REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Absurdno: Podkupljiva Pivčeva, znana kot Aleksandra Brez Stranke, si je za stike s poslanci omislila celo - kurirja!

Absurdno: Podkupljiva Pivčeva, znana kot Aleksandra Brez Stranke, si je za stike s poslanci omislila celo - kurirja!Aleksandra Brez Poslancev po zgledu Ivana (Janeza) Brez Dežele. Vir: Facebook, Wikipedia
Pivčeva se je odločila, da bo do kongresa s poslansko skupino komunicirala prek enega od podpredsednikov stranke. Ta podpredsednik bi imel vlogo nekakšnega kurirja in posrednika, kar jasno kaže, kako slabi so odnosi znotraj stranke.

Odnosi v stranki DeSUS se še naprej zaostrujejo. Aleksandra Pivec se bo očitno potrudila, da svoj odhod s čela stranke kritikom njenega dela in obnašanja zaplete do konca in zagreni, kolikor se le da.

Izvršni odbor DeSUS je na petkovi seji sicer sprejel dva osrednja sklepa. Prvi je, da bo svetu stranke predlagal sklic izrednega kongresa in to najkasneje do konca letošnjega leta.

Na njem naj bi Aleksandra Pivec »ponudila glasovanje o zaupnici«.

Drugi sklep je nekoliko nenavaden – gre za seznanitev članov izvršnega odbora z odločitvijo Pivčeve, da bo do kongresa za koordinacijo stranke s poslansko skupino pooblastila enega od podpredsednikov stranke.

Ta podpredsednik bi imel torej vlogo nekakšnega kurirja in posrednika. To jasno kaže, kako slabi so odnosi znotraj stranke, pa tudi, kako nerealna je ideja aktualne predsednice stranke.

Kdo bo prevzel to nalogo, naj bi se s poslansko skupino še uskladili.

»Ideja o koordinatorju med predsednico in poslansko skupino je absurdna ocenjuje predsednik sveta DeSUS-a Tomaž Gantar.

Odnosi so torej v stranki tako slabi, da Pivčeva sploh več ne more govoriti s poslanci. Zato si je, kakor da bi bila nekakšna kraljica, omislila posebnega odposlanca za sporočanje svojih navodil poslancem.

Toda kaj to pomaga, ko je poslanci več sploh ne poslušajo?

Na vrhu: Je nad Pivčevo le še modro nebo? Vir: Facebook

Poslanci DeSUS-a so namreč nad ravnanjem Pivčeve ogorčeni. In če se bo takšen odnos nadaljeval bi lahko DeSUS kmalu ostal brez poslancev.

Kot takšen pa ne bo zanimiv niti za sodelovanje v vladi.

Ob tem navedbe Pivčeve, da jo lahko odstavi samo kongres in sklicevanje na pravno mnenje Inštituta za ustavno pravo kažejo, da se bo oklepala funkcije do bridkega konca.

»Pozivamo k spoštovanju pravnih norm, ki jih nalaga statut stranke. Po statutu glasovanje o nezaupnici oziroma razreševanje predsednika na svetu stranke ni mogoče,« je, sklicujoč se na pravno mnenje Inštituta za ustavno pravo, dejala Pivčeva.

'Ideja o koordinatorju med predsednico in poslansko skupino je absurdna,' ocenjuje predsednik sveta DeSUS-a Tomaž Gantar.

Trdi, da je bila demokratično izvoljena na kongresu stranke, zato pričakuje, da bo v skladu s statutom ta organ odločal tudi o morebitni nezaupnici.

To je želela zapisati tudi v sklepe izvršnega odbora, ki pa je zgolj sklenil, da bo to pravno mnenje Inštituta za ustavno pravo posredovali komisiji za statutarna vprašanja in svet stranke pozvali k zakonitemu ravnanju.

Predsednik sveta DeSUS Tomaž Gantar pa napoveduje, da bo predvidoma prihodnji četrtek sklical sejo sveta, na kateri naj bi glasovali o (ne)zaupnici Pivčevi.

Do takrat pa bo tudi on pridobil pisno pravno mnenje.

Zapleti ob odhodu Aleksandre Pivec
Zapleti ob odhodu Aleksandre Pivec. Vir: Twitter, Facebook

»Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je nosilka individualne funkcije, torej svet stranke kot najvišji organ med kongresoma lahko popolnoma legalno in legitimno odloča o njeni zaupnici oziroma nezaupnici je ob navajanju določil statuta stranke poudaril Gantar.

O nezaupnici Pivčevi naj tako svet stranke ne bi glasoval le v primeru, če zadeve ne bi uspeli pravno razčistiti ali če člani sveta tega ne bi želeli.

Zagotovo pa bodo sklicali še izredni kongres.

»V ozadju ravnanja Pivčeve je želja, da se zadeve utišajo in umirijo, a na tak način ne gre. Čas je, da začne stranka normalno delovati, ne pa, da se ukvarjamo sami s sabo,« meni Gantar.

Poslanci DeSUS-a so nad odločitvijo Pivčeve o postavitvi »koordinatorja« ogorčeni.

»Gospa ne razume politike je idejo Pivčeve komentiral vodja poslancev Franc Jurša.

Aleksandra Pivec, ljubiteljica razkošja in družinskih izletov na stroške davkoplačevalcev. Vir: Facebook
Branko Simonoviču ni jasno, kako bo lahko Pivčeva DeSUS zastopala v vladi, za komuniciranje s poslanci pa bo določila nekoga drugega... Tudi za Janšo in vlado pa ne bo več pomembno, kdo bo imel bolj prav, Pivčeva ali Gantar, pač pa, komu bodo sledili poslanci. Ti pa so se že odločili. Proti Pivčevi.

»Te operacije ne razumem,« začudenja ni mogel skriti poslanec Branko Simonovič. Ni mu jasno, kako bo lahko Pivčeva DeSUS zastopala v vladi, za komuniciranje s poslanci pa bo določila nekoga drugega.

Simonovič je tudi izpostavil, da bo – glede na načrt Pivčeve – očitno prej kot do odločanja o nadaljnjem vodenju stranke prišlo do interpelacije o delu ministrice za kmetijstvo; pri tej pa bodo pomembni tudi glasovi poslancev DeSUS.

Res je - in tudi za Janšo in vlado ne bo več pomembno, kdo bo imel bolj prav, Pivčeva ali Gantar, pač pa, komu bodo sledili poslanci. Ti pa so se že odločili. Proti Pivčevi.

Aleksandra Pivec se je želela zapisati v zgodovino slovenske politike in to bo ji res uspelo, le na nekoliko drugačen način, kot je to omislila.

Ampak tudi porazi so včasih dobri za zgodovino.

Na njenem primeru se bodo tako generacije politikov v prihodnje lahko učile, česa politik ne sme početi in kako ne sme ravnati.

Aleksandra Pivec se danes obnaša ne kakor predsednica, pač pa kakor kraljica: Ob tem, da se tudi lepotiči s pomočjo sponzorjev in si neprestano menjava garderobo pričakuje, da ji bodo podložniki poravnali vse račune ne le za njo, pač pa tudi za njeno družino in ostale strankarske dvorjane.

Aleksandra Pivec ima rada evre
Veselo, pomembno je le, da stroške poravnajo davkoplačevalci. Vir: Facebook

Podoben primer iz zgodovine poznamo.

Ivan Brez Dežele (tudi Janez Brez dežele; angleško John Lackland, francosko Jean Sans Terre), angleški kralj, ki je vladal med leti 1167 – 1216 je imel podobno nesrečno usodo.

Rodil se je v Oxfordu, bil je peti sin in zadnji od osmih otrok Henrika II. in Eleonore Akvitanske.

Na prestolu je nasledil svojega starejšega brata Riharda Levjesrčnega.

Aleksandro Pivec si bomo zapomnili kot kraljico kamer, ki je plesala eno poletje in kot Aleksandro brez Poslancev ali kot Aleksandro Brez Stranke.

V angleško-francoski vojni (1180-1223) je izgubil svojo celotno francosko posest, zato je dobil vzdevek Brez dežele.

Ko si je hotel podrediti cerkev, se je sprl s papežem Inocencem III. in izgubil.

Priznati se je moral kot papeški vazal in papežu letno plačevati 1000 funtšterlingov.

Zaradi pritiska plemstva in meščanstva je moral 1215 izdati veliko listino svoboščin (Magna charta libertatum), dokument, ki omejuje njegovo oblast in naj bi bil prvi korak proti demokraciji.

Janez Brez Dežele
Janez Brez Dežele  Vir:Wikipedija

Po tej poti gre na slovenski mikro-ravni sedaj Pivčeva.

Če jo bo slovenski Ivan (Janez) še dovolj dolgo podpiral, pa se bo Aleksandri nekoč pridružil tudi Janez Brez Poslancev oziroma Janez Brez Dežele.

Izgubila je bitko z javnostjo, nato s poslanci, sedaj gre v boj na svet in kongres lastne stranke in če ne bo kakšnega čudeža, si jo bomo zapomnili kot kraljico kamer in visokih pet, ki si je za svojo obrambo izbrala najslabše možne izgovore, sprva (ob aferi SRIPT decembra lani) na bolezen, zdaj pa, ob aferah Kras in Izola, pa se je začela sklicevati na to, da je le uboga mama in žena ...

Tako je odplesala eno poletje v vladi Janeza Janše, naposled pa si jo bomo zapomnili kot Aleksandro brez Poslancev ali kot Aleksandro Brez Stranke.

Njen poraz bo seveda pomemben pri civiliziranju slovenskih politikov in nova Magna charta libertatum slovenske demokracije.

Toda - če jo bo slovenski Ivan (Janez) še dovolj dolgo podpiral, pa se bo Aleksandri nekoč pridružil tudi Janez Brez Poslancev oziroma Janez Brez Dežele.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek