REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump: »Rad imam sirsko nafto, vzeli si jo bomo nekaj. To ni kraja, gre za povrnitev stroškov.«

Trump: »Rad imam sirsko nafto, vzeli si jo bomo nekaj. To ni kraja, gre za povrnitev stroškov.«Trumpove skomine po sirski nafti

Ameriški predsednik je razkril to, kar so tajile vse prejšnje ameriške vlade in kar je »javna skrivnost« - namreč, da ZDA v Siriji in tudi drugje zanima predvsem – kraja nafte.

Trump je neposredno in jasno povedal, kaj je tisto, kar ZDA v Siriji zanima.

Donald Trump se je namreč najprej odločil, da ameriške sile umakne iz Sirije, nato pa je, pod kritikami doma, češ da gre za izdajo Kurdov, hitro premislil.

Vendar je ob tem podal več izjav, ki so se jih vse prejšnje administracije Bele hiše izogibale. Nenavadno je bilo predvsem to, kako neposredno in jasno je povedal, kaj je tisto, kar ZDA v Siriji zanima.

Namreč – nafta.

'Tudi mi bi morali biti v položaju, da si nekaj nafte vzamemo,' je dejal predsednik ZDA.

Na podoben način je ravnal že prej, ko se je odločil, da bo dodatne ameriške enote poslal v Savdijsko Arabijo.

Pojasnil je, da bodo Savdijci »plačali« za vso namestitev ameriške vojske. In s tem, po oceni kritikov doma, ameriško vojsko spremenil v vojsko plačancev.

Istočasno pa na enak način ocenjuje tudi »varovanje nafte« v Siriji.

»Premirje je lepo vzdržalo. Mi pa smo obdržali nafto. Ostali smo in obdržali nafto. Drugi lahko nadzorujejo mejo s Sirijo, odkrito povedano, to so Turki in kar naj jo nadzorujejo, borili so se tisoč let in naj varujejo to mejo, tega nam ni potrebno delati. Hočemo svoje vojake pripeljati domov. Toda pustili smo tudi nekatere vojake tam, ker hočemo obdržati nafto. Rad imam nafto. Obdržali bomo nafto,« je Trump razlagal na trati pred Belo hišo.

Kraja nafte v Siriji
Ameriška vojska ob »zavarovanju« sirskin naftnih nahajališč (spodaj, modro). Ruski satelitski posnetki dokazujejo krajo sirske nafte.
Trump je leta 2011 pozival administracijo Baracka Obame, da naj v Iraku pusti enote in »obdrži nafto.«

To so bile precej neposredne izjave. Ameriški obrambni minister Mark Esper je namreč prej – in to je nato prenašala večina tiskovnih agencij – trdil, da je namen ZDA glede sirskih naftnih nahajališč »zavarovanje« le-teh pred ISIS-om in »drugimi akterji v regiji.«

Nafta je sicer stalnica razmišljanja ameriškega predsednika.

Leta 2011 je pozival administracijo Baracka Obame, da naj v Iraku pusti enote in »obdrži nafto.«

Leta 2016 je dejal, da bi ZDA morale »vzeti nafto v Iraku«, da bi si »povrnili stroške« in da to »ni kraja.«

Večina sirske nafte se nahaja na severovzhodu države.

Leta 2010, pred vojno in tujo intervencijo, je Sirija proizvajala 400.000 sodčkov nafte dnevno in jo četrtino prodala na svetovnem trgu.

Država ima še okoli 2,5 milijarde sodčkov naftnih rezerv, ima pa tudi veliko plina.

Donald Trump je ocenil, da so sirske naftne rezerve 'prioriteta ameriške nacionalne varnosti.'

Vendar je njen izvoz sedaj padel na ničlo.

Veliko nafte je bilo medtem ukradene prav pod nadzorom ZDA kot tudi ISIS-a.

Predsednik ZDA pa je bil še bolj odkrit, ko gre za nafto, saj je lepo pojasnil, kako si predstavlja to »povračilo stroškov.«   

Kot je poročal CNBC je namreč dejal, da bi si želel narediti »dogovor« s podjetjem ExxonMobil o pridobivanju nafte iz Sirije.

»Kar bi želeli narediti je … da mogoče naredimo dogovor s podjetjem ExxonMobil ali kakšno drugim našim velikim podjetjem, da gremo tja in to naredimo pošteno … in da razširimo to bogastvo,« je dejal Trump.

Ob tem je predsednik ZDA ocenil, da so sirske naftne rezerve »prioriteta ameriške nacionalne varnosti.«

V Sirijo naj bi poslal celo mehanizirane enote - tanke.

Ameriški tank Abhrams Vir:Militarytimes.com

»Nafta je tako zelo vredna, iz več razlogov. Najprej zato, ker je poganjala ISIS. Na drugem mestu zato, ker je pomagala Kurdom – ker je bila v resnici odvzeta Kurdom … In na tretjem mestu, ker lahko pomaga nam, kajti tudi mi bi morali biti v položaju, da si jo nekaj vzamemo,« je dejal Trump.

Ko je nato ameriški senator Lindsey Graham iz Južne Karoline na svoji tiskovni konferenci dejal, da podpira namero predsednika ZDA, da zavaruje sirsko nafto, ga je nek novinar vprašal, »na podlagi kakšnega mednarodnega ali domačega zakona bi ZDA lahko sploh vzele sirsko nafto?«

»To je bilo dolgo časa vir, iz katerega se je napajal ISIS. Sedaj je v rokah Sirskih demokratičnih sil, to pa so Arabski Kurdi, večinoma Kurdi, ki delujejo v partnerstvu z ZDA. In zato to ne krši nikakršnih zakonov. Po moji oceni je to kar predsednik počne samo dobra, razumna zunanja politika. To je situacija, v kateri lahko obe strani pridobita. Sirske demokratične sile bodo dobile več denarja in bodo lahko modernizirale naftna polja,« mu je odvrnil senator Graham.

Kraja naravnih virov druge države je mednarodno prepovedana. Da je nafto kradla tudi teroristična organizacija še ne pomeni, da je sedaj ta nafta na voljo tudi tujim državam – brez pristanka matične države.

Kar je senator povedal, je bila seveda laž.

Kraja naravnih virov druge države je mednarodno prepovedana.

Da je nafto kradla tudi teroristična organizacija še ne pomeni, da je sedaj ta nafta na voljo tudi tujim državam – brez pristanka matične države.

Dovoljena ni niti tedaj, ko pri tem pomagajo lokalne sile, ki delujejo skupaj s tujo silo.

Očitno gre za še en primer povsem odkrite kršitve mednarodnega prava, ki se ob tem večini medijev sploh ne zdi nenavadna in še naprej nekritično povzemajo trditve ameriške administracije o tem, kako bodo zgolj »zavarovali« nafto.

Pri tem pa so tudi enote ZDA na ozemlju Sirije povsem nezakonito.

Prav tako ni potrebno pozabiti še vsaj dveh dejstev.

Prvič, da je bil tudi nekdanji zunanji minister ZDA Rex Tillerson, predsednik upravnega odbora podjetja Exxon.

In drugič, da delnice tega podjetja v zadnjih letih – od kar se je začela električna revolucija – vztrajno drsijo navzdol.

Malce poceni, ukradene nafte bi tudi njim zagotovo koristilo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek