REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Aleksej Navalni: »Ukinitev Trumpovih računov je presedan, ki ga bodo izkoristili sovražniki svobode govora po vsem svetu!«

Aleksej Navalni: »Ukinitev Trumpovih računov je presedan, ki ga bodo izkoristili sovražniki svobode govora po vsem svetu!«Aleksej Navalni in Vladimir Putin. Vir: Twitter
»Vsakokrat, ko bodo želeli utišati nekoga, bodo rekli: 'Poglejte, to je splošna praksa, tudi Trumpa blokirajo na Twitterju,« je zapisal Navalni.

Odhajajoči ameriški predsednik Donald Trump je v boju proti osrednjim medijem dobil nepričakovanega zaveznika – zastrupljenega ruskega disidenta.

Odločitev Twitterja, Googla in Facebooka, da ukinejo ali suspendirajo računa ameriškega predsednika Donalda Trumpa je namreč kritiziral tudi nepričakovan Trumpov zaveznik – ruski disident Aleksej Navalni.

Znani opozicijski nasprotnik Vladimirja Putina in politike Kremlja, ki se zaradi zastrupitve z »novičokom« še vedno nahaja v Nemčiji, kjer so ga zdravili, je dejal, da bodo ta »presedan« sedaj izkoristili številni sovražniki svobode govora po vsem svetu.

Prav tako je zagovornike teorij zarot obtožil, da širijo napačne informacije.

Ukinitev Trumpovega računa je zanj osebno »nesprejemljiv akt cenzure.«

»Ta presedan bodo izkoristili sovražniki svobode govora po vsem svetu. Prav tako v Rusiji. Vsakokrat, ko bodo želeli utišati nekoga, bodo rekli: 'Poglejte, to je splošna praksa, tudi Trumpa blokiraju na Twitterju,« je zapisal Navalni.

Aleksej Navalni, foto: Wikimedia
Aleksej Navalni, foto: Wikimedia

Navalni sicer velja za najbolj znanega opozicijskega politika v Rusiji, kjer je ustanovil tudi posebno organizacijo za boj proti korupciji.

Večkrat je bil aretiran, za njegovo izpustitev pa je bilo v Rusiji in po svetu organiziranih veliko demonstracij.

Avgusta leta 2020 je bil na domačem poletu znotraj Rusije zastrupljen.

Potem ko ruski zdravniki niso odkrili razloga njegove bolezni je bil odpeljan v bolnišnico Charite v Berlinu.

Twitter je res zasebno podjetje, vendar so se tudi v Rusiji in na Kitajskem nagledali primerov, ko takšna zasebna podjetja postanejo 'najboljši prijatelji' z oblastmi in nato sama in za njihov račun uvajajo cenzuro.

Tam naj bi ugotovili, da je bil zastrupljen z živčnim strupom novičokom.

Gre za isto ali podobno substanco, s katero naj bi bile po trditvah vlade Velike Britanije zastrupljene tudi nekatere druge, ruskim oblastem nevarne osebe, predvsem nekdanji agent Sergej Skripal in njegova hčerka Julija.

Navalni za svojo zastrupitev obtožuje ruske oblasti, ki pa te obtožbe zanikajo in poudarjajo, da so imele interes za takšne zastrupitve le nekatere tuje države, ne pa Rusija.

Navalni sedaj ob ukinitvi Twitter in Facebook računov odhajajočega ameriškega predsednika opozarja, da je to dvorezen meč in da je Twitter res zasebno podjetje, da pa so se tudi v Rusiji in na Kitajskem nagledali primerov, ko takšna zasebna podjetja postanejo »najboljši prijatelji« z oblastmi in nato sama ter za račun oblastnikov uvajajo cenzuro.

Vladimirju Putinu je Donald Trump znova naredil uslugo... Vir:Twitter
Vladimirju Putinu je Donald Trump znova naredil uslugo ... Vir: Twitter

Opozoril je tudi, da imajo »hladnokrvni morilci« kot sta »Putin ali Maduro« in lažnivci, »kot je Medvedjev - vsi Twitter račune.«

Prav tako je opozoril, da tisti, ki so zanikali obstoj Covida-19 še vedno »svobodno komunicirajo prek Twitterja,« čeprav so njihove besede svet stale na tisoče življenj.

Kljub temu pa je bil samo Trumpov račun prepovedan javno in hvalisavo, takšna selektivnost pa kaže, da je šlo za akt cenzure, meni Navalni.

'Kljub temu pa je bil samo Trumpov račun prepovedan javno in hvalisavo, takšna selektivnost pa kaže, da je šlo za akt cenzure,' trdi Navalni.

Sebe je primerjal s Trumpom in poudaril, da bi vsak na podoben način kot se sedaj dogaja v ZDA lahko v Rusiji dobil 80 odstotkov podpore Kremlja na vprašanje, »zakaj me ni dovoljeno omeniti na ruski televiziji in zakaj ne morem sodelovati na nobenih volitvah.«

Tehnološki giganti, ki upravljajo z družbenimi omrežji so Trumpove račune sicer ukinili ali suspendirali zaradi nasilja, ki je sledilo Trumpovemu mitingu pred preštevanjem elektroskih glasov v ameriškem Senatu 6. januarja, nato pa so v Kapitol vpadli Trumpovi privrženci in prekinili potrditev Joeja Bidna kot novoizvoljenega ameriškega predsednika.

Trump je sicer poraz po tem dogodku naposled priznal, vendar rezultatov volitev še vedno ne priznava in vztraja, da je zmaga novoizvoljenega predsednika Joeja Bidna, ki bo prisegel 20. januarja dosežena s pomočjo prevare, česar pa ni uspel dokazati niti na ameriških sodiščih, čeprav je sprožil več kot 60 tožb, s katerimi je skupaj s četico dragih odvetnikov izpodbijal veljavnost volilnih rezultatov predsedniških volitev.

Delite članek