumpove administracije.

Predvsem pa na Melanio, ki se je te dni zavila v molk.

Mediji so spomnili tudi na odsotnost kakršne koli empatije in nečimrnost, ki krasita značaj aktualne prve dame ZDA.

Na primer, ko je poskusila »pustiti lasten pečat« v priljubljenem vrtu Bele hiše (Rose Garden) tako, da ga je po mnenju številnih komentatorjev in analitikov dobesedno uničila s prenovo, tekom katere je dala izruvati dragocene zgodovinske primerke rož in dreves …

Melanio zato mnogi opominjajo, naj dobro premisli, ker v Beli hiši živi z »izdajalcem«, ki je sprožil »upor« in da je zato njen molk mogoče razumeti tako, kot da podpira Donaldove laži, zaradi česar se bo tudi zanjo štelo, da ji kri leži na rokah.

S tem merijo na prvo žrtev včerajšnjih dogodkov Ashli Babbit, ki je bila nekoč veteranka ameriških zračnih sil, toda ni umrla častno - na bojnem polju kot vojakinja, temveč kot vneta Trumpova podpornica v napadu na poslopje kongresa, nahujskana z njegovo politiko sovraštva in delitev …

Tisti, ki se jim Melania nekoliko smili, pa ji predlagajo, da nemudoma pobere šila in kopita iz Bele hiše, kot so to naredile njene (zdaj že nekdanje) pomočnice …

Po drugi strani washingtonski mediji poročajo, da je imela Melania v preteklih dneh polne roke dela, ker je mrzlično po telefonu klicala – več kot 50 različnih odvetnikov za ločitve.

Delite članek