REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Melania brani fašista Trumpa do konca: bo končala tako, kot Claretta Petacci?

Melania brani fašista Trumpa do konca: bo končala tako, kot Claretta Petacci?Melania in Donald Trump - ob zadnjem Božiču v Beli hiši. Vir: Twitter

Prva dama ZDA in slovenske gore list Melania Trump, ki šteje zadnje dni v Beli hiši, se je ostro odzvala na kritike, ki jih je deležna zaradi podpore svojemu soprogu, organizatorju prvega in svojevrstnega puča v Združenih državah Amerike.

Oglasila se je prvič po »nasilni obkolitvi« Kapitola s strani »lojalistov« njenega moža.

Izrazila je sožalje in simpatije za pet ljudi, ki so umrli med spopadi med Trumpovimi izgredniki in policijo, pri tem pa je imenovala vsakega od njih »vključno z izgredniki, ki so poskusili vreči vlado,« kot je zapisal Business Insider.

Pri tem časniku prav tako niso spregledali, da je napačno imenovala veteranko Ashli Babbitt, ki je bila ustreljena med nasilnim vpadom v Kapitol.

Melaniin kratek nagovor je bil ob tem »poln slovničnih napak«, vključno z napačnimi naglasi, ob tem pa si je en stavek izposodila tudi iz svojega prejšnjega govora.

Vse to pa je po oceni časnika posledica »odstopa dveh najbližjih svetovalk Melanie Trump, ki sta odstopili po poskusu državnega udara.«

Po oceni novinarjev je prva dama ZDA nejasno obsodila poskus prevrata tako, da je rekla, da je »razočarana nad tem, kar se je zgodilo prejšni teden.

Ob tem pa je imela veliko težje besede za tiste, ki so je menda »opravljali« v zvezi z njenim (ne)odzivom na sporne dogodke.

Znano pa je, da je Melania v trenutku, ko se je dogajal nasilen vpad v Kapitol, nadzorovala fotografiranje v Beli hiši.

Ob tem je napadla tiste, ki so širili »čenče«, oziroma »neupravičene osebne napade in lažne, zavajajoče obtožbe na moj račun – s strani ljudi, ki želijo na ta način biti pomembni in to delajo načrtno.«

»Tokrat pa gre le za ozdravitev naše države in njenih državljanov. Tega ni dovoljeno izrabljati v osebno korist,« je dejala Melania.

Toda dejstvo je, da sta dve njeni svetovalki, Stephanie Grisham in sekretarka Anna Cristina Niceta odstopili prav zaradi protestov in zaradi dejstva, da Melania ni želela odgovoriti na izgrede.

Grishamova je bila dolgoletna sopotnica Melanie in ji je tudi pisala govore.

Ko je sicer z enim od svojih govorov imela težave, ker se je izkazalo, da so deli prepisani iz nastopa Michelle Obame je nato odgovornost za prepisovanje prevzel eden od drugih tekstopiscev, toda Američani niso pozabili na ta Melaniin spodrsljaj.

V ameriških časnikih so prav zato pričeli namigovati, da se Slovenka Melania s popačeno izgovorjavo v angleščini in pomanjkljivo slovnico v zadnjem času – prav zaradi izgube osebnih svetovalk – ne znajde več najbolje.

Business Insider pa je spomnil tudi na to, kako je še dan potem, ko so televizijske mreže že razglasile zmagovalca novembrskih predsedniških volitev in je Trump zavrnil priznati zmago Joeju Bidnu ter zatrdil, da gre za prevaro sama čivknila: »Američani si zaslužijo poštene volitve. Vsak zakonit – in ne nezakonit – glas mora biti preštet. Našo demokracijo moramo zaščititi s popolno transparentnostjo.«

Toda nato je njen soprog kljub več kot 50 izgubljenim tožbam še naprej ponavljal, da mu je bila zmaga ukradena, prav to pa je na koncu privedlo do smrti petih ljudi.

Podton tega in drugih podobnih zapisov v ameriških medijih je jasen - Melania Trump ne samo, da ni storila nič zoper nasilje v ZDA – takšno ravnanje je tudi podpirala in zato je v očeh več kot 70 odstotkov ameriške javnosti, ki si želi, da Trump odide s položaja, že sokriva za sramoten poskus državnega udara v ZDA.

O tem, kdo je Trump pa se je v New York Timesu jasno opredelil Paul Krugman.

Zapisal je: »Donald Trump… je res fašist – avtoritarnež, ki je pripravljen uporabiti nasilje za dosego svojih rasnih in nacionalističnih ciljev. Takšen, kot številni njegovi podporniki. Če ste o tem še imeli kakšne dvome, potem bi se ti morali končati zaradi napadov v sredo.«

Ta primerjava lahko v Sloveniji prikliče še drugačne vzporednice.

Kajti če je Trump res fašist, potem je Melania njegova Claretta Petacci.

Melaniina kariera se je še pred štirimi leti zdela veličastna, toda sedaj bi morala vse bolj paziti na to, da ne bo nekega dne končala, tako kot Mussolinijeva priležnica.

Claretta je po padcu svojega Dučeja končala tako, da so jo obesili za pete in je nato visela s telefonskih žic.

Delite članek