REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemoralno, nezakonito, sramotno: Joc Pečečnik priznal krajo zaščitne opreme in od vlade dobil - pohvalo

Nemoralno, nezakonito, sramotno: Joc Pečečnik priznal krajo zaščitne opreme in od vlade dobil - pohvaloKriminalno: Joc Pečečnik, Zdravko Počivalšek in njuna ukradena roba
Dno dna: Na predvečer največjega krščanskega praznika se Matej Tonin pohvalil s krajo in lopovu, zaradi katerega kraje bodo umirali drugi ljudje po svetu - zahvalil za pogum!

V Slovenijo je včeraj prišlo več kot 20 ton zaščitne opreme, ki jo je na Kitajskem s pomočjo vplivnih kitajskih znancev ukradel in pripeljal v Slovenijo slovenski tajkun Joc Pečečnik.

Na brniško letališče je iz Kitajske prispelo prvo od sedmih letal z 20-tonskim tovorom zaščitne opreme iz skoraj 31 milijonov evrov vredne pogodbe, ki jo je Joc Pečečnik sklenil z zavodom za blagovne rezerve.

Kot se je na Twitterju pohvalil gospodarski minister Zdravko Počivalšek gre za 1.100.000 zaščitnih mask, 1.995.000 zaščitnih rokavic in 30.000 zaščitnih oblek.

Vse so že predali civilni zaščiti.

V največjem poslu za dobavo zaščitne opreme, ocenjenem na 129 milijonov evrov, je sodelovalo podjetje Joca Pečečnika Public Digital Infrastructure.

Kdo je kdo: Objava Levice Posavje o Jocu Pečečniku in njegovemu podjetju Elektronček. Vir: Facebook

Toda pri tem je še bolj od opreme same zanimivo to, za kakšno blago gre in kako je to sploh prišlo v Slovenijo.

Joc Pečečnik je namreč za TV Slovenija dejal, da je posel izpeljal s pomočjo svojih znancev, gre menda za vplivne kitajske milijarderje, ki so njegovi prijatelji iz igralniške industrije, z dobrimi političnimi zvezami.

»Iz tovarn smo enostavno ukradli določeno kvoto opreme, ker je drugače ni bilo mogoče dobiti,« je pred kamero ne da bi trenil povedal Pečečnik in dodal, da je bila oprema, ki jo je »dobesedno ukradel« - sicer namenjena drugim državam.

Novica MMC RTV Slovenije. Vir: Screenshot RTV SLO

Kar seveda ni nenavadno - od človeka, ki je razkril svojo željo po nakupu Adrie Airways z rasistično in žaljivo oceno, da bi to naredil zato, da Slovenci ne bi bili Cigani, je bilo kaj takšnega seveda mogoče pričakovati.

Toda šokantno je, da sta gospodarski minister Zdravko Počivalšek in obrambni minister Matej Tonin nato Joca Pečečnika za uspešno opravljeno krajo celo - pohvalila.

Joc Pečečnik: 'Iz tovarn smo enostavno ukradli določeno kvoto opreme, ker je drugače ni bilo mogoče dobiti.'

Matej Tonin je celo dejal, da je bil pri izvedbi svoje kraje Joc Pečečnik - pogumen!

Mediji v Sloveniji so navdušeno poročali, da je roba res tu in to je pred velikonočnimi prazniki res velik uspeh za Slovenijo.

Po navedbah Pečečnika gre za zgolj 15 odstotkov vse opreme, ki bo v Slovenijo prišla v prihodnjih dneh, dostavljena pa mora biti do 24. aprila.

Priznanje! Vir: Screenshot Žurnal24

Ob tem je Joc Pečečnik za 24ur pojasnil, da se je kot podjetnik lotil posla, s katerim menda ne bo zaslužil nič. 

»Poklical me je minister za obrambo Matej Tonin in prosil, da pomagam, saj na področju dobave zaščitne opreme vlada panika, da je preko 1000 podjetij kandidiralo za nabavo, a nimajo nobenih resnih ponudb, ki bi bile v kratkem dobavljive,« je zatrdil Pečečnik.

Toninu je menda pojasnil, da niso specialisti za dobavo medicinske opreme, a je slednji dejal, da to ne bo težava, ker posle v vsakem primeru pregleda medresorna komisija.

»Kot državljan, ker imam rad to državo, sem šel v akcijo in poiskal, kdo bi nam to lahko dobavil,« je povedal Pečečnik.

Toda s to krajo, ki jo je poskusil zaviti v celofan domoljubja, je Joc Pečečnik spravil v neprijeten položaj tudi ministra za obrambo Mateja Tonina, ki je že obtožen zelo netransparentnega dejanja, ki ga del javnosti vidi kot krajo javnega denarja, ko je država kupila maske preko podjetja Acron, v katerem je ena od šefic tudi njegova mati.

Sedaj pa je videti, kakor da za vpletenost v zelo sumljive posle s podjetjem Acron obtoženi Tonin sodeluje s Pečečnikom, ki sploh niti ne skriva, da je sodeloval v kraji.

Odzivi na družbenih omrežjih so bili pričakovano brutalni.

Številni uporabniki družbenih omrežij se zgražajo nad tem, da Slovenija krade opremo drugim državam in zahtevajo, da država ukradeno opremo vrne.

Kraja se kljub temu, da gre za opremo, ki je potrebna za zaščito življenj – sramotna in škandalozna.

Mnogi so, zgroženi nad dogajanjem, sporočili iznajdljivemu ministru, da se dobesedno odpovedujejo ukradeni opremi, v kolikor bi bila prav ta nujna za njihovo zdravljenje ...

Premier Janez Janša pa je v nasprotju s tem na Twitterju celo izrazil hvaležnost ministroma Počivalšku in Toninu za njun trud.

»Nihče ne bo izsiljeval Vlade RS,« poudarja Janša.

Ob tem pa se je Janša zahvalil gospodarskemu ministru Počivalšku in obrambnem ministru Mateju Toninu za njun trud 24 ur na dan.

Priznal je, da bodo za maske morali »polagati račune«m v isti sapi pa hkrati zagrozil prejšnjemu predsedniku vlade.

»Račune pa bodo polagali tudi vsi odgovorni z Marjanom Šarcem na čelu, ki so opustili dolžno ravnanje pri nabavi opreme in drugih ukrepih,« je zlovešče zapisal na Twitterju.

Pečečnik je ob tem oster do medijev, ki ga označujejo za »vojnega dobičkarja.«

Ker je bil ta posel speljan preko Pečečnikovih znancev, kitajskih milijarderjev, ki so sodelovali pri kraji, je težko verjeti, da tisti, ki so kradli, ne bi tudi lagali.

Trdi, da pri tem poslu ni zaslužil ničesar, vendar je iz kopij računov jasno, da so cene prevoza zasoljene, ob tem pa so na računu tudi nenavadne postavke, v katerih se skrivajo milijoni evrov.

Zaslužki Pečečnika bi se na podlagi teh podatkov lahko gibali od najmanj dveh milijonov evrov do celo osemnajstih milijonov evrov. 

Koliko je res zaslužil, bi bilo mogoče izvedeti le, če bi pridobili podatke od tovarn, ki so izdelale in prodale blago.

Toda ker je bil ta posel speljan preko Pečečnikovih znancev, kitajskih milijarderjev, ki so sodelovali pri kraji, je težko verjeti, da tisti, ki so kradli, ne bi tudi lagali.

Ponavlja se torej zgodba iz časov orožarskih afer.

Tudi tam je bil koruptivni Janez Janša na čelu poslov, v katerih so prodajali orožje v vojno vpletenim državam in vojskam na območju nekdanje Jugoslavije, denar iz teh domoljubnih in hkrati mednarodnopravno povsem nezakonitih poslov pa je nato poniknil iz državnega proračuna.

Pri vsem skupaj je šokantno predvsem dvoje – prvič, da je Joc Pecečnik tako odkrito priznal, da je v državo pripeljal ukradeno blago, še bolj pa to, da je država ukradeno blago sprejela in podjetnika pohvalila zaradi njegovega »patriotskega« dejanja.

Kot iz stripov Alan Ford: Profit? Ah, malenkost - 18.557.108,00 evrov! Vir: Twitter
Pečečnik Slovenijo razkril kot lopovsko državo tudi v svetu, to pa zagotovo ne bo brez posledic.

Znano je, da je patriotizem zadnje zatočišče barab, toda s tem je Pecečnik Slovenijo razkril kot lopovsko državo tudi v svetu, to pa zagotovo ne bo brez posledic, kot ugotavljajo mnogi, ki so nad takšnim početjem slovenske vlade zgroženi.

Da se države na trgu v tem trenutku dobesedno »pulijo« za respiratorje in zaščitno opremo je jasno, toda celo ameriški trgovci, ki so letala z že naloženo opremo, ki so jo v resnici naročile in že plačale tretje države - dobesedno ukradli z letališč in preusmerili pošiljke v ZDA niso niti po pomoti priznali, da so kradli.

In tako je Slovenija iz države, v kateri je pred samo letom dni poslanec odstopil zaradi ukradenega sendviča postala država, v kateri v času vlade Janeza Janše kradejo za cela letala opreme, ministri iz njegove vlade pa to celo pozdravljajo in se s tem zavržnim dejanjem tudi hvalijo.

To je res moralno dno samega dna.

Pri tem pa ne bi smeli pozabiti tudi na dejstvo, da ima način pridobitve nečesa vpliv na to, kakšna je ta stvar. Kupljena oprema je – naša last, ker je kupljena.

Darilo je pač darilo. Blago, ki ga ukradeš, pa je že po definiciji – ukradeno.

Pečečnikovo priznanje ima zato tudi mednarodnopravne posledice. V kolikor država blaga ne vrne pravem lastniku, je odgovorna za krajo, njeni funkcionarji pa so odgovorni za kršitev mednarodnega prava.

Pečečnikovo priznanje ima zato tudi mednarodnopravne posledice. V kolikor država blaga ne vrne pravem lastniku, je odgovorna za krajo, njeni funkcionarji pa so odgovorni za kršitev mednarodnega prava.

Pri vsem skupaj pa seveda ni mogoče niti mimo tega, da so se pri tem s krajo hvalili nekateri ministri, ki sicer neprestano ponavljajo, da so kristjani in da se držijo visokih moralnih načel.

Tako je na primer Matej Tonin, ki je preganjal Šarca zaradi domnevno sporne zaposlitve ene znanke na neko nižje administrativno mesto v Sovi sedaj požegnal sporno dodelitev 30 milijonov evrov vredne pogodbe podjetju, ki tesno sodeluje z NSi in v katerem je ena od šefic njegova matka.

Istočasno pa se je zahvalil za ukradeno pomoč, ki jo je s pomočjo kitajskih milijarderjev iz igralniške industrije sunil od drugih držav. Če bodo v tujih državah zato umirali drugi nedolžni ljudje, bo to torej tudi nekaj, za kar bo odgovorna Slovenija!

In vse to je storil na predvečer največjega krščanskega praznika, blagoslovljene Velike noči, ko se je Matej Tonin pohvalil s krajo in lopovu, zaradi katerega kraje bodo umirali drugi ljudje po svetu - zahvalil za pogum! 

Vendar pa ukradeno blago ne bo blagoslov za Slovenijo, kajti obrambni minister Matej Tonin je ob tem, ko je prekršil ducat zakonov (med njimi tudi kazenski zakonik RS) in Ustavo Republike Slovenije s svojim zavestnim sprejemom ukradene robe prekršil tudi vsaj dve Božje zapovedi iz Svetega pisma, in sicer osmo in deseto.

Zdi se, da sta »Ne kradi!« in »Ne poželi tega, kar pripada drugim!«, zapovedi, ki sta popolnoma tuji trenutnim oblastnikom in njihovim tajkunčkom.

»Ali bi se kristjani morali držati desetih zapovedi? ... Jezus je pojasnil, zakaj potrebujemo vodstvo in kateri biblijski načeli sta najpomembnejši. 'Ne kradi!'  (2. Mojzesova 20:15). 'Ne žêli hiše svojega bližnjega! Ne žêli žene svojega bližnjega ne njegovega hlapca in dekle, ne njegovega vola in osla, ne česar koli, kar pripada tvojemu bližnjemu!' (2. Mojzesova 20:17)navajajo na strani Biblija.net.

Bo za ta prekršek dovolj, da se Tonin skupaj z druščino, ki je zavkrivila to nizkotno tatvino in navlekla sramoto na podobo Slovenije in nič hudega slutečih državljanov - izpove in izmoli nekaj očenašev in zdravihmarij?

Bo Slovenija res prevzela tudi odgovornost za smrti ljudi v drugih državah, ki bodo umirali, ker jim je Slovenija ukradla zaščitno opremo?

S tem, ko je Joc Pečečnik razkril, da je za državo ukradel zaščitno opremo, ki je ukradeno robo celo hvaležno sprejela, pa smo kot država in družba dosegli novo moralno dno.

Bo Slovenija res prevzela tudi odgovornost za smrti ljudi v drugih državah, ki bodo umirali, ker jim je Slovenija ukradla zaščitno opremo?

Kako je mogoče, da vlada ni želela zaprositi za pomoč Kitajske (zaprosil jo je šele predsednik države, ne pa vlada), po drugi strani pa se šopiri z ukradenim blagom, ki je bilo namenjeno drugim državam.

Res je tudi, da je v času pandemije prihajalo do raznih nedopustnih dejanj, kraj ali pa poskusov kraj zaščitne opreme, predvsem pa respiratorjev na svetovnem trgu.

Toda slovenski primer je res izjemen.

Le v Sloveniji se je našla moralno dovolj izprijena oseba, da je svojo krajo poskusila predstaviti kot domoljubno dejanje, celo kot najvišjo moralno točko iskrene ljubezni do domovine.

Res, kako velik bedak moraš biti, da se s krajo zaščitne medicinske opreme glasno hvališ naokoli in to predstavljaš kot primer lastne sposobnosti?

Sveto pismo: 'Ne kradi! Ne žêli hiše svojega bližnjega! Ne žêli žene svojega bližnjega ne njegovega hlapca in dekle, ne njegovega vola in osla, ne česar koli, kar pripada tvojemu bližnjemu.'

Z nemoralnimi in lopovskimi podjetniki države v EU praviloma sploh ne smejo sodelovati, kaj šele, da bi od njih kupovale blago. Tudi za bolnišnice ne.

Pri vsem skupaj je zanimivo tudi, da predsednik vlade očitno znova poskuša speljati pozornost javnosti drugam tako, da iz dneva v dan »minira« Aleksandra Čeferina, saj objavlja tvit s dokumentom v kitajski pisavi, iz katerega naj bi bilo menda očitno, da je Čeferin Sloveniji »dobavil« maske, ki jih je konfiscirala kitajska komunistična partija.

S tem daje svojim privržencem v roke izgovor, češ da država pač ni želela poslovati s komunisti.

Pri tem pa pozablja, da je Čeferin res uredil, da je v Slovenijo že prišla donacija Alibabe, glede komercialnega nakupa pa se je zgolj izpostavil zato, da bi Slovenija lahko prišla prej na vrsto in da bi država lahko takoj, če ji pogoji nakupa niso bili všeč, nakup zavrnila, ne pa da je cincala pol meseca in na koncu iz vsega skupaj naredila nekakšno nerazumljivo spletko, kjer naj bi podjetniki izsiljevali državo

Pri tem pa se je lepo pokazalo tudi, kdo so v resnici »podjetniki«, ki pomagajo Sloveniji.

Joc Pečečnik je že od nekdaj sanjal o svoji letalski družbi: fotomontaža Insajder.com
Juhej: Če že ni šlo z nakupom/odkupom Adrie, se je pač posrečilo s Covid-19 in zaščitno opremo ...

Ne samo, da ob tej pomoči kakor navadni vojni dobičkarji kriminalno mastno služijo, ob tem še zapravljajo ugled države, ki ni njihov, pač pa je last vseh nas, državljanov Slovenije.

Za popravljanje moralnega karakterja vojnih dobičkarjev à la Pečečnik je seveda prepozno.

Toda ni prepozno, da na odgovornost pokličemo vlado vojnih dobičkarjev.

Sedem letal ukradenega blaga bo potrebno vrniti, kleptokratska vlada, ki je dopustila in celo žegnala kaj takšnega, pa bi morala na smetišče zgodovine. 

Kolikor prej, toliko bolje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek