REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Melania renovirala in v Beli hiši »uničila« slavni Rose Garden, ki ga je oblikovala Jackie Kennedy

Melania renovirala in v Beli hiši »uničila« slavni Rose Garden, ki ga je oblikovala Jackie KennedyVrt Jackie Kennedy in nova različica Rose Garden, prenovljena pod taktirko Melanie Trump. Vir: Twitter, Wikipedia

Melania Trump, prva dama ZDA se je v zadnjem času ukvarjala z renoviranjem znamenitega vrta Rose Garden v Beli hiši.

Slike preurejenega je ponosno objavila na družbenih omrežjih en dan predno bo s svojim govorom v torek na istem mestu podprla ponovno kandidaturo svojega soproga Donalda Trumpa za predsednika ZDA.

Slavni Rose Garden v najnovejši podobi krasijo bele in rožnate vrtnice ter sivka.

Vrt so urejali od julija, ko je 50-letna Trumpova napovedala, da se bo lotila temeljite prenove vrta, vključno z rastlinami in cvetjem ter gradnjo novih kamnitih stezic.

Toda nato se je z družbenih omrežij usul pravi plaz ogorčenih kritik.

Melania Trump je namreč popolnoma preuredila vrt in ga naredila veliko bolj belega in pustega, ob tem pa je še spremenila vse, kar je v vrtu pred tem uredila ikona ameriške politike – Jackie Kennedy, soproga ubitega predsednika ZDA Johna F. Kennedya.

Melania je sicer trdila, da je vrt preuredila le v skladu s prvotnimi načrti, toda dejstvo je, da je ob njegovem nastanku oblikovanje vrta nadzorovala Jackie.

Vrt so zato doslej vedno povezovali predvsem z Jackie.

Komentarji zaradi spremembe so bili v ZDA tako ostri, da je enega od nekdanjih novinarjev New York Timesa zaneslo celo v to, da se je zgražal, kako lahko »tujka« Melania uniči ameriško dediščino.

Pozneje se je opravičil, zbrisal tvit, je pa vztrajal, da oseba, ki je ameriški državljan manj kot tretjino svojega življenja in je ameriško državljanstvo dobila šele leta 2006, ne bi smela imeti pravice, da na ta način uničuje ameriško kulturno dediščino.

Številni so tudi protestirali, ker Melania naj bi ne samo odstranila tulipane, pač pa tudi »porezala drevesa«, češnje, ki simbolizirajo prijateljstvo med ameriškim in japonskim narodom.

Pozneje se je izkazalo, da so jih zgolj izkopali in da jih bodo posadili drugje na posestvu.

Kljub temu pa je večina komentarjev uničujočih glede Melanie in njenega zadnjega podviga.

»Ali se lahko pogovorimo o tem, kako je bil Rose Garden, ki ga je oblikovala Jackie Kennedy barvit in bogat ter čudovit in kako ga je Melania naredila zgolj … belega,« je zapisala ena od komentatork.

»Trumpovi so dobili vrt in iz njega naredili parkirišče!« je zapisala druga.

Tretji so pozivali Joea Bidna, demokratskega kandidata za predsednika ZDA, da naj čim prej pride v Belo hišo in znova vzpostavi vrt takšen, kot je bil.

Tudi tuji mediji niso skoparili z ne ravno prijaznimi komentarji na račun prve dame ZDA Melanie Trump in so zapisali kar nekaj pikrih besed glede novega videza Bele hiše.

Poudarjajo, da je vse skupaj stalo neverjetnih 12 milijonov dolarjev in iz prečudovitega vrta naredilo dolgočasen prostor, ki ga nekateri primerjajo celo s - pokopališčem.

Komentatorji so hkrati trdili, da je Melania iz vrta, ki ga je omislila Jackie Kennedy naredila »teniško igrišče«, da je to sedaj »mesto brez barv in veselja

Nekateri so jo primerjali celo z Mario Antoinetto, obglavljeno kraljico Francije in Navare, ki naj bi na pritožbe ljudstva, da so lačni in nimajo česa jesti brezčutno odvrnila (to se v resnici najverjetneje ni zgodilo), da, »če nimajo kruha, naj pač jedo potico.«

Med Američani je celo zaokrožila anekdota, da se Melanii pač fučka, kaj si kdo misli, in da bi se v njeni različici stavek, ki je pripisan obglavljeni francoski kraljici glasil, da, »če nimajo kruha, naj pač jedo grmičevje

Primerjavo med Melanio Trump in Mario Antoinetto je med prvimi tvitnila nekdanja kalifornijska kongresnica Katie Hill, njen komentar pa je že zelo kmalu dobil nekaj deset tisoč všečkov.

Ob tem so številni ocenjevali tudi, da gre za zapravljanje denarja davkoplačevalcev in to prav v času najhujše zdravstvene krize v državi, v kateri je umrlo že več kot 170.000 Američanov.

Bela hiša je nato odgovorila, da so renoviranje vrta plačali »zasebni donatorji.«

Kljub temu je večina komentarjev še vedno zelo kritičnih do spremembe, ki jo je uvedla Melania.

Rose Garden nekoč
Rose Garden nekoč. Vir: Twitter

Resnična pozitivna novost je predvsem dejstvo, da je park dobil tudi tlakovano sprehajalno pot, primerno tudi za invalide ...

Toda komentatorji so hitro ocenili, da se je to zgodilo le zato, da Donald, soprog sedanje ameriške prve dame ne bi padel ob hoji čez travo.

Delite članek